Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ny metode bandt smitte på plejehjem og hos mink sammen - og det kan være med til at stoppe spredning

Foto: Greg Baker, Ritzau/Scanpix

Virussens små karakteristika kan vise, om smittekæder hænger sammen. Det betyder, at man kan stoppe dem, inden de bliver eksplosive, lyder det.

En af de helt store udfordringer under pandemien med coronavirus har været, at der ikke har været metoder til at opdage smitte, mens den spreder sig.

Det skyldes hovedsageligt, at sygdommen hos nogle først bliver så alvorlig, at den kræver indlæggelse 14 dage efter smitte.

Men nu kan et nyt tiltag bidrage til at stoppe smittekæder, inden de udvikler sig eksplosivt, lyder det fra overlæge og virolog på Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard.

Statens Serum Institut har nemlig taget et redskab i brug i kampen mod at begrænse smittespredningen af coronavirus. Der er tale om en genetisk kortlægning af hele arvemassen af virus hos personer, der har fået konstateret covid-19.

Coronavirus har nemlig sit helt eget fingeraftryk – små mutationer eller ændringer af virusstammens karakteristik.

Det har blandt andet betydet, at man i Sverige har fundet frem til, at virussen ikke primært kom til landet fra skisportssteder i blandt andet Italien og Østrig, sådan som man først troede. I virkeligheden kom smitten fra personer, der kom hjem fra blandt andet Frankrig og England.

På samme måde har myndighederne i Kina oplyst, at den virusvariant, der har gjort sit indtog i millionbyen Beijing, kommer fra Europa.

Udelukker at smitte kommer fra Holland

Fredag kom det frem, at man i Danmark ved hjælp af den nye kortlægning har fundet ud af, at de konstaterede smittetilfælde på minkfarme og plejehjem i Hjørring og Sindal hænger sammen. Der er tale om den samme virusvariant - men én, der ikke tidligere er set i Danmark. Eller i Europa for den sags skyld.

Dermed kan eksperterne udelukke, at smitten kommer fra minkfarme i Holland, hvor der har været og stadig er flere store smitteudbrud.

Samtidig kan det udelukkes, at smitten er kommet til Hjørring fra et af de andre udbrud, der lige nu er i Danmark, herunder blandt andet i København.

- Det var lidt en overraskelse for os, at virus i mink hos minkfarmere og på plejehjemmet er den samme. Det viser, at vi alle er modtagelige for den her virus – mennesker, mink, fritter, hamstere, flagermus, katte og hunde, siger Anders Fomsgaard til TV 2.

Det er med metoden endnu ikke muligt at se, om smitten er sket fra plejehjemmet til minkfarmene eller omvendt. Det skal Styrelsen for Patientsikkerhed nu undersøge.

Kan se, om smitte stammer fra eksisterende dansk smittekæde

At coronavirussen siden det første kendte tilfælde i Kina har muteret til flere tusinde varianter, har eksperterne hele tiden vidst. Det gør de fleste virusser. Det nye er, at man i Danmark nu kan bruge mutationerne til at opspore og forhindre smittespredning.

- De små mutationer ændrer ikke nødvendigvis virussens biologiske egenskaber – de opstår bare hele tiden. Men nu kan vi i Danmark følge de små karakteristika og se, om der ved nye tilfælde er tale om en smittekæde eller en ophobning i Danmark, eller om smitten kommer fra udlandet og spreder sig, siger Anders Fomsgaard.

Han fremhæver samtidig, at der fremover vil være små udbrud forskellige steder i Danmark.

- Men nu vil vi kunne se, om klyngen er smittet af den samme virus, eller om personerne har været smittet andre steder og bare tilfældigvis er mødtes. Klyngerne skal vi være lynhurtige til at afdække, inden de vokser sig store, siger Anders Fomsgaard.

Mutationer viser ikke, hvilken der er mest smitsom

Det betyder eksempelvis, at hvis en bestemt variant, der er fundet hos konstaterede smittetilfælde i en smittekæde i København, pludseligt dukker op hos smittede i en jysk kommune, så ville man vide, at de smittekæder har forbindelse til hinanden.

På samme måde ved man nu, at, hvis den specielle variant, der er fundet på minkfarme, hos minkansatte og på plejehjem i Nordjylland, viser sig på Falster, er der en forbindelse.

Den kedelige nyhed er, at man endnu ikke ved, om nogle af de ændrede karakteristika i cornavirussens genetik også betyder ændringer i virussens biologi – om det gør virussen mere eller mindre sygdomsfremkaldende. Eller mere eller mindre smitsom.

- Forskere i hele verden kigger på det, og vi får det at vide, hvis man finder en sammenhæng mellem virusvariationerne og de biologiske egenskaber. Så kan vi hurtigt se, om vi også har sådanne varianter i Danmark, og derfor koncentrerer vi os lige nu om at identificere smittekæder i udbrud for at kunne mindske smittespredningen, siger Anders Fomsgaard.

Mente der var tale om mild infektion, men så døde plejehjemsbeboer

Fredag lød det, at ingen personer var blevet indlagt som følge af smittespredningen af den specifikke variant, og det kunne ifølge Anders Fomsgaard tyde på, at der var tale om en relativt mild infektion.

Men natten til lørdag døde en beboer på plejehjemmet Vendelbocenteret i Sindal i Nordjylland. Beboeren var blevet testet positiv for covid-19, men det er ifølge ældredirektør Leif Serup fra Hjørring Kommune ikke muligt at sige, om coronavirussen er skyld i dødsfaldet.

Samtidig er en anden person ifølge nyhedsbureauet Ritzau blevet indlagt på sygehuset.

Den nye udvikling får Anders Fomsgaard til at revurdere.

- Det ændrer selvfølgelig lidt. Man kan aldrig være sikker på, om en ældre person er død med eller af covid-19, men det understreger, at der er tale om en alvorlig virus, der smitter meget let og er potentielt dødelig, siger han.

Uvist om variant trives godt i mink

Helt konkret har Statens Serum Institut undersøgt virussens karakteristika hos foreløbig 2000 personer, der er blevet konstateret smittet med coronavirus, for at finde ud af, hvordan smitten i første omgang kom til Danmark.

Resultaterne bliver lagt i en database, som andre lande også har adgang til, ligesom Danmark har adgang til deres data. Og her har man altså fundet ud af, at den konkrete variation i Hjørring er ny – i forhold til de 2000 personer i Danmark og andre udbrud i Europa, hvor man har undersøgt coronavirussens genetik.

Statens Serum Institut har endnu ikke testet generelt i området, ligesom man ikke ved, om den specifikke variant trives specielt godt i mink.

Ifølge Anders Fomsgaard kan virus nemlig generelt godt lide at tilpasse sig sin vært så godt som muligt.

- Vi ved ikke, hvor udbredt den er - det skal vi nu undersøge, siger han til TV 2.


Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen, og om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på i morges.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.


Få forklaringen: Derfor fravælger Venstre-profil Nordjylland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Christian Friis Bach oplyser lørdag, at han skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Venstre-politikeren Christian Friis Bach fik ved det seneste folketingsvalg 1489 personlige stemmer, da han blev valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

Men nu forlader han det nordjyske. Social- og handicapordføreren for Venstre skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Tre hovedårsager

Skiftet væk fra Nordjylland er en beslutning, der har været undervejs. Faktisk siden han skiftede Radikale Venstre ud med Venstre i august, fortæller han.

- Jeg har været rigtig glad for at være i Nordjylland, og jeg har følt mig godt hjemme. Så det har også været i overvejelserne, om jeg skulle blive, siger han til TV2 Nord.

Venstre-politikeren nævner, at der er tre årsager, der gør, at han fremover stiller op på Sjælland.

- For det første er det af respekt for mine gamle kolleger i Radikale Venstre i Nordjylland, og det arbejde de har gjort for mig. Det vil ikke være så sjovt, hvis jeg skulle stå og kæmpe om de samme lygtepæle mod nogle af dem, som har hjulpet mig med at sætte plakater op tidligere.

Derudover har der været et større analysearbejde i gang fra Venstres side, siden Christian Friis Bach blev en del af partiet.

- Der er analysefolk, der har haft gang i den helt store regnemaskine, for at finde ud af hvor jeg kan gøre den største forskel for Venstre. Og det er på Sjælland. Det handler om, hvordan stemmerne faldt sidste gang, og hvem der stiller op hvor, siger Christian Friis Bach.

- Og så til sidst er det jo selvfølgelig nemmere praktisk, når jeg bor på Sjælland. Også selvom jeg har meget familie i Nordjylland og ofte kommer deroppe, lyder det.

Har nordjyske stemmer i baghovedet

Selvom Christian Friis Bach nu fremover stiller op i Næstved-kredsen, så vil de nordjyder, som har givet deres stemme til Venstre-politikeren ikke blive glemt, forsikrer han.

- I den tid jeg er i Folketinget, vil jeg stadigvæk bakke op om Nordjylland og kæmpe for den nordjyske dagsorden. Der er nordjyder, der har stemt på mig, og jeg vil fortsat kæmpe for dem, siger Christian Friis Bach og nævner kampen om et forbedret elnet og de store investeringer i Forsvaret som noget, der skal komme Nordjylland til gode.

Christian Friis Bach oplyser desuden, at der også har været nordjyske lokalkredse hos Venstre, som har forsøgt at få ham til at stille op for dem.


Jaget og overfaldet: Hjemløse Flemmings største drøm er blevet virkelig

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Det med at leve på gaden er sgu ikke lutter lagkage.

Sådan siger Flemming Meder Hansen, der har været ude for lidt af hvert gennem livet.

Med en barnevogn fyldt med sine ejendele og hunden Iza levede Flemming i mange år på gaden.

Men det kunne han ikke holde til længere.

- Jeg har dårlige ben og ryg, og Iza er jo ni år gammel. Hun er også en gammel pige efterhånden, fortæller han.

Efter en svær opvækst og en fængselsdom havde Flemming oddsene imod sig.

Han oplevede at blive jaget væk og endda overfaldet, mens han sov på gaden.

- Den ene stod og joggede mig på halsen, og så blev jeg ellers frarøvet, alt jeg ejede. Telefon, penge, alt hvad der kunne bruges, fortæller han om det hårde liv som vagabond.

Men nu er lykken vendt, for Flemming har fået sin egen treværelses lejlighed i Mosbjerg.

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lejligheden er fyldt med møbler fra genbrug, og snart skal et stort billede af ham og Iza pryde en af væggene.

Du kan se hvordan det er lykkedes Flemming - selv, uden kommunens økonomiske hjælp - at sin helt egen lejlighed, nederst.

Stedet er blevet en tryg base for den tidligere vagabond og hunden, der allerede har faste pladser. Sofaen, der er købt for 300 kroner i genbrug, er nemlig Izas domæne. Flemming må i stedet nøjes med gyngestolen.

- Iza skal være her, vi andre må være her, siger Flemming.

Han har jævnligt besøg af venner, der glædeligt kommer for at hygge med en øl eller to, men det er noget ganske andet, han nyder mest:

- Du kan lukke din dør. Og du kan tage tøjet af og sidde i underbukser. Og du kan sidde og slappe af uden at skulle tænke på, om der kommer nogen, fortæller Flemming.

Se 'Iza og vagabonden' her: