LIGE NU:

Her er de vigtigste svar fra dagens samråd med fødevareministeren

Ifølge Mogens Jensen var tekniske problemer årsagen til, at rettelsen af den ulovlige instruks først kom ud tirsdag.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) måtte onsdag kæmpe for at blive på ministerposten.

Her måtte han svare på spørgsmål om håndteringen af minkaflivningerne, som har sendt både ham selv og regeringen ud i et politisk stormvejr.

Det sker, efter at regeringen på et pressemøde 4. november gav minkavlerne en instruks om at aflive alle mink. En instruks, som sidenhen har vist sig at være ulovlig.

Søndag udtalte fødevareministeren, at han godt vidste, at der ikke var lovhjemmel, men tirsdag var forklaringen anderledes. Her fortalte Mogens Jensen, at han ikke havde kendskab til den manglende lovhjemmel før i løbet af weekenden.

Her er nogle af de vigtigste svar, der kom frem på dagens samråd med fødevareministeren:

Hvornår fandt fødevareministeren ud af, at der ikke var lovhjemmel?

Ifølge Mogens Jensen fandt han ud af det i weekenden.

Mere konkret svar fik vi ikke på, hvornår han præcis fik besked om, at der ikke var lovhjemmel bag aflivningen af alle raske mink uden for risikozonerne.

- Det nærmere tidspunkt kan vi sikkert få, når redegørelsen foreligger. Så jeg var ikke gjort opmærksom på det - hverken da regeringen traf beslutningen eller under pressemødet, sagde fødevareministeren.

Hvilken af udtalelserne fra de seneste dage er korrekt?

Søndag citeres ministeren for at sige, at "man har vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud", mens det tirsdag lød, at han slet ikke havde haft kendskab til manglende lovhjemmel.

- Min udtalelse søndag skal ses ud fra, at jeg i mellemtiden er blevet informeret om, at der ikke var hjemmel. Når jeg bliver spurgt til det brev, der bliver sendt ud til minkavlerne, så forsøger jeg at forklare, hvorfor systemet sender et brev ud til minkavlerne. Det er det, der er forklaringen på det citat, sagde han.

Hvilken besked har Fødevareministeriet givet til Fødevarestyrelsen?

Ifølge ministeren handlede Fødevarestyrelsen på egen hånd, efter at regeringen meldte beslutningen ud på pressemødet.

- Jeg er ikke bekendt med, at der på den måde er givet en ordre til Fødevarestyrelsen. Jeg opfatter det sådan, at styrelsen selv reagerer på beskeden om, at alle mink skal aflives. Om der foreligger en decideret skriftlig korrespondance mellem ministeriet og Fødevarestyrelsen, vil jeg ikke afvise. Men så vidt jeg er orienteret, går Fødevarestyrelsen selv i gang. Det er regeringen, der træffer en beslutning, og så reagerer Fødevarestyrelsen derefter, sagde Mogens Jensen.

Er der lovgrundlag for erstatning til minkavlerne?

Ifølge Mogens Jensen er der ikke lovhjemmel til at udbetale erstatning, så længe der ikke er hjemmel til at aflive:

- Det er klart, at der skal være lovhjemmel til, at alle mink udenfor zonerne skal aflive deres mink, og den hjemmel gives samtidig med, at der gives hjemmel til nødvendig erstatning. Det skal der selvfølgelig gives, og det pågår der forhandlinger om.

- Jeg har det udgangspunkt, at de minkavlere, der er kommet i denne situation, skal have en ordentlig kompensation og erstatning. Det skal der også være lovhjemmel til, og det er sådan, at den kommer på plads samtidig med hjemmel til aflivning, sagde Mogens Jensen.

Hvorfor har man ikke trukket ordren tilbage?

På samrådet ville Det Konservative Folkepartis Rasmus Jarlov vide, hvorfor man ikke trak instruksen tilbage. I praksis har minkavlerne stadig ikke fået at vide, at de må stoppe med at følge den ulovlige instruks, mente han.

Til det svarede ministeren, at han endnu afventer, om indholdet af det brev, som blev sendt ud til minkavlerne fredag, havde karakter af et påbud eller en opfordring.

- Men det er klart, at da det kommer frem, at der er denne her tvivl, så bliver der udsendt en rettelse af brevet til minkavlerne, og det brev får jeg forelagt og bringer mandag 9. november, men på grund af tekniske problemer kommer det først ud tirsdag 10. november, fortalte ministeren.

En "nødvendighed", et "skal" eller blot en "opfordring"?

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

040620 Hanstholm Havn

Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

Til forsiden

Til forsiden