LIGE NU:

Grædende Mette Frederiksen siger undskyld efter mink-skandale

Regeringen gav ikke ulovlig ordre på pressemøde - men minkavlerne opfattede det utvivlsomt, som om minkene skulle aflives, siger Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) giver nu en direkte undskyldning efter skandalesagen om aflivning af landets mink.

- Jeg synes, at der er grund til at undskylde for det her forløb. Jeg har ikke nogen problemer med at undskylde for det her forløb, for der er begået fejl, siger hun.

Statsministeren har torsdag været på charmeoffensiv i Jylland og blandt andet mødt en familie, der har måttet aflive alle deres mink.

- Det har været følelsesladet, siger Mette Frederiksen med tårer i øjnene og en knækket stemme til den fremmødte presse.

- På grund af de fejl, der er begået, og den uro, der har været, har det også været et ekstremt hårdt forløb for familierne og for minkavlerne, som - ud over at skulle håndtere aflivning af deres dyr - også har skullet se på et rodet forløb, siger statsministeren.

Se indslaget fra statsministerens besøg på minkfarmen herunder:

Artiklen fortsætter under indslaget:

 

 Riskoen er den samme

På et pressemøde 4. november meldte regeringen flankeret af blandt andet statsministeren ud, at alle landets mink skulle aflives. Minkavlerne gik i gang med at aflive deres mink, men efterfølgende viste det sig, at der ikke var noget lovgrundlag til at kræve alle mink aflivet.

Sagen har kostet Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister, og et flertal i Folketinget kræver hele forløbet kulegravet i en uvildig undersøgelse.

Statsministeren slår fast, at forløbet ikke ville have været anderledes, hvis hun havde været på rundtur i Jylland og på besøg hos en minkavler tidligere.

- Nej, der er ikke noget i vurderingen, der ændrer sig. Når vi træffer beslutningen om, at danske mink skal aflives, er det på grund af risikovurderingen fra SSI, og den har ikke forandret sig. Det, der er sket siden, er jo, at endnu flere mink er blevet smittet i Danmark, siger Mette Frederiksen.

- Der er forskel på politik og jura

De seneste dage har der været heftig debat om, hvorvidt regeringen afgav en ulovlig ordre på pressemødet 4. november, da de meldte beslutningen om at aflive alle mink ud.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og statsministeren har udtalt, at udtalelserne på pressemødet ikke kan betegnes som en ordre, og at Mette Frederiksen ikke har brudt loven.

Adspurgt om statsministeren på sin rundtur i Jylland har mødt en minkavler, der ikke opfattede det som en ordre, men en vejledning eller opfordring, svarer Mette Frederiksen:

- Jeg bliver nødt til at sige, at der er forskel på politik og jura. Når man som regering får et juridisk spørgsmål - nemlig er der begået grundlovsbrud - så bliver vi jo nødt til at svare juridisk. Og nej, der er ikke tale om grundlovsbrud. Det er juraen, og det er justitsministeren bedre til at redegøre for, end jeg er.

- Og så er der det politiske. Der er jo ingen tvivl om, at de minkavlere, der ser med på pressemødet, tager ned: Minkene skal aflives. Og det er den besked, som vi ønsker at give fra regeringen. Det er den politiske del. Der er forskel på jura og politik.

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

def_thumb,50_percent

gallery Nordjylland bliver blæst igennem: Vindstød af stormstyrke målt

300621 Arne Boelt, Borgmester Hjørring Kommune

play Nyt budgetforlig i Hjørring Kommune: - Vi kan fastholde serviceniveauet

Ole Post Madsen, økonomiformand i Aalborg Freja samt Simon Gasberg som er målmand, anfører og bestyrelsesmedlem i Aalborg Freja.

play Nordjysk pokalsensation: - Giv os AaB i næste kamp

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

def_thumb,50_percent

gallery Nordjylland bliver blæst igennem: Vindstød af stormstyrke målt

Til forsiden

Til forsiden