Foto: Jens Astrup / Ritzau Scanpix

Lærere og pædagoger udsender strejkevarsel: Aalborg Kommune rammes

Den bebudede strejke vil lægge børnepasningen fuldstændig ned i 12 kommuner. Aalborg Kommune er blandt dem.

I samarbejde med tv2.dk

Forældre med børn i daginstitutioner skal muligvis snart se sig om efter en anden børnepasning.

Og forældre med skolebørn risikerer at stå foran lukkede skoler, hvis overenskomstforhandlingerne ender i en konflikt, fordi de offentlige forhandlinger er brudt sammen og blevet henvist til Forligsinstitutionen.

Tirsdag morgen sender Danmarks Lærerforening og BUPL – Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund – et meget massivt strejkevarsel ud, der involverer i alt 10.900 lærere og pædagoger og kan ramme op til 100.000 børns dagligdag i skoler, daginstitutioner og fritidsinstitutioner.

- At udtage medlemmer til en konflikt er et alvorligt skridt. Men vi står også i en yderst alvorlig situation. Vi ønsker at få arbejdsgiverne til at lave en overenskomstaftale med os, så folkeskolen kan få en ny start, og så vi igen kommer ind på samarbejdssporet, siger formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen. 

Læs også Se listen: Disse nordjyske sygeplejersker kan ende i strejke

Den bebudede strejke fra de store lærer- og pædagogorganisationer vil sende 5900 lærere og 5000 pædagoger i strejke og lægge børnepasningen fuldstændig ned i 12 kommuner. 

Som et kuriosum er arbejdsgivernes chefforhandler Michael Zieglers kommune Høje-Taastrup med som en af de ramte kommuner, når det gælder både skoler og børnepasning.

I bunden af artiklen kan du se en liste over de skoler, der vil blive ramt ved en strejke. I faktaboksen højere oppe i artiklen kan du se, hvilke kommuner der påvirkes af BUPL's bebudede strejke.

12 kommuner rammes

Pædagogernes forklaring på det omfattende strejkevarsel er, at økonomien har det godt i Danmark, men det til trods afviser arbejdsgiverne at forbedre offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår ved overenskomstforhandlingerne. Et argument, som arbejdsgiverne er lodret uenige i. Her hedder modargumentet, at de offentligt ansatte i en årrække har fået for meget i løn i forhold til de privatansatte.

BUPL har sammen med de øvrige 50 faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet sendt et strejkevarsel til de offentlige arbejdsgivere.

- Efter tre kriseoverenskomster i træk så skal vores medlemmer have bedre løn og arbejdsvilkår. Vi er mere værd, men det vil arbejdsgiverne ikke anerkende. Derfor varsler vi konflikt, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

Disse 12 kommuner rammes: 

 • Silkeborg
 • Vejen
 • Haderslev
 • Høje Taastrup
 • Ballerup
 • Gentofte
 • Aalborg
 • Herning
 • Kalundborg
 • Nyborg
 • Helsingør
 • København

BUPL har tirsdag morgen givet direkte besked til de medlemmer, der vil blive omfattet af en strejke. Og BUPL har koordineret med blandt andre Danmarks Lærerforening, så de kan lukke hele arbejdspladser.

Der er tale om en landsdækkende konflikt, hvor cirka 80.000 offentligt ansatte er udtaget til konflikt fordelt over alle landets kommuner på tværs af fagområder – i kommuner, regioner og i staten. Imens forhandler parterne videre i Forligsinstitutionen for at undgå en stor strejke.

- Vi har udtaget cirka 5000 pædagoger i 12 kommuner til konflikt i første omgang – og laver en stærk politisk markering. Det er det våben, som vi har i værktøjskassen, og vi bruger det med omhu. Vores mål er ikke at gøre livet besværligt for børn og familier, men derimod at ramme arbejdsgiverne, fastslår Elisa Bergmann.

Lige nu er overenskomstforhandlingerne altså endt i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen skal se, om det er muligt at genoptage forhandlingerne. Ellers træder konflikten i kraft den 4. april 2018.

I tilfælde af en konflikt har de kommunale arbejdsgivere bebudet en lockout for at tømme strejkekasserne. Hvor massivt Michael Zieglers modsvar bliver ventes offentliggjort senere på ugen.

Disse skoler i Aalborg kan blive lukket, hvis strejken indtræffer:

Antal lærere, som kan ende i strejke: 1556
Bislev skole
Byplanvejens skole
Ellidshøj skole
Farstrup skole
Ferslev skole
Filstedvejens skole
Frejlev skole
Gandrup skole
Gistrup skole
Gl. Hasseris skole
Gl. Lindholm skole
Grindsted skole
Gudumholm Centralskole
Gug skole
Hals skole
Herningvej skole
Hou skole
Højvangskolen
Klarup skole
Kongerslev skole
Kærbyskolen
Langholt skole
Mellervangskolen
Mou skole
Nibe skole
Nr Uttrup Skole
Nørholm skole
Nøvling skole
Sebber skole
Seminarieskolen
Skansevejens skole
Sofiendalskolen
Stolpedalsskolen
Sulsted skole
Svenstrup skole
Sønderbroskolen
Sønderholm Skole
Tofthøjskolen
Tornhøjskolen
Tylstrup skole
Ulsted Skole
Vadum skole
Vejgaard Østre skole
Vestbjerg skole
Vester Hassing Skole
Vester Mariendal skole
Vesterkærets skole
Vodskov skole