Indgangen til bunkeren lå gemt i skoven bag en opført villa. Lars Horn / Baghuset

Nu åbnes tophemmelig bunker for offentligheden - se billederne her

En ny bog med billeder fra Aalborg-fotografen Lars Horn fra bureauet Baghuset har samlet et hav af billeder fra den tophemmelige bunker.

I samarbejde med tv2.dk

60 meter under Rold Skov i Nordjylland ligger en af dansk krigshistories bedst bevarede hemmeligheder godt begravet.

Nemlig bunkeren Regan Vest.

Læs også REGAN Vest kommer på finansloven

5500 atomsikrede kvadratmeter, der - i tilfælde af at Den Kolde Krig skulle blive lidt for varm - skulle sikre 350 nøglepersoners overlevelse. Heriblandt monarken, ministre, embedsmænd og udvalgte inden for visse professioner, herunder kokke, præster, læger og pressefolk.

en store bunker blev bygget mellem 1963 og 1968 i en kalkgrube, der er sprængt ind i en bakke i den nordlige del af Rold Skov. Den består af 150 rum, og der er sovepladser til 350 personer, hvis de altså sover på skift.

Bunkerens placering var hemmelig. Og samtidig med opførelsen byggede man et helt almindeligt parcelhus foran for at skjule indgangen.

Regan Vest kom, som mange nok kan regne ud, aldrig i brug. De sidste medarbejdere forlod anlægget i 2003, men bunkeren blev holdt operationel helt frem til 2012.

Læs også Historien om den hemmelige bunker: Regan Vest var Danmarks dybeste hemmelighed

I dag er bunkeren fredet. Der er ikke offentlig adgang, men Nordjyllands Historiske Museum arbejder på, at dørene åbnes i 2021. I den forbindelse er bogen 'Regan Vest' udkommet 8. november.

Nedenfor bringer vi udvalgte billeder fra bogen:

I Regan Vest er der ikke mange bruserum, men til gengæld er der mange stålvaske. Disse er monteret relativt lavt med henblik på hyppig brug af ”etagevask”. Foto: Lars Horn / Baghuset Foto: Lars Horn / Baghuset

Selv ikke statsministeren fik enerum i Regan Vest. En minister delte et beskedent arbejds- og soverum med departementschefen. Foto: Lars Horn / Baghuset.

Kunstige planter og store fotovægge af en forårsskov i cafeteriet i Regan Vest skulle få folk til at føle sig godt tilpas. I båndoptageren sidder et kassettebånd med fuglefløjt. Foto: Lars Horn / Baghuset

 

I alt blev omkring 1400 koldkrigsanlæg bygget i Danmark fra 1950’erne og fremefter. 

De var blandt andet konstrueret til at beskytte regeringsledere, dronningen, borgmestre, politimestre og militærfolk samt sørge for, at Danmark i tilfælde af krig kunne fungere. Siden da er mange blevet fjernet eller solgt af kommunerne.

Læs også Nordliv: Store planer for REGAN vest, men småt med pengene

 

I samarbejde med tv2.dk