Over 3400 kørte for stærkt ved skoleveje i sidste uge - politiet har løftet pegefinger til forældre
Foto: TV2/NORD (Arkiv)
På trods af de mange bøder er der optimisme at spore hos både politiet og Rådet for Sikker Trafik.
3408 bilister havde i sidste uge en lidt for tung fod på speederen i områderne omkring landets skoler.
Det viser en opgørelse, som Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har foretaget i 10 ud af 12 af landets politikredse, efter de i forbindelse med skolestart i sidste uge foretog kontrol på skolevejene.
- De overtrædelser, vi ser, er ofte omkring 10 kilometer i timen over fartgrænsen, men også de små hastighedsovertrædelser er årsag til, at uheld sker, fortæller Christian Bertelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til TV 2.
Og netop de fartglade morgenbilister skaber utryghed blandt forældre til skolebørn.
En undersøgelse foretaget for Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden viser, at hver fjerde forælder er utryg ved at sende sine børn ud i trafikken.
- Den høje fart skaber særligt en utryghed hos forældre og hos børn, som har svært ved at vurdere, hvor hurtigt bilerne kører, forklarer Søren Ørsted Pedersen, pressechef i Rådet for Sikker Trafik, til TV 2.
Forældrene er selv syndere
- Når vi spørger folk, hvorfor de kører for stærkt, så handler det blandt andet om travlhed, om at de blot følger trafikken, eller at de er uopmærksomme, forklarer Søren Ørsted Pedersen og uddyber, at der særligt er én gruppe af de morgentravle bilister, der burde være mere opmærksomme end andre:
Forældre, der afleverer deres børn ved skolerne.
- Hvis de lige har sat børnene af, så har de ofte travlt, og så glemmer de desværre lidt, at andre folks børn stadig er på vejene, forklarer pressechefen.
Christian Bertelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselsenhed bakker op om denne pointe og kalder det dobbeltmoralsk, da der meget vel kan være tale om de selvsamme forældre, der føler sig utrygge ved at sende deres børn alene afsted i trafikken.
- Jeg synes, det er ganske tankevækkende, lyder det.
Der er plads til optimisme
Selvom politiet den seneste uge har udskrevet bøder til højre og venstre på skolevejene, er både Christian Bertelsen og Søren Ørsted Pedersen optimistiske.
Førstnævnte fortæller til TV 2, at der er lys for enden af tunnellen.
- Når vi foretager kontroller, og Rådet for Sikker Trafik laver kampagner, kan vi se, at det rent faktisk virker, forklarer Christian Bertelsen, og Søren Ørsted Pedersen bakker op:
- Det lyder måske lidt underligt, at vi er optimistiske, nu når der er blevet udskrevet så mange bøder på en uge, men vi kan se, at det nytter noget på den lange bane. Vi kan se, at over årene har politiets kontroller, kampagner og så videre været med til at sænke gennemsnitsfarten.
Det nytter ikke at køre børnene
Imidlertid uddyber Søren Ørsted Pedersen, at løsningen på utrygheden ikke er, at forældre begynder at køre deres børn i skole i stedet.
- Jeg kan godt forstå, at man får tanken, men problemet er, at hvis flere og flere kører, bliver der mere trafikkaos, og så bliver der mere utryghed på skolevejen. Det er vigtigt, at børnene kommer ud i trafikken og lærer at træne, for en dag skal de stå på helt egne ben derude.
Han opfordrer i stedet forældre til at tage en snak med børnene om biler på vejene, ligesom han opfordrer bilister til at holde et ekstra godt øje med speedometret i skoleområder.
Politiets kontrol på skolevejene fortsætter i denne uge, og i løbet af året vil politiet atter vende tilbage til skolevejene med yderligere kontrol.