LIGE NU:

Få et smugkig i Regeringens finanslovsforslag: Her er, hvad der skal bruges penge på

Regeringen ønsker blandt andet et nyt skattecenter, der skal kunne afsløre skattesnyd. Derudover skal der afsættes godt 2 milliarder til områder som minimumsnormeringer.

Hvad sker der? Finansminister Nicolai Wammen (S) fremlægger i dag klokken 12 regeringens forslag til en finanslov for 2020.

Det skal du holde øje med: Hvordan vil regeringen finansiere de mange løfter, den og støttepartierne gav i valgkampen? Hvor mange penge er der for eksempel til minimumsnormeringer - og hvor skal de komme fra?

Her på TV2 NORD holder vi naturligvis dagen igennem øje med de forslag, der er relevante for Nordjylland.

Her er, hvad der indtil videre er kommet frem omkring finanslovsforslagene:

1. Nyt skattecenter

Regeringen vil som nævnt bruge 1,5 milliarder kroner på genopretningen af skattevæsenet. Blandt andet er der sat penge af til det første af fire helt nye skattecentre.

Skattecenteret skal have 250 nye medarbejdere og et budget på 150 millioner kroner næste år og 200 millioner kroner til hvert af de følgende år frem mod 2023. Det skal især beskæftige sig med kontrol, svindel og udbytteskat.

2. Vil fordoble afgift på bæreposer

Som en del af finanslovsforslaget vil regeringen fordoble afgifterne på bæreposer af både plast og papir og desuden fordoble afgiften på engangsservice.

De højere afgifter skønnes ifølge forslaget at øge prisen for forbrugerne på plast- og papirbæreposer med cirka 50 øre. For engangsservice skønnes prisen at blive øget cirka 16 procent. Til gengæld vil det ifølge regeringen kunne nedbringe forbruget af bæreposer med cirka 20 procent.

Det er et forslag, som regeringen løftede sløret for i august.

3. Det har regeringen afsat penge til

Ifølge TV 2s oplysninger har regeringen blandt andet afsat følgende beløb i sit finanslovsforslag:

2,1 milliarder til forhandlingsreserve. Skal blandt andet bruges på minimumsnormeringer.

5,4 milliarder til løft af velfærd og uddannelse. Det er inklusiv de økonomiaftaler, der allerede er indgået med regioner og kommuner.

1 milliard til grøn forskning udover det, der bliver brugt i dag.

1,5 milliarder til genopretningen af skattevæsenet, herunder et nyt skattecenter.

300 millioner til ansættelse af 500 nye sygeplejersker i 2020. Statsministeren har tidligere sagt, at de penge skal findes ved at hæve prisen på cigaretter fra 40 til 50 kroner.

1,2 milliarder ekstra til politi og anklagemyndighed.

Finansiering af finansloven