Nordjysk prædikant mener, at han kan helbrede folk – er han kvaksalver eller manden med sandheden?
Foto: TV2
Den kristne prædikant Torben Søndergaard voksede op som ateist. I dag er han prædikant for titusindvis af følgere verden over.
Den kristne prædikant Torben Søndergaard voksede op som ateist. I dag er han prædikant for titusindvis af følgere verden over.
Manden tog fat i armlænene. Han rejste sig langsomt. Bag ham stod kørestolen med et nedsunket sæde, der afslørede, at de to var et fast makkerpar.
Men fra det øjeblik var det slut mellem dem.
Nu gik Ton Wiersma rundt i salen. Først langsomt. Prøvende. Kunne hans gigtplagede ben holde vægten?
Prædikanten Torben Søndergaard, der netop havde drevet en dæmon ud og helbredt ham, lod ham ikke tøve længe.
- Der er ingen smerter. Kun frygt. Ingen smerter, messede han igen og igen, mens han holdt Ton i hænderne og trak ham rundt i lokalet.
Ton fulgte med. Hurtigere og hurtigere.
Men det var ikke en smertefri gang, og da Torben Søndergaard begyndte at lunte, humpede Ton efter ham. Det gjorde ondt i højre ben, som han nærmest slæbte efter sig.
Alligevel græd han af glæde, da han for første gang i lang tid kunne stå op og give sin kone et kram. Nu var han fri for den kørestol, smerterne ellers havde lænket ham til.
Men selvom det lignede et mirakel, var gigten ikke forsvundet fra det ene øjeblik til det andet.
Otte måneder senere var benet væk.
Kristne måtte være hjernevaskede
Den danske prædikant Torben Søndergaard er nærmest en stjerne i de radikale kristne miljøer. Han rejser rundt i hele verden og er ansigtet udadtil for bevægelsen The Last Reformation og dens titusindvis af følgere.
Den 42-årige prædikant underviser i evangeliet, driver dæmoner ud og helbreder de syge. Det er i hvert fald hans egen overbevisning.
Torben Søndergaard ved dog godt, at de fleste danskere ikke tror på den slags. For indtil 1995 var han selv en af dem.
Torben Søndergaard voksede op i Brande. Han blev døbt og konfirmeret, men han var i bund og grund ateist.
Derfor skræmte det ham, da hans ven pludselig blev religiøs.
Da Torben opdagede, at vennen havde Bibelen liggende ved siden af sengen, var han overbevist om, at vennen var blevet skør. Han måtte være blevet hjernevasket, mente Torben, der så det som sin opgave at redde sin ven.
Men Torben Søndergaard nåede aldrig så langt.
Dette er hans fortælling om at gå fra ateist til prædikant, som han har fortalt den til TV 2 gennem det seneste halvandet år.
Tv-program omvendte ham
Torben Søndergaard var bare 18 år, da han begyndte at sætte sig ind i, hvad det egentlig var, hans kammerat var begyndt at tro på.
Han nåede ikke langt i sin research, før et tv-program kom som sendt fra himlen.
Programmet havde samme indstilling til kristendommen som Torben Søndergaard. Det var skeptisk. Alligevel fik det ham til at skifte holdning.
Det, vi ser, det er, hvad der sker
Torben Søndergaard
Gennem tv-skærmen så han en pige, som lige var blevet bedt for, med tårer i øjnene. Med samme hastighed som tåren trillede ned ad hendes kinder, forsvandt Torbens skepsis.
Han var ikke i tvivl om, at hun havde mærket noget ægte. At hun havde mærket Gud. Det ville 18-årige Torben også prøve.
SÅDAN HAR TV2 LAVET DENNE ARTIKEL
Torben Søndergaards historie er sammensat af en række interviews, der er foretaget over en periode på halvandet år. Hans omvendelse er beskrevet ud fra hans oplevelser.
Desuden har TV 2 fulgt prædikanten igennem et år, ligesom der er brugt videoer fra The Last Reformations Youtube-kanal og interviews med Ton Wiersma, familien Sternkopf og Henrik Rindom.
Dagen efter tog han med sin ven i kirke.
Det var første gang, han satte sine ben i en frikirke, og synet, der mødte ham, var skræmmende.
Menigheden stod med løftede hænder og talte i tunger.
Den spirende overbevisning, han havde fået af tv-programmet et døgn tidligere, var allerede ved at visne. De var jo rablende gale alle sammen, tænkte han. En tanke, som kun blev forstærket, da en mand, der blev bedt for, faldt om på gulvet.
Alligevel trådte Torben Søndergaard frem, da det blev hans tur. Og da blev han overbevist om, at det ikke var kirkegængerne, den var gal med.
Han følte, at Guds ånd gik igennem ham. Kraften tvang ham i gulvet og gav ham en fantastisk fornemmelse i kroppen.
Da han rejste sig igen, var hans liv forandret for altid. Han troede ikke, at Gud var der. Han vidste det.
Siden den aprildag i 1995 har Gud fortalt Torben Søndergaard, hvad han skulle gøre.
Gud har skaffet ham en kone. Han har bestemt, hvor de skulle bo. Han har sørget for, at Torben har stablet bevægelsen The Last Reformation på benene, så endnu flere kan møde Gud. Og han har sørget for, at der er dumpet nødvendige pengegaver ind ad døren, når The Last Reformation har manglet det.
Fik en ny samvittighed
Da Torben Søndergaard først havde mødt Gud, blev han døbt og født på ny.
Det gav ham en ny indstilling til livet. Nu var det slut med at bande, lyve og se porno. Han var færdig med at skuffe og bedrøve Gud.
Vi begynder at nærme os kvaksalveri
Henrik Rindom, psykiater
I stedet lyttede han, da Gud udpegede en hustru til ham. Og han rettede sig efter det, da Gud kaldte ham til at tjene sig.
Torben Søndergaard og hans kone hjalp med at starte kristne fællesskaber op i Herning, Ringkøbing og Holstebro, og i 2010 udgav han en bog med titlen ’Den sidste reformation’. Budskabet var, at folkekirken slet ikke fulgte Bibelens ord. Derfor var det på tide med en reformation.
Kort efter begyndte Torben Søndergaard at lægge videoer med samme budskab på Youtube. Denne gang ville han nå ud over Danmarks grænser, så han talte på engelsk og kaldte kanalen The Last Reformation.
Med sine videoer nåede Torben Søndergaard et meget bredere publikum. Hans tanker og idéer spredte sig, og pludselig begyndte folk at sige, at de var en del af The Last Reformation.
Torben Søndergaard havde ved et tilfælde skabt en bevægelse.
Er blot et trækplaster
Herhjemme åbnede Torben Søndergaard og hans hustru et kursuscenter i Aalborg, hvor han underviste i, hvordan man er en discipel af Jesus, driver dæmoner ud og helbreder de syge.
En af The Last Reformations grundpiller er, at alle er lige under Gud, så selvom Torben Søndergaard startede bevægelsen, er han ikke vigtigere end sine følgere.
Han ønsker blot at være et trækplaster, der kan lokke flere til bevægelsens møder.
Indtil videre har han trukket 70.000 følgere til bevægelsens Youtube-kanal, men da de ikke har medlemmer, er det svært at afgøre, hvor mange der reelt følger The Last Reformation.
Konceptet er derimod, at man deltager i et kickstartmøde, hvor man møder Gud, bliver døbt og født på ny. Det kan tage alt fra en weekend til flere måneder. Derefter drager man ud på egen hånd og forkynder evangeliet.
Mens flere og flere kom til møderne, og The Last Reformation voksede, var der dog også en bekymring, der voksede.
Helbredte psykisk syge
I 2016 forlod et ægtepar The Last Reformation. De var bekymrede over Torben Søndergaards metoder.
Mette og Søren Sternkopf har fortalt TV 2, at de gentagne gange så psykisk syge personer droppe deres medicin, fordi Torben Søndergaard havde helbredt dem.
- Han efterlader sig en tyk stråle af folk, som er blevet ødelagt for livet. Han er simpelthen farlig for sine omgivelser, fortæller Mette Sternkopf.
Det samme skete for ægteparrets datter, Joy. Hun led af en alvorlig, behandlingskrævende depression, men også hun blev opfordret til at lægge medicinen på hylden.
Samtidig var det holdningen, at hun ikke kunne hjælpes af læger eller andre sundhedsfaglige eksperter.
- De ville bare være imod Gud, husker Joy, at hun fik at vide.
Da Torben Søndergaard blev forholdt kritikken af TV 2, slog han fast, at han mente, at man som kristen kan bede for og helbrede de syge.
Han påstod, at han havde oplevet helbredelser af alt fra brækkede ben til depressioner.
Men selvom han havde befriet folk fra deres depressioner, havde han aldrig rådet dem til at stoppe med at tage deres medicin, sagde han.
Det skulle dog vise sig at være en sandhed med modifikationer.
Cirklen fuldendes med tv-program
De senere år er det ellers kun gået fremad for The Last Reformation.
Når Torben Søndergaard rejser ud, møder der tusindvis op til hans møder. Herhjemme er bevægelsen flyttet ind i større lokaler på en tidligere efterskole i Thy.
Så da Torben Søndergaard i 2017 fik tilbuddet om at blive en del af et kommende dokumentarprogram på TV 2, tøvede han ikke.
Det var sådan, han selv havde fundet Gud 23 år tidligere. Nu ville han give andre uoplyste danskere den samme mulighed.
Han var ikke nervøs for at skulle have et kamerahold med sig, for han mente ikke, han havde noget at skjule.
Men langsomt begyndte facaden at krakelere. Blandt andet på grund af Ton Wiersma. Manden, der havde rejst sig fra sin kørestol.
Fra gigtplaget til amputeret ben
Otte måneder efter, at hollandske Ton Wiersma var humpet rundt efter Torben Søndergaard og for første gang i lang tid havde gået på sit gigtplagede ben, var han stadig gående.
Men hans ben lignede ikke længere hinanden.
Hvor det højre havde været, var der nu en grå protese.
Benet var blevet amputeret.
Da TV 2 mødte ham i juli 2018, forklarede han, at benet blev amputeret, fordi han vred om på det.
Alligevel var Ton Wiersma glad for det, der var sket.
Han mente, at Torben Søndergaard havde helbredt hans sind med Guds kraft, fortalte han i interviewet, som Torben Søndergaard insisterede på at overvære.
- Sindet skulle helbredes, for at jeg kunne miste mit ben – mit kødelige ben – og lade mit spirituelle ben blive helbredt. Det lyder måske underligt, men det var sådan, jeg oplevede det, sagde han.
Det var også den overbevisning, Torben Søndergaard havde. Han mente, at Ton Wiersma og hans amputerede ben var vidnesbyrd på, at der findes mere end fysisk helbredelse.
- Medicin er aldrig løsningen
I Danmark anses det for kvaksalveri, når en person, der ikke er lægefagligt uddannet, behandler syge og udsætter deres helbred for fare. Det er strafbart, og er der tale om psykisk syge patienter, kan det give bødestraf og fængsel i op til et år.
Når Torben Søndergaard påstår at helbrede forskellige psykiatriske diagnoser og dermed får patienterne til at droppe deres medicin, bekymrer det i den grad psykiater Henrik Rindom.
- Så er det, at vi begynder at nærme os kvaksalveri, advarer han.
Derfor besluttede TV 2 at sende en undercover-journalist ind i The Last Reformation. En såkaldt muldvarp. Målet var at undersøge, om Torben Søndergaard talte sandt, når han sagde, at han ikke opfordrede psykisk syge til at droppe medicinen.
Han er jo ikke fagperson, når det kommer til at være født på ny.
Torben Søndergaard om psykiater Henrik Rindom
Muldvarpen var en ung kvinde, som meldte sig til en kickstartweekend hos The Last Reformation. Hun deltog i både bøn, tungetale og dåb.
I løbet af weekenden havde hun flere samtaler med Torben Søndergaard. Hun fortalte ham, at hun led af angst og svær depression, og at hun tog medicin mod begge dele.
Hun fortalte, at medicinen gjorde, at hun kunne komme gennem dagligdagen. Men Torben Søndergaard var ikke overbevist.
- Når vi taler om psykofarmaka, så er det ikke helbredende. Det lover ikke helbredelse. Det er dulmende. Det er ikke løsningen. Det vil aldrig nogensinde være løsningen, sagde Torben Søndergaard på skjult kamera.
Og da muldvarpen spurgte, om en genfødsel og dåb var stærkere end medicin, understregede han sin pointe.
- Selvfølgelig. Det er stærkere end medicin. Altid!
- Psykiater har ikke forstand på Gud
Psykiater Henrik Rindom bliver bekymret, da han ser muldvarpens skjulte optagelser.
For hvis man er i antidepressiv behandling og pludselig stopper, risikerer man, at humøret hurtigt dykker, fortæller han.
- Så er der risiko for, at den syge tænker: ”Jeg kan ikke klare at skulle ned i det der sorte hul igen. Nu går jeg ud og tager mit eget liv”.
Men Torben Søndergaard lader sig ikke gå på af psykiaterens advarsel.
- Han er jo ikke fagperson, når det kommer til at være født på ny. På det område udtaler han sig om noget, han ikke har forstand på, lyder forsvaret fra Torben Søndergaard, der i dag kalder sagen med muldvarpen træls.
Tilbage står spørgsmålet om hvem, der har ret.
Har Torben Søndergaard i virkeligheden fundet sandheden?
Har han en pointe, når han siger, at troen kan helbrede? Har han ret i, at mange dårligdomme skyldes dæmoner, som kan drives ud af kroppen? At det er bedre at have et velfungerende spirituelt ben, end et gigtplaget fysisk ben? At en genfødsel er bedre end psykiatrisk medicin?
Eller er det lægevidenskaben, der har ret, når de siger, at hans metoder nærmer sig kvaksalveri?
Når de advarer om, at Torben Søndergaard og hans titusindvis af følgere i The Last Reformation risikerer at følge en vej, som er risikabel og i sidste ende kan resultere i, at psykisk svage personer gør skade på dem selv?
Torben Søndergaard er ikke i tvivl. Han ser sig selv og The Last Reformation som det gode eksempel på en radikal kristen bevægelse og sværger på, at hans dæmonuddrivelser og helbredelser ikke er opstillede.
- Det, vi ser, det er, hvad der sker, siger han.
Du kan følge jagten på sandheden om Torben Søndergaard og The Last Reformation i dokumentarserien 'Guds bedste børn'. Sidste afsnit sendes onsdag klokken 21.05 på TV 2, og hele serien kan ses på TV 2 PLAY.