Nordjylland ramt af sjældne tordenbyger

Tordenvejr er ikke hverdagskost i december, men i det nordvestlige Jylland oplevede man nogle for årstiden meget kraftige tordenbyger.

Tordenvejr er nok noget mange forbinder med en varm og lummer sommerdag, hvilket ikke er så underligt endda.

Omkring 95 procent af alle lynnedslag i Danmark slår nemlig ned i sommerhalvåret. Omvendt er det blot 0,55 procent af alle lyn, som bliver registreret i månederne december, januar og februar.

Alligevel sker det engang imellem, at tordenguden Thor svinger med sin hammer i vintermånederne, hvilket var tilfældet sent torsdag eftermiddag.

Her drev nogle kraftige byger ind over det nordvestlige Jylland, der i et par timer endte med at give noget så sjældent som et vintertordenvejr.

Hundredvis af lyn indenfor et lille område

Det var særligt i Thy og på Mors, at man torsdag fra sidst på eftermiddagen og ud på aftenen oplevede kraftige tordenbyger.

I løbet af få timer resulterede tordenbygerne i omkring 300 lyn hen over området, hvoraf de 25 af dem ifølge DMI's lyntællere var decideret lynnedslag. En del af lynene var dermed også lyn, der vandrede fra sky til sky.

For årstiden var det dermed et sjældent kraftigt tordenvejr, som ramte det nordvestlige Jylland.

Tordenbygerne ramte særligt Thy og Mors fra sidst på eftermiddagen og et par timer frem.
Tordenbygerne ramte særligt Thy og Mors fra sidst på eftermiddagen og et par timer frem.
Foto: TV 2 Vejret

Derfor kan der opstå tordenvejr om vinteren

Om sommeren dannes de kraftige tordenbyger typisk, når jordoverfladen er varmet godt op, og der samtidig er masser af fugtighed til stede i atmosfæren. Dermed stiger den varme luft til vejrs, og tordenbygen kan blive dannet.

I vintermånederne er det derimod over havet, at tordenbygerne dannes, da der her både er varme og fugtighed til stede.

Det kan måske lyde lidt mærkeligt at tale om varmt havvand om vinteren, men det skal forstås på den måde, at havoverfladen er markant varmere end luften i de højere luftlag.

Torsdag var temperaturen i Nordsøen cirka 6 til 8 grader, mens luften i fem kilometers højde var iskold med temperaturer omkring minus 35 grader.

Derved blev luften over Nordsøen ustabil, som altså havde en medvirkende årsag til, at de kraftige tordenbyger huserede over Nordvestjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland