Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Helt central styrelse blev aldrig spurgt til argumentet bag aflivning af danske mink

Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Cluster-5 har ikke betydning for kommende vacciner, har både danske og udenlandske eksperter flere gange vurderet. Også kort efter regeringens pressemøde 4. november.

Der var ikke lovhjemmel til at aflive alle mink. Det står klart. Men heller ikke Lægemiddelstyrelsen blev spurgt om cluster-5 og vacciner.

- Statens Serum Institut har vurderet, at med den mutation af corona, vi nu ser i Nordjylland – kan vi risikere, at effekten af en vaccine bliver svækket eller udebliver.

Sådan lød ordene fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet 4. november, da det blev meddelt, at samtlige mink i Danmark på grund af mutationen skulle aflives.

Beslutningen var – har det siden vist sig – ulovlig på grund af manglende lovhjemmel. Den viden havde man i Fødevarestyrelsen, har styrelsen oplyst.

Men på dagen for en længe ventet redegørelse om beslutningen om at aflive samtlige danske mink på grund af virusvarianten viser det sig nu også, at der i en anden styrelse var vigtig viden om beslutningen.

(...) den nedsatte effekt imod mink-deriveret virus er af en beskeden størrelsesorden

Lægemiddelstyrelsen i notat

Nemlig Lægemiddelstyrelsen, der er en af landets helt centrale myndigheder, når det gælder vacciner.

Styrelsen blev således først spurgt om sin vurdering af, hvorvidt cluster-5 ville få betydning for kommende vacciner - altså om dét fund, som på pressemødet ifølge Mette Frederiksen var den afgørende årsag til at millioner af danske mink skulle lade livet - efter pressemødet var gået i gang, skriver DR's program Detektor.

Styrelse: Risikoen er meget lav

I et notat, som DR Detektor har fået aktindsigt i, og som TV 2 også har fået, skriver Lægemiddelstyrelsen således, at den ikke frygter, at den muterede virusvariant cluster-5 ville få indvirkning på kommende vacciner.

Notatet lå klar 10. november - seks dage efter pressemødet. Det skyldes blandt andet, at styrelsen først 6. november modtog alle oplysninger om cluster-5 fra Statens Serum Institut.

- På baggrund af nuværende viden vurderer Lægemiddelstyrelsen, at det ikke kan udelukkes, at vaccinernes effekt er lavere over for mink-deriveret covid-19-virus end human covid-19-virus, om end nuværende viden tyder på, at risikoen herfor er meget lav, fremgår det i notatet.

I notatet reagerer Lægemiddelstyrelsen også på informationer i risikobevillingen fra Statens Serums Institut og skriver, at "den nedsatte effekt imod mink-deriveret virus er af en beskeden størrelsesorden".

Lægemiddelstyrelsen er ifølge flere eksperter den myndighed i Danmark, der ved mest om de vacciner, der er på vej. Årsagen er den simple, at det er Lægemiddelstyrelsen, der skal godkende en kommende vaccine.

Alligevel blev styrelsen ikke spurgt, før beslutningen om aflivninger af mink og nedlukningen af Nordjylland blev truffet.

I stedet lagde Sundhedsministeriet vurderinger fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut til grund for beslutningen, oplyser ministeriet i en mail til DR.

- Regeringen handlede på baggrund af en ny og skærpet risikovurdering fra Statens Serum Institut, som Sundhedsstyrelsen bakkede op om, skriver ministeriet.

I notatet fra Lægemiddelstyrelsen fremgår det også, at de tilgængelige data om cluster-5 og vacciner er meget begrænset, og at styrelsens vurdering derfor er "underlagt store forbehold for de manglende data."

Længe ventet redegørelse om mink-sag kommer onsdag

Onsdag fremlægger regeringen sin redegørelse for forløbet af minksagen – præcis hvornår og i hvilken form er endnu uvist.

Oppositionen har krævet Fødevareminister Mogens Jensens (S) afgang, mens støttepartierne Enhedslisten og de radikale først vil lade ministeren forklare sig, inden de tager endelig stilling til hans fremtid.

Begge partier har meldt ud, at det ser ”sort” og ”svært” ud for ministeren, der også er Socialdemokratiets næstformand.

- Hvornår regeringen opdagede, at beslutningen var ulovlig, er et af de helt centrale spørgsmål – vi snakker om et historisk voldsomt magtindgreb, som regeringen træffer fra den ene dag til den anden, siger TV 2’s politiske analytiker Hans Redder.

Han fremhæver, at beslutningen blev truffet om aftenen 3. november på et langt møde i regeringens koordinationsudvalg.

I det møde deltog Mette Frederiksen – der i øvrigt har været justitsminister - en række topministre, herunder Morten Bødskov (S), der også har været justitsminister, samt departementschefer, som har juridisk baggrund.

- Ingen på det her møde rejser tilsyneladende spørgsmålet om, hvorvidt de skal sikre sig, at lovgivningen er på plads, inden man tager livet af en hel branche. Det er grundlæggende et mysterium. Hvordan det kan lade sig gøre, er noget af det, vi håber at få kastet lys over i redegørelsen, siger Hans Redder.

Eksperter tvivler på argumentet bag aflivning

Mens det står klart, at selve beslutningen om også at aflive raske minkbesætninger var ulovlig, betvivler mange eksperter også selve argumentet bag beslutningen.

Allerede få dage efter nyheden om den danske mutation cluter-5 gik verden rundt, manede flere udenlandske eksperter således til ro.

Ingen data understøtter argumentet om, at mutationen, som Statens Serum Institut har fundet, kompromittere vaccinerne

Martin Tolstrup, laboratoriechef

Det gælder blandt andre Emma Hodcroft, der er molekylær epidemiolog ved Institut for Social og Forebyggende Medicin i Bern i Schweiz. Hun betonede, at det næsten aldrig er tilfældet, at en enkelt mutation vil forhindre alle vacciner i at virke.

På dét tidspunkt blev det både fra ind- og udland efterlyst, at Statens Serum Institut offentliggjorde flere sekvenser fra forsøgene. Det er nu sket, men konklusionen er den samme, oplyser Emma Hodcroft i en mail til TV 2:

- Jeg mener fortsat, at det er usandsynligt, at en mutation umuliggør alle vacciner. Og vi ved stadig ikke, hvilken effekt – hvis nogen – cluster-5 varianter har på vacciner.

Eksperter: Ingen data understøtter regeringens argument

Efter at have læst en ny rapport fra Statens Serum Institut fulgte flere af de førende danske eksperter i sidste uge trop i en artikel fra dr.dk.

- De data, der er lagt ud, understøtter ikke, at det her er en risiko for, at vaccinerne ikke kommer til at fungere, lød det fra Jens Lundgren, der er professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet.

Martin Tolstrup, der er lektor og laboratoriechef ved Aarhus Universitetshospital, er enig.

- Ingen data understøtter argumentet om, at mutationen, som Statens Serum Institut har fundet, kompromitterer vaccinerne, siger han til TV 2.

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen oplyser, at de fleste eksperter kort tid efter udmeldingen stillede sig uforstående over for, at cluster-5 udgør en risiko for en fremtidig vaccine.

- Seruminstituttet (SSI, red.) har deres offentlige præsentation brugt cluster-5 til at forstærke argumentet om, at mink er farlige. Når man kigger på deres data, så er vi flere, der ikke er overbevist om, at den del af argumentet holder, siger han.

Han understreger, at mink udgør en risiko for smittespredning og mutationer.

- Men så er vi mere ovre i en politisk afvejning om, hvor risikovillig man vil være, men at de mange mink repræsenterer en særlig risiko, er jeg overbevist om. Problemet er at vurdere, hvor stor risikoen er.

I Holland har man fra starten aflivet alle smittede minkbesætninger

At mink udgør en risiko for smittespredning og -mutationer er dog ikke nyt. Allerede i juni råbte flere udenlandske eksperter vagt i gevær og opfordrede til, at verdenssamfundet i højere grad begyndte at interessere sig for coronavirus i dyr – kæledyr, husdyr og vilde dyr.

- Det er for at sikre, at vi ikke bliver overrasket af en stort udbrud i dyr, som kan udgøre en trussel ikke bare mod dyrenes helbred, men også hos menneskers helbred, skrev Joanne Santini, der er professor i molekylær biologi, i en kommentar i det anerkendte tidsskrift The Lancet Microbe.

Opråbet tog afsæt i smitte med coronavirus i hollandske minkbesætninger, og det kom kun to dage efter, at der for første gang blev konstateret virus på en minkfarm i Nordjylland.

I Holland har man fra starten aflivet besætninger på alle de farme, hvor der er konstateret smitte med coronavirus. Farme uden smitte kan fortsætte, indtil produktion af mink bliver helt forbudt i 2021, oplyser en af Hollands førende eksperter, Wim van der Poel, der er virolog og zoonose, til TV 2.

Den hollandske minkproduktion var sat til at skulle afvikles i 2024, men beslutningen er på grund af coronavirus i mink blevet fremrykket.

I Danmark aflivede man ud fra et forsigtighedsprincip besætninger på de første farme med konstateret smitte. Men aflivningerne blev kort efter afløst af strikse restriktioner, indtil regeringen 2. oktober igen besluttede, at smittede mink skulle slås ned.

Beslutningen gjaldt også andre besætninger, der lå i en zone på 7,8 kilometer af en smittet besætning.

Den beslutning gjaldt indtil 4. november, hvor det blev meddelt, at alle mink på alle farme skulle slås ned.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Foto: Arkiv

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.