LIGE NU:

Få overblikket over genåbningen her

En ny aftale om yderligere genåbning af Danmark er vedtaget. Få overblikket over aftalen i artiklen her.

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige er enige om yderlig genåbning af Danmark.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde natten til tirsdag.

Aftalen er en opfølgning på den store plan for genåbningen af Danmark, der blev indgået 22. marts.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at genåbningen sker, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien trods en lille stigning de seneste dage i antallet af smittede.

- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi bevarer grundlæggende strukturer som massiv testning og lokale nedlukninger. Det er de redskaber, der sikrer, at vi nu kan åbne mere op, siger Magnus Heunicke på pressemødet.

Fra 21. maj er diskoteker og natklubber stadig lukket, men alle lokaler og lokaliteter er åbne med de restriktioner, der gælder om blandt andet afstand og test.

Næste faser i genåbningen af Danmark

Analyse: - Der blev lagt arm ved forhandlingsbordet

TV 2s politiske redaktør Hans Redder fastslår, at der blev kæmpet ved forhandlingsbordet, og at det ikke var alle ønsker og krav fra særligt de borgerlige partier, der blev indfriet i den endelige aftale.

- Der var et meget klart ønske om, at det her coronapas allerede nu skulle mindskes i udbredelsen, og at den såkaldte kørekortmodel, der skulle indføres, men det ville regeringen ikke være med til, siger Hans Redder.

En af årsagerne hertil skal ifølge Hans Redder findes i, at Statens Serum Institut gjorde det meget klart, at de mener, at coronapasset er essentielt for den fortsatte smitteinddæmning og smitteopsporing.

Der er en masse faktorer, der gør, at man nogen gange lander et sted, hvor ikke alle partier er tilfredse. Blandt andet at sundhedsmyndighederne sidder med omkring forhandlingsbordet, mener han.

- Det er værd at understrege, at det er en aftale, hvor stort set alle Folketingets partier er med. Så jo, der er armlægning, men grundlæggende er der en enighed om, at det er vigtigt, at det genåbningen bliver vedtaget med et bredt politisk flertal, så der er bred opbakning fra den danske befolkning i kampen mod corona, siger Hans Redder.

SSI tilfreds med genåbningsaftale

Direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, er tilfreds med nattens genåbningsaftale.

- Jeg synes, at det er en meget fornuftig genåbning, der er blevet aftalt. Det er næsten en komplet genåbning, siger han.

Der er dog nogle få sektorer, hvor der ikke er fuldt genåbnet heriblandt nattelivet, og det er der ifølge Henrik Ullum en årsag til.

- Når vi ikke bare kan trykke helt på speederen, er det for at tage hensyn til dem, der ikke er vaccineret endnu. Det gælder især de 40 til 55-årige. Der er 2-4 procent af den gruppe, der bliver indlagt og flere har problemer med langtidskomplikationer, siger han.

Smitten spreder sig især blandt de unge, og det gør forældrene i målgruppen 40 til 55-årige særligt udsatte.

- Derfor vil vi gerne have, at danskerne fastholder de gode vaner med test, mundbind og afstand i en rum tid endnu.

Ellemann-Jensen: - Vil følge krav om coronapas til dørs

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen fastslår, at partiet kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs.

- Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup forventer, at coronapasset vil være udfaset efter sommerferien. Ifølge aftalen skal coronapasset udfases, når alle over 16 år er tilbudt vaccination. Det vil ifølge vaccinationskalenderen ske i slutningen af august.

Som tidligere aftalt vil forsamlingsforbuddet hæves fredag fra 25 til 50 personer indendørs og fra 75 til 100 personer udendørs.

Tage Mortensens Vej

Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

PH 180621 Mange indsigelser mod energipark Still

play Modstanden mod Energipark Aalborg tager til

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

Jomfru Ane Gade genåbner 2

Forkerte tal bag nedlukning: Jomfru Ane Gade smitte markant lavere

Tage Mortensens Vej

Frederikshavn Kommune vil ændre vejnavn efter afsløringer om krænkelser

PH 180621 Mange indsigelser mod energipark Still

play Modstanden mod Energipark Aalborg tager til

100820 Retten i Aalborg

Varetægtsfængsling for længerevarende mishandling: Skød offer i hovedet med luftpistol

Til forsiden

Til forsiden