Nu anbefales mundbind i offentlig transport i myldretiden
Danmark er et af de sidste lande i verden til at anbefale brugen af mundbind.
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i offentlig transport på særlige tidspunkter.
Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.
Sundhedsstyrelsen skriver, at man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.
Anbefalingen kommer, fordi mange den næste uge vender tilbage fra ferie
- I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig. Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.
- Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.
TV: Nordjsk virksomhed oplever eksplosiv udvikling i salget af mundbind
Overvejer at udvide anbefalingerne
Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.
Han siger samtidig, at Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt. Styrelsen vil løbende holde øje med, om den bør anbefale brug af mundbind til flere situationer, som for eksempel indkøbscentre og forsamlingssteder.
Indtil dagens udmelding var Danmark et af blot 26 lande i verden, der hverken anbefalede eller påkrævede generel brug af mundbind i det offentlige rum. 15. juni blev det dog et krav i danske lufthavne at bære mundbind.
En lille måned senere, 9. juli, ændrede Sundhedsstyrelsen sine retningslinjer, så den nu anbefalede mundbind i "særlige situationer". Eksempelvis når man tror, at man er smittet med coronavirus og skal bevæge sig ned for at blive testet.
Kan forhindre superspredere
De nye anbefalinger om brug af mundbind i myldretiden kan være med til at holde smitten nede, siger Lone Simonsen, der er epidemiolog og forsker ved Roskilde Universitet, til TV 2
- Offentlig transport er ofte der, man møder en masse mennesker og står tæt i lang tid ad gangen. Det giver gode forhold for superspredere, siger hun.
En superspreder er en smittet person, der smitter mange andre. Lone Simonsen står sammen med sin kollega Kim Sneppen fra Niels Bohr Instituttet bag et studie, der viser, at de såkaldte superspredere står for størstedelen af smitten.
Konkret er det omkring ti procent af de smittede, der ser ud til at stå for 80 procent af smittespredningen.
Samtidig viser studiet, at smitten i høj grad sker ved store begivenheder, eksempelvis festivaler og koncerter.
Lone Simonsen understreger dog, at anbefalingerne om mundbind kun vil have en effekt, hvis folk vælger at følge anbefalingen.
Flere steder i samfundet er mundbind taget i brug til at begrænse smittespredning. Som det ses herunder kræver en flyvetur at du ifører dig mundbind fra det øjeblik du træder ind i lufthavnen og i forlystelsesparken skal du bære mundbind i de vildste forlystelser.