Nordjysk forsker jagter corona-løsning
Foto: TV2 Danmark
Mads Fuglsang Kjølby (t.v.) er en af forskerne, der er ved at finde et middel mod coronavirus. Han er fra Vrå i Vendsyssel.
Lægemidlet har i laboratorieforsøg vist sig effektiv, og nu skal danske forskere for første gang teste det i mennesker.
I skrivende stund går to forskere rundt på Aarhus Universitetshospital og venter i spænding på en pakke fra Japan.
Med stor hast har de i løbet af den seneste måned fået stablet et forskningsprojekt på benene, der kan vise sig at blive et lyspunkt i den pandemi, der i øjeblikket har lukket store dele af verden ned.
Pakken fra Japan indeholder nemlig et lægemiddel, der måske kan forhindre coronavirusset i at brede sig i menneskets lunger og dermed måske bremse pandemien.
Går alt, som forskerne håber, kan danske covid-19-patienter behandles med lægemidlet allerede i næste uge - som de første i verden.
- Forskere i Tyskland og Japan har været langt fremme med forskning i det her, men vi har handlet ekstremt hurtigt og fået det her sat i værk. Det har vi kunnet, fordi vi har alle de rigtige kompetencer til at kunne udføre det her ganske hurtigt, siger nordjyske Mads Fuglsang Kjølby, der en af forskerne bag projektet.
Behandlingen skal vise, om lægemidlet faktisk har den effekt, forskerne håber på.
Håbet er færre patienter på intensiv
Det japanske lægemiddel hedder camostat mesylate og er for flere år siden udviklet til behandling af halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.
Men lektorerne Mads Fuglsang Kjølby og Ole Schmeltz Søgaard fra henholdsvis Klinisk Farmakologisk afdeling og Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, håber på, at midlet også kan bruges til at bremse coronavirusset.
Forskernes håb er, at stoffet kan modvirke virus ved at hæmme et enzym, som alle mennesker har i kroppen.
Med dette enzym sat ud af spil er teorien, at coronavirus ikke vil være i stand til at trænge sig ind i de raske celler i lungerne, og derved vil det være umuligt for den at formere sig og angribe flere raske celler.
- Vi håber, at det kan reducere sygdommens varighed og sværhedsgrad, så man ikke behøver at komme på intensiv og i respirator, men at man kan nøjes med en kort behandling og komme hjem til sig selv igen, siger Ole Schmeltz Søgaard.
Resultat er først klar om flere måneder
De to forskere har fået hastebevilget fem millioner kroner fra Lundbeckfonden til at gennemføre forsøget, der planlægges at involvere omkring 180 covid-19-patienter i hele Danmark.
At forskerne har lige netop camostat mesylate i kikkerten, skyldes tidligere udenlandske forsøg med lægemidlet i celler, mus og andre dyr.
Dengang testede man camostat mesylates effekt på blandt andet det SARS-virus, der spredte sig i verden i 2002, og her viste det sig, at lægemidlet havde en virkning.
- Der er en teoretisk baggrund for, at det her virker i celleforsøg og på mus, men vi ved ikke, om det kan have den samme effekt på mennesker, og det er det, vi skal undersøge, siger Ole Schmeltz Søgaard.
- Forhåbentlig har det en effekt i forhold til sygelighed og dødelighed hos mennesker i samme grad, som det har haft i de tidligere forsøg, siger Mads Fuglsang Kjølby.
Forskerne forventer, at der går tre til fire måneder før man kan konkludere, om lægemidlet virker mod coronavirus - og først derefter vil sundhedsvæsenet kunne bruge lægemidlet bredt til covid-19-patienter.
Håber på snarligt gennembrud
For at komme i gang med det kliniske forsøg hurtigst muligt, er projektet sendt til hastebehandling hos Lægemiddelstyrelsen og Den Videnskabsetiske Komite, der skal give tilladelse til at lægemidlet for første gang i verden bruges til behandling af covid-19-patienter.
Godkendelserne kommer muligvis allerede i løbet af weekenden, og hvis medicinen når at komme til Danmark tidsnok, kan forsøget allerede begyndes inden for et par uger.
Selvom forskerne er spændte på resultatet af deres forsøg, er det største håb, at der et sted i verden snarest findes en behandling af covid-19.
- Der er mange studier i gang i verden - også med andre lægemidler. Hvis det viser sig, at det er vores, der virker, vil det jo være fantastisk, men mest af alt håber vi, at man hurtigst muligt finder noget, der kan komme patienterne til gavn, siger Ole Schmeltz Søgaard.
Kan produceres i Danmark
Lundbeckfonden, der støtter projektet, har afsat i alt 30 millioner kroner til forskning i coronavirusset, fordi man ser man et stort akut behov for at afhjælpe pandemien, fortæller Jan Egebjerg, director of Science, i Lundbeckfonden.
- Det her projekt er spændende, fordi det kan virke akut, da det er et etableret lægemiddel, der bliver brugt i Japan. Det kan forhåbentlig afhjælpe pandemien i løbet af rigtig kort tid, siger han.
Lægemidlet camostat mesylate har i flere år været godkendt af den japanske lægemiddelstyrelse, og der er derfor ingen grund til bekymring over at behandle danske patienter med det, forsikrer forskerne fra Aarhus.
Skulle lægemidlet vise sig at have den ønskede effekt på coronavirusset, vil det ifølge forskerne ikke være noget problem at skaffe i større mængder. Det er nemlig ikke længere omfattet af patent.
- Derfor kan det hurtigt produceres af mange lægemiddelproducenter i store mængder - også her i Danmark, siger Ole Schmeltz Søgaard.