LIGE NU:

Overhold disse retningslinjer eller hold jul uden de ældre, siger læger

Udmeldingen fra PLO-direktøren kommer på baggrund af, at coronasmitte på landets plejehjem satte en kedelig rekord sidste uge.

Julen er en ganske særlig højtid for mange danskere, men denne gang kan det blive noget anderledes på grund af coronavirussen.

Folk i risikogruppen - som ældre og folk med kroniske sygdomme - bør nemlig ikke holde jul med nogen, der ikke har isoleret sig socialt i mindst én hel uge op til jul og minimeret deres sociale omgang til kun dem, de bor sammen med.

Den klare opfordring kommer fra direktøren for de praktiserende lægers organisation (PLO), Jonatan Schloss.

- Det vil være et kæmpe problem, hvis smitten for alvor rammer de ældre borgere og kronisk syge, siger han.

quote Man bliver nødt til at reducere sine sociale kontakt maksimalt, hvis man vil se ældre mennesker i julen.

Jonatan Schloss, direktør, PLO

Dermed bør voksne ikke ikke gå på arbejde blandt andre mennesker, og børn bør ikke sendes i institution, hvis man vil besøge de ældre i ens familie til jul.

- Man bliver simpelthen nødt til at blive hjemme og kun være sammen med dem, der er i ens nærmeste husstand, hvis man vil se ældre mennesker juleaften.

Smitte på plejehjem sætter rekord

Udmeldingen fra PLO-direktøren kommer på baggrund af, at tallene for indlagte med covid-19 - især på sygehuse i hovedstaden - er steget kraftigt de seneste uger.

Samtidig har antallet af nysmittede danskere med coronavirus også udviklet sig i en negativ retning den seneste tid.

Og coronasmitten har i stigende grad også ramt ældre og udsatte personer.

I sidste uge blev der registreret 199 coronatilfælde på landets plejehjem. Det er det højeste antal på én uge under hele coronapandemien.

Til sammenligning blev der ugen forinden registreret smitte blandt 116 plejehjemsbeboere, viser tal fra Statens Serum Institut.

Smitten på landets plejehjem har ramt bredt i hele Danmark i alle fem regioner, men især Region Hovedstaden har været hårdt ramt, hvor der blev registreret coronavirus på næsten hvert femte plejehjem.

- Vi er meget bekymrede for, at vores sygehuse vælter, og at der derfor vil være rigtig mange ældre mennesker, som kommer til at dø, inden vaccinen når ud, siger Jonatan Schloss.

Ældre i størst risiko

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det ældre over 85 år, der er i størst risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19.

Men Jonatan Schloss påpeger, at også folk på 60 år eller derover kan være i fare, hvis de bliver smittet med coronavirus og samtidig har underliggende, kroniske sygdomme som eksempelvis sukkersyge eller en lungesygdom.

I juledagene bliver den helt store udfordring, at generationer ses på tværs. For ifølge Jonatan Schloss er det primært de unge, der er smittespredere.

- Man bliver nødt til at reducere sine sociale kontakt maksimalt, hvis man vil se ældre mennesker i julen. Hvis det ikke kan lade sig gøre, fordi man bliver nødt til at gå på arbejde, så må man springe juleaften over, siger Jonatan Schloss.

Han opfordrer til, at danskerne i så høj grad som muligt arbejder hjemmefra, foretager indkøb over nettet i stedet for i de fysiske butikker samt undgår offentlig transport, hvis man vil se sine ældre familiemedlemmer i den kommende højtid.

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

150816 Blå Kors

Blå Kors: - Vi er klar til kunder fra på mandag i vores genbrugsbutikker

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

Til forsiden

Til forsiden