Nordjyde giver Nye Borgerlige dødsstødet på Christiansborg
Det sidste medlem af folketingsgruppen vil gerne ind i et nyt parti. Det kan være alt fra Socialdemokratiet til Liberal Alliance, siger han.
Nye Borgerlige er nu fortid på Christiansborg. I hvert fald for nu.
Det sidste af partiets tre folketingsmedlemmer, Kim Edberg, har tirsdag morgen meddelt Folketingets formand, at han – ligesom Pernille Vermund og Peter Seier – ikke længere ønsker at være en del af Nye Borgerliges folketingsgruppe.
Det fortæller han i et interview med TV 2:
- Folketingsgruppen fra Nye Borgerlige er opløst i det, at jeg har meddelt, at jeg er trådt ud.
Dermed mister partiet ikke alene en økonomisk gevinst ved at kunne modtage gruppestøtte, men er nu heller ikke længere opstillingsberettiget ved næste folketingsvalg.
Ønsker partiet opløst
Pernille Vermund, daværende partiformand, rev plastret af 10. januar. Her indstillede hun til hovedbestyrelsen, at Nye Borgerlige burde opløses som parti.
Det var både hende og Kim Edbergs holdning, lød det.
Samtidig sagde Vermund, at hun ønskede at nedlægge folketingsgruppen bestående af hende selv, Kim Edberg og den sygemeldte Peter Seier.
Men mens Vermund og Seier forlod prompte forlod folketingsgruppen for at blive løsgængere, har Kim Edberg altså først gjort det nu.
- Jeg har aldrig siddet i en folketingsgruppe før, så jeg havde brug for at få styr på en masse ting først. Der er en masse økonomiske forpligtelser – alt fra computerskærme til ansatte – som jeg blev nødt til at finde ud af, hvordan vi skulle håndtere.
Kan se sig i alt fra S til LA
Siden tirsdag, hvor Pernille Vermund meddelte, at hun ville opløse folketingsgruppen, har Kim Edberg haft blikket rettet mod en liste med gøremål.
Det vigtigste, der står derpå, er at "få mit personale godt videre," siger han. Derefter kommer "formalia" og "fremtid".
Hvad står der ud for fremtid?
- Et spørgsmålstegn. Det føles uvæsentligt lige nu. Hvis der partier, der kan lide mig nu, kan de nok også om 14 dage.
Men du skal ind i et andet parti?
- Ja, det vil jeg gerne. Jeg kan godt lide at bidrage med det, jeg gør herinde, men det bliver ikke som løsgænger, jeg kommer til at gøre det.
Er der bestemte partier, du ser i retning af?
- Nej, som politisk menneske er jeg jo ret bredt funderet. Jeg kan se mig i alt fra Socialdemokratiet til Liberal Alliance.
Intern uenighed om partiets fremtid
At Nye Borgerlige nu ikke længere er repræsenteret på Christiansborg betyder ikke, at partiet er dødt. Ifølge partiets egen hjemmeside er det for eksempel fortsat repræsenteret af 35 byrådsmedlemmer rundt i landets kommuner.
En af dem er den tidligere formandskandidat for Dansk Folkeparti Martin Henriksen. Han sagde så sent som mandag, at han gerne vil være Nye Borgerliges nye formand.
Henriksen går dog "ikke 100 procent efter posten", siger han til Ritzau. Han "taler stadig med folk i baglandet".
Nye Borgerliges hovedbestyrelse samles 27. januar, hvor den vil tage hul på opløsningen af partiet.
Først hvis det – trods interne ønsker om det modsatte – lykkes hovedbestyrelsen at lægge låg på det ni år gamle parti, vil det samlede Nye Borgerlige have fået dødsstødet.