Heunicke indkalder partier til corona-møde - vil ikke udelukke snarlige restriktioner

Sundhedsministeren vil ikke udelukke restriktioner, men tvivler på, at en total nedlukning bliver nødvendigt henover vinteren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt Folketingets partier til en "grundig briefing" på fredag.

Det fortæller han i magasinet 'Lippert' på TV 2 NEWS, og ministeren fremhæver den seneste uges stigende smitte- og indlæggelsestal som årsag til mødet.

- Nu er der kommet den her stigning på en uge i et omfang, der har overrasket de fleste, og derfor følger vi situationen meget nøje, siger Magnus Heuncike.

Onsdag blev der registreret det højeste antal nye smittetilfælde siden januar, og antallet af indlagte har nu rundet 200.

Ifølge Heunicke vil der ikke komme konkrete forslag til restriktioner på bordet til fredagens briefing. Men de smittebegrænsende tiltag kan blive en realitet i løbet af vinteren.

- Det kan sagtens være, at der kommer behov for restriktioner, lyder det fra ham.

Appel til særlig gruppe

Lige nu sidder 13 procent af danskerne med en nøgle til at afgøre, om restriktioner igen skal være en del af hverdagen, mener sundhedsministeren.

For lige nu er det omkring 13 procent af den voksne, danske befolkning, som ikke har taget imod tilbuddet om coronavaccinen - og dem sender Magnus Heunicke en direkte appel til.

- Hvis Danmark skal holde åbent - helt åbent - så kom ind og få en vaccine, siger Magnus Heunicke, der fremhæver den københavnske vestegn som et område, hvor tilslutningen gerne skal stige.

Selv om er vigtigt at få vaccinationstilslutningen endnu højere op i de kommende uger, afviser ministeren at indføre restriktioner, som kun rammer den uvaccinerede del af befolkningen.

- Vi kommer ikke til at køre med vaccinekrav i Danmark. Det tror jeg ville være både uklogt og kortsigtet, fordi vi har brug for opbakning og tillid i det her, siger han.

"Den perfekte storm"

De kommende måneder kan ifølge Heunicke blive "en hård vinter", hvis antallet af smittede og indlagte fortsætter med at stige.

- Det, vi kan stå overfor, kan blive en perfekt storm i vores sygehusvæsen, siger Magnus Heunicke.

Opskriften på uvejret består ud over coronavirussen af, at influenzasæsonen er over os, og at sundhedsvæsnet har flere "pukler" af uafviklede operationer, der er opstået under pandemien og sygeplejekonflikten.

Ministeren er i "næsten daglig kontakt med Statens Serum Institut" om smitteudviklingen, men som det ser ud nu, tror han ikke, at en total nedlukning som i december vil være et scenarie i vinteren anno 2021.

- Jeg har ikke en nedlukning i min inderlomme, og jeg tror heller ikke, at vi kommer til den grænse, hvor vi lukker det hele ned, lyder det fra Heunicke.

Ministeren vil ikke svare konkret på, hvilke restriktioner der kan komme i spil, hvis smitten stiger.

Kritik fra kolleger

Da Magnus Heunicke tirsdag aften meldte ud, at det kunne blive nødvendigt at indføre restriktioner for at holde smitten i skak, mødte det kritik fra flere politiske kolleger.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, kaldte meldingen for "helt vild" og et brud på en kontrakt om, at en bred vaccineudrulning var lig med et liv uden restriktioner.

Og det mener han stadig, at det er.

- Vi bliver nødt til at holde fast i proportionerne, og restriktioner skal ikke blive the new normal, siger han onsdag aften til TV 2..

Derfor har Martin Geertsen tænkt sig bruge fredagens briefing til at "gøre et ret stort nummer ud af" især én ting.

- Når regeringen truer befolkningen med restriktioner, så skal man kunne redegøre for hvorfor. Og derfor vil jeg spørge ministeren om der lige nu er nogle samfundskritiske funktioner, der er truet - for det er det, der definerer, at regeringen kan gribe ind med restriktioner, siger Venstre-manden.

Mest en løftet pegefinger

For i realiteten har sundhedsministeren ikke mulighed for at indføre restriktioner fra den ene dag til den anden, fordi sygdommen ikke længere bliver kategoriseret som "samfundskritisk".

Er de samfundskritiske funktioner truet, så kan betegnelsen igen komme i spil.

Men beslutningen om, hvorvidt covid-19 igen skal få den betegnelse, ligger hos Folketingets Epidemiudvalg, som får anbefalinger fra en følgegruppe bestående af blandt andet Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og flere ministerier, forklarer TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

Og blandt andet derfor mener han, at ministerens meldinger om restriktioner skal tages med et gran salt.

- Jeg ser det mest som en løftet pegefinger. Der er stadig smitte i landet, og vi skal tage vores forholdsregler. Nu gælder det om at opretholde normaliteten. Men det er svært at se præcis, hvad ministeren vil, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland