LIGE NU:

Mette F. vil give bonus på 50.000 kroner for at tage en erhvervsuddannelse

Erhvervsuddannelserne er blevet forsømt og skal derfor have hjælp, mener Socialdemokratiet. Forslaget giver mening, men kan blive svært at gennemføre, lyder det.

Gennemfører du er erhvervsuddannelse, hvor der i fremtiden kommer til at mangle arbejdskraft, skal du belønnes med 50.000 kroner.

UDDANNELSER DER SKAL HAVE TILSKUD:

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der tirsdag morgen har holdt sin første 1. maj-tale i sin gamle valgkreds i Ballerup. Mette Frederiksen havde også tilbudt at tale ved 1. maj-arrangementet i Kildeparken i Aalborg, men her har fagforeningerne helt fravalgt politiske talere.

I talen siger Mette Frederiksen, at erhvervsuddannelserne i årevis er blevet forsømt, og hun beskylder regeringen for at have et stort ansvar.

Erhvervsskolerne har de senere år været underlagt det såkaldte omprioriteringsbidrag, som betyder, at de hvert år skal spare to procent. Men det er økonomisk uansvarligt, mener Mette Frederiksen.

- Nogle gange skal vi politikere gøre noget helt ekstraordinært for at rette op på de fejl, vi selv har begået, siger Mette Frederiksen og tilføjer om det konkrete forslag:

- Hvis du tager en faglært uddannelse - eksempelvis som smed, for smede kommer vi til at mangle - så får du 50.000 kroner. Du får vores anerkendelse, og du får en tak, for vi kan ikke undvære dig i fremtiden.

Forslag målrettet de privatansatte

Ifølge politisk kommentator Noa Redington, der har været rådgiver for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, er forslaget målrettet de privatansatte.

De seneste par måneder har det mest handlet om de offentligt ansatte og deres overenskomstforhandlinger, men nu forsøger Mette Frederiksen at ændre det fokus, lyder det.

- Det er et forslag, som er let at kommunikere, og som giver god mening her og nu, siger Noa Reddington.

Han tilføjer dog, at der i fremtiden også vil komme til at mangle eksempelvis overlæger og sygeplejersker, og derfor vil der også kunne komme en diskussion om, hvorvidt andre faggrupper skal have en kontant bonus. 

- Om det her er noget, vi kommer til at se gennemført, kan man måske godt tvivle en smule på, siger Noa Redington.

Palle Smed, der er tidligere kommunikationschef i 3F, mener, at 50.000 kroner er mange penge for en nyfaglært

- Om det har nogen virkning er svært at sige. Jeg har en grundliggende tro på, at penge flytter noget i landskabet, og derfor kan det sagtens være et forslag, som har sin gang på jorden, siger Palle Smed.

Kritiserer overenskomstforhandlinger

Mette Frederiksen kom i sin tale også ind på de netop overståede overenskomstforhandlinger.

Den socialdemokratiske formand har forud for 1. maj forklaret, at hun mener, at der er for højt konfliktniveau i de offentlige overenskomstforhandlinger. 

quote Hvis Christiansborg skal begynde at bestemme lønnen, så kan man lige så godt lade være med at melde sig ind i en fagforening. Og så er det slut for den danske fagbevægelse.

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet

Hun mener blandt andet, at Moderniseringsstyrelsen, som blev oprettet under SRSF-regeringen i 2011, har et for kortsigtet fokus, og at styrelsen ikke har spillet en god rolle i overenskomstforhandlingerne.

Derfor skal den danske model fornys, lyder det.

- Hvis Christiansborg skal begynde at bestemme lønnen, så kan man lige så godt lade være med at melde sig ind i en fagforening. Og så er det slut for dansk fagbevægelse, siger Mette Frederiksen.

Mandag kom Mette Frederiksen med samme budskab, men innovationsminister Sophie Løhde (V), der har forhandlet på vegne af staten, afviser kritikken.

- For mig at se er de overenskomstforlig, som er indgået, udtryk for, at den danske model fungerer. Det tog tid, men det lykkedes, skriver hun i en mail til TV 2.

Mette Frederiksen taler også i Glostrup, Næstved, Ringsted og Fælledparken i København på 1. maj.

PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

play Festen er tilbage i Jomfru Ane Gade: Værtshuse gør ekstra indsats for at overholde restriktioner

60_percent

play Øget behov for test: Alle testcentre skal have åbent hver dag

60_percent

play Nordjylland får ny naturnationalpark

Ålegræs iltsvind Limfjorden

Landbruget deltager i nyt samarbejde om at sørge for en ren Limfjord

PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

play Festen er tilbage i Jomfru Ane Gade: Værtshuse gør ekstra indsats for at overholde restriktioner

60_percent

play Øget behov for test: Alle testcentre skal have åbent hver dag

60_percent

play Nordjylland får ny naturnationalpark

Til forsiden

Til forsiden