Nu begynder skybrudssæsonen - få gode råd her
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I dag er gennemsnitsdatoen for første skybrud - og faktisk er der potentiale for de kraftige byger i ugens løb.
De fleste kender til det - mørke skyer ude i horisonten truer med at ødelægge en ellers smuk sommerdag.
Pludselig kan de første regndråber mærkes, og inden man ser sig om, står det ned i stænger. Et skybrud har ramt.
For mange tusinde danskere betyder det vandskader i deres hjem eller virksomheder.
Faktisk er dagen i dag - den 16. maj - gennemsnitsdatoen for årets første skybrud. Dermed kan skybrudssæsonen skydes i gang.
Og årets første skybrud kan meget vel opstå i denne uge. Ud over sommervarme er der nemlig udsigt til kraftige byger i ugens løb.
Skybrud er et sommerfænomen
I Danmark har man ført statistik over skybrud siden 2011. Og der tegner sig et klart billede af, hvornår risikoen for skybrud er størst.
Ifølge statistikkerne er der cirka 22 dage om året, hvor der et eller andet sted i Danmark er et skybrud. De fleste dage fordeler sig hen over sommermånederne, hvor især august har mange dage med de meget kraftige regnbyger.
Sommerhalvåret er højsæson for skybrud, fordi den varmere luft kan indeholde mere vanddamp. Dermed er der en større sandsynlighed for, at skyerne på en sommerdag kan udvikle sig til de såkaldte cumulonimbusskyer, der også går under navnet 'skyernes konge'.
Disse skyer har en enorm størrelse og kan vokse mange kilometer op i atmosfæren – og så kan de afgive store mængder nedbør, som kan resultere i skybrud, hvis forholdene er til det.
På torsdag er der chance for årets første sommerdag, når varm luft over Danmark kan sende temperaturen op på 25 grader. Men luften er ikke bare varm, den er også ustabil.
Dermed er der risiko for kraftige tordenbyger, der lokalt måske kan give årets første skybrud.
Skybrud er defineret ved en nedbørsintensitet på mindst 15 millimeter nedbør i løbet af 30 minutter.
Det kraftigste skybrud, der er målt i Danmark, kom i forbindelse med det historiske skybrud i København 2. juli 2011. Dengang blev der i den københavnske forstad Ishøj registreret en intensitet på ekstreme 63 millimeter nedbør på en halv time.
Forebyggende råd mod skybrud
- Køb en dykpumpe og en vandslange i byggemarkedet, hvis du har kælder og tidligere har haft vand i kælderen eller bor i et område, der før har været ramt af oversvømmelser.
- Flyt uerstattelige ting fra kælderen og op i stueplan.
- Fjern ejendele fra gulv og vandudsatte områder og sørg for, at dine ejendele står et godt stykke over gulvet, hvis du ikke har plads til dem andre steder. Opbevar ejendelene i plastkasser på hylder og reoler, der kan tåle vand samt afvaskning/desinficering i tilfælde af, at regn- eller kloakvand trænger ind.
- Hold vinduer og døre lukkede og undersøg, om de alle lukker helt tæt. Hvis ikke, kan du løse det her og nu ved at montere en plade med tætningslister foran. Du kan også lægge sandsække foran utæthederne.
- Dæk lavtsiddende vinduer og døre i kælderplan af og afskærm lyskasser og kældernedgange, herunder nedkørsel til kældergarage.
- Tjek tagrender og nedløb. Måske har de brug for at blive renset for blade og lignende, så vandet kan komme væk.
- I mangel af et højvandslukke kan du selv begrænse opstigende kloakvand ved at lave her-og-nu versionen, hvor du lægger et tykt og stort stykke plast oven på afløbet i gulvet og sætter tunge sandsække oven på.
- Forsøg at være hjemme under skybruddet, eller bed naboen om at holde øje med dit hus.
Kilde: Tryg