DMI forventer 3,6 meter forhøjet vandstand på Vestkysten i forbindelse med stormen. Foto: Benny Madsen

Hidsigt lavtryk giver vindstød af stormstyrke

Udover vindstød af stormstyrke er der risiko for forhøjet vandstand og fra i nat også glatte veje i store dele af landet.

I samarbejde med tv2.dk

Efter en blæsende weekend er der mandag både mere regn og blæst på vej mod Danmark.

Først får vi regnen - så kommer blæsten - og i løbet af natten får vi også koldere vejr med risiko for isglatte veje i store dele af landet.

Det hele skyldes et lavtryk, der i løbet af eftermiddagen og aftenen bevæger sig lige nord om Danmark, når det tager en bane fra Sydnorge til Skagerrak og defra videre ind over Sydsverige.

Foran lavtrykket blæser det fra sydvest, og efter den tilhørende koldfront med regn og byger i løbet af dagen passerer Danmark, drejer vinden mod nordvest og tiltager, og i et område sydvest for lavtrykkets center vil der komme vindstød af stormstyrke.

Fra sidst på eftermiddagen og aftenen vil der være yderligere vinddrejning til nord, så kold luft fra mandag aften begynder at blæse ned over store dele af Danmark.

Læs også Vejrskifte rammer Danmark - vindstød kan nå stormstyrke

Vindstød af stormstyrke i Nordvestjylland

Mandagen begynder med en frisk til hård sydvestenvind med regn og byger, der passerer ned over landet fra nordvest med temperaturer på omkring seks-syv graders varme.

Når regnen og bygerne er passeret, drejer vinden mod nordvest og tiltager.

Mest blæsende bliver det i Nordvestjylland, hvor det fra middagstid vil blæse med kuling og vindstød af stormstyrke.

Her tiltager vinden yderligere i løbet af eftermiddagen, så det i Thy og omkring Limfjordsmundingen i nogle timer vil blæse med hård til stormende kuling, mens de kraftigste vindstød kan nå stærk storm, der er over 28 meter per sekund.

Den kraftige blæst med vindstød af stormstyrke breder sig i eftermiddagens løb mod syd og rammer stort set hele Jyllands Vestkyst.

I resten af landet bliver det efterhånden også blæsende med hård vind til kuling fra nordvest - stedvis med kraftige vindstød.

Læs også Våd julefrokost: Ødelagde taxa og slog politimand

Forhøjet vandstand i Limfjorden

I forbindelse med højvandet mandag eftermiddag ventes den kraftige nordvestenvind at presse så store mængder vand ind i Limfjorden, at der er risiko for forhøjet vandstand.

Ved højvande mandag eftermiddag forventes en vandstand på mellem 120 centimeter og 140 centimeter i hele den vestlige del af Limfjorden.

I takt med at lavtrykket bevæger sig nord om Danmark og ind over Sydsverige, åbnes der fra sidst på eftermiddagen for en kraftig nordenvind, som i første omgang rammer store dele af Vendsyssel og den nordlige del af Kattegat med vindstød op til stormstyrke.

I løbet af aftenen breder den kraftige nordenvind sig videre mod syd og kan give vindstød af stormstyrke helt ned til Sjællands nordkyst og måske også ned gennem Øresund.

Læs også Nyfødt isbjørneunge i Zoo er spist - fuld skrald på de to andre

Risiko for restriktioner på broerne

Med den kraftige nordenvind kan der i aften og nat komme restriktioner på både Storebæltsbroen og Øresundsbroen, hvor vinden på tværs af broerne vil blæse ned gennem både Storebælt og Øresund.

Især på Øresundsbroen er der fra sidst på aftenen og frem til midt på natten risiko for en kraftig tværvind med vindstød omkring stormstyrke.

Nordenvinden sender i aften og i nat kold luft ned over Danmark, og lokalt kan der mandag aften falde slud eller tøsne i Vendsyssel og i Nordsjælland, men det, man skal være mest opmærksom på, er risikoen for isglatte veje.

I takt med at vinden aftager, og det samtidig klarer op, vil temperaturen falde til omkring frysepunktet, og vejbanetemperaturerne vil i stort set hele landet hurtigt nå under frysepunktet i løbet af natten.

Dermed er der efter mandagens regnvejr risiko for det, der betegnes som frysende våde vejbaner.

Det er en lumsk vejrsituation, hvor biltermometret sagtens kan vise varmegrader, mens vejbanetemperaturerne er under frysepunktet.

Når temperaturen falder, dannes et lag is på de kolde vejbaner, der giver risiko for spejlglatte veje - og fortove.

Mandag morgen vil der således være risiko for isglatte veje i store dele af landet. Det anbefales således at passe ekstra godt på i trafikken tirsdag morgen, hvor der med fordel også skal afsættes lidt tid til at få skrabet is af bilruderne.