Forældre retter skarp kritik mod skole efter drukneulykke i svømmehal
Foto: Privatfoto
Den 17-årige Stacy Roberta Assamba druknede på tragisk vis mandag aften i et svømmebassin i Idrætscenter Jammerbugt.
Det var pigens klassekammerater fra 10. klasse, der både fik den 17-årige pige op fra bunden af bassinet og indledte livredende førstehjælp.
Forældrene til den 17-årige pige, der mandag druknede i en svømmehal i Idrætscenter Jammerbugt ved Fjerritslev, retter nu kritik af lærerne fra Egeskolens håndtering af den tragiske hændelse.
Stacy Roberta Assamba var på en introtur sammen med sin 10. klasse fra Egeskolen i Furesø Kommune, da hun mandag aften blev fundet død på bunden af den dybe del af svømmebassinet i forbindelse med et lukket arrangement for skolens elever.
Pigens fætter, Michael Nielsen, går også i 10. klasse på Egeskolen og var selv med på turen til Nordjylland.
Han fortæller til TV 2, at det var de unge mennesker, der selv slog alarm, da det gik op for dem, at der var noget galt.
- Nogle venner fortalte lærerne, som befandt sig i svømmehallen, at der lå en skikkelse i vandet. Men de tog os ikke seriøst og troede, vi lavede sjov, siger Michael Nielsen.
Lærerne bagatelliserede episoden. De har svigtet og ikke levet op til deres ansvar
Rosalie Felicite, mor til den afdøde 17-årige pige
Kortvarigt chok
Kort forinden havde den 17-årige pige befundet sig sammen med et par veninder i den lave ende af svømmebassinet, men fra bassinkanten kunne fætteren dog tydeligt se, at det var Stacy Roberta Assamba, der lå på bunden.
Michael Nielsen fortæller, at han igen slog alarm, men blev affejet af skolelederen, der mente, at der var tale om en dukke.
Et par klassekammerater ydede ifølge Michael Nielsen hurtigt hjælp. Det lykkedes dog først i tredje forsøg en elev fra 10. klasse at få den 17-årige pige op af vandet. På land var det også en af de unge, der begyndte med at yde livreddende førstehjælp.
TV 2 har talt med skoleeleven Thithawat Jensen, der fik Stacy Roberta Assamba op fra bunden af svømmehallen, om episoden.
- Mine venner råbte, at der lå en person nede i vandet. Jeg kunne se, det var Stacy, og jeg gik kortvarigt i chok, siger han og uddyber:
- Hun lå helt stille på bunden af det dybe bassin, men jeg dykkede ned og fik bragt hende op til overfladen. En kvindelig lærer hoppede i vandet og hjalp med at få Stacy det sidste stykke ind til kanten.
Tog afsked på hospitalet
Stacy Roberta Assambas mor, Rosalie Felicite, siger til TV 2, at hun er forfærdet over det forløb, som fætteren beskriver, og hun kritiserer lærernes manglende indsats.
- Det var børnene, som reddede Stacy op af vandet. Lærerne bagatelliserede episoden. De har svigtet og ikke levet op til deres ansvar, lyder det.
Rosalie Felicite og hendes mand Jens Ørsted, som er stedfar til Stacy Roberta Assamba, fik sent mandag aften besked om, at der var sket en ulykke i svømmehallen.
Det var hendes niece, der ringede, og overbragte den forfærdelige besked. Hun vidste gennem Stacy Roberta Assambas fætter, at den var hel gal, og derfor hastede forældrene til Aalborg Universitetshospital, hvor den 17-årige var fløjet til med helikopter.
- Vi tog afsked med Stacy på hospitalet, hvor hun tirsdag morgen blev erklæret død kort før klokken 05. Der var sket store skader på både hjerne, lunger og hjerte, fortæller Jens Ørsted.
Lærerne har reageret så hurtigt, som alvoren er gået op for dem.
Tine Gram, velfærdsdirektør i Furesø Kommune
Mor og datter stammer oprindeligt fra Cameroun, men har boet i Danmark de seneste tre år.
Den 17-årige pige har aldrig lært at svømme, og mandag var det første gang nogensinde, at hun befandt sig i en svømmehal.
Ifølge Rosalie Felicite vidste lærerne på Egeskolen, at datteren ikke var tryg ved vandet og ikke kunne svømme. Derfor skulle hun kun være i den lave del af svømmebassinet.
- Det er forfærdeligt og håbløst, at Stacy ikke længere er i live, siger Rosalie Felicite.
Direktør: Kan ikke genkende udlægning
TV 2 har forelagt forældrenes kritik af lærernes håndtering af svømmeturen for Tine Gram, der er velfærdsdirektør i Furesø Kommune, hvor Egeskolen har til huse.
Hun oplyser, at der i alt var fem lærere til stede i svømmehallen mandag aften. Heraf var én uddannet livredder og to uddannet i førstehjælp.
Der går typisk kun mellem 20 og 60 sekunder, fra man får hovedet under vand, før druknedøden indtræffer,
Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning
Direktøren er ligesom forældrene forfærdet over drukneulykken, men hun kan ikke genkende udlægningen af, at unge stod alene med livredderopgaven.
Hvad siger du til, at det er de unge mennesker, der både redder Stacy op fra vandet og indleder livredende førstehjælp – og ikke de voksne?
- Børnene, som var i vandet, reagerede instinktivt, og de voksne kom øjeblikkeligt, og der blev givet livredning. Drengene har ydet en fantastisk indsats, mener Tine Gram.
Direktøren vil ikke kommentere på lærernes reaktion i forbindelse med den fatale ulykke.
Hun oplyser, at man har brugt den første tid på at bearbejde sorgen og nu er i gang med at snakke hele forløbet igennem, hvilket munder ud i en samlet redegørelse af ulykken.
Der skal ikke ret meget distraktion til, før det kan gå galt.
Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning
Forældre tilbudt krisehjælp
I bekendtgørelsen om tilsyn med folkeskolens elever under ekskursioner, lejrskoler, hytteture eller lignende står der i paragraf 10, at badning alene må finde sted, hvis det kan foregå under fuldt betryggende forhold. Har det været tilfældet i den konkrete sag?
- Ja, det mener jeg i forhold til lærerne rent antalsmæssigt og uddannelsesmæssigt. Politiet har konstateret, at der er tale om en tragisk ulykke. Vi er selv i fuld gang med at undersøge de nærmere forhold nu, siger Tine Gram.
Direktøren for dagtilbud og skole i Furesø Kommune er ked af, at Stacy Roberta Assambas forældre føler sig svigtet af skolen.
- Det er det værst tænkelige, der netop er overgået Stacy og familien. Jeg er frygtelig ked af det på deres vegne. Vi har tilbudt dem krisehjælp, og at vi sammen gennemgår forløbet med dem, når vi har det fulde overblik, og de er klar til det, siger Tine Gram.
Nordjyllands Politi bekræfter over for TV 2, at ulykken stadig bliver undersøgt, og at et ligsyn endnu ikke er færdigt.
Der er umiddelbart ingen tegn på, at der skulle være foregået noget kriminelt i relation til den 17-åriges død, lyder det.
En sjælden ulykke
Anders Myrhøj er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning og kender via sit professionelle virke til drukneulykker.
Han oplyser, at der heldigvis sker meget få drukneulykker i svømmehaller og swimmingpools i Danmark.
- I perioden fra 2001 til 2018 er der i gennemsnit sket én per år. Disse ulykker udgør 11 procent af alle drukneulykker ved badning og svømning, fortæller Anders Myrhøj til TV 2.
Han slår fast, at han ikke kender forholdene i den konkrete sag, men fortæller, at de fleste drukneulykker ofte sker hurtigt og lydløst.
- Der går typisk kun mellem 20 og 60 sekunder, fra man får hovedet under vand, før druknedøden indtræffer, siger kystlivredningschefen.
Ifølge Anders Myrhøj kan en drukneulykke være let at overse, når der er op til 40 personer i vandet samtidig.
- Der skal ikke ret meget distraktion til, før det kan gå galt. Som opsynsmand skal man typisk se på adfærd, snarere end larm. Dem, der kan skrige, de lever endnu, forklarer han.