LIGE NU:

Hundekoldt: Nattefrost og bidende kulde på vej mod Nordjylland

Natten til mandag rammer nattefrosten i Nordjylland. Allerede nu kan det derfor være en god idé at sikre dine vandrør og gøre klar til kulden.

Det er ved at være tid til at tænke på vandrørene i sommerhuset, for de første nætter med frost er lige om hjørnet.

Mange føler nok allerede, at det er hundekoldt, når de cykler eller går i det blæsende vejr - især hvis man har glemt vanterne. Men det er ikke rigtigt koldt, for det er kun den følte temperatur, der er under nul grader.

Det bliver til gengæld for alvor koldt i de kommende dage, når decideret kold luft blæser frem mod Danmark - og man skal til at tænke på, at frosten kan give de første problemer med sprængte vandrør og frosne kabler på cyklen.

Allerede natten til mandag kan temperaturen i Nordjylland krybe ned under frysepunktet i to meters højde, hvor man måler temperaturen.

Frosten falder dermed en anelse senere end i resten af landet, hvor kuldegraderne rammer i de kommende dage.

På Lolland, i Vendsyssel og i Vestjylland og Sønderjylland kan termometrene dog også dykke ned på let frost, og generelt kan det på den her tid af året blive koldt, når blot det er klart og stille om natten.

Vinde fra nordøst sender kold svensk luft ned over store dele af Danmark. Bliver vinden svag, kan det blive koldere end angivet på prognosen her, og generelt kan det blive frostvejr i det meste af landet.
Vinde fra nordøst sender kold svensk luft ned over store dele af Danmark. Bliver vinden svag, kan det blive koldere end angivet på prognosen her, og generelt kan det blive frostvejr i det meste af landet.
Foto: TV2 Vejret

Højtryk sender luft fra Østeuropa mod Danmark

Efter weekenden fortsætter det kolde vejr, i hvert fald til at begynde med, og det er først om en uges tid, at mildere vejr kan være på vej vestfra.

Forklaringen på det kolde vejr i den kommende uges tid er, at et højtryk blokerer for milde vinde fra Atlanterhavet.

Vinden blæser derved ind over Danmark fra primært østlige retninger, og mod øst er det blevet koldt.

Midt i næste uge kan højtrykket imidlertid blive skubbet væk af et lavtryk vestfra, men vejrudviklingen er højst usikker, når vi kigger så langt frem.

Så indtil videre føles det koldt i blæsten, og hen over weekenden kan vi se frem til rigtigt frostkolde morgener.

 
 
Foto: DMI