Foto: Christian Breum Hansen / Privatfoto

Passagerer strandet på Læsøfærgen i flere timer

Læsøfærgen kan ikke åbne sin ene port og kan ikke lægge til land på Læsø. Den sejler nu tilbage til Frederikshavn.

I samarbejde med tv2.dk

83 passagerer ombord på Læsøfærgen har i skrivende stund brugt mere end fire timer på en rejse, der endnu ikke har bragt dem frem til deres destination. 

Færgen Margrete Læsø stævnede ud fra Frederikshavn mod Læsø klokken 16.50 mandag eftermiddag, og hvis alt var gået efter planen, havde færgen - og passagererne - været fremme på Læsø en time senere. 

Men tekniske vanskeligheder ved færgens ene port har betydet, at porten ikke kan åbne. De 38 personbiler ombord kan derfor ikke køre ud på kajen, selvom Margrete Læsø for længst er ankommet til øen i Kattegat.

- Vi sad i bilen på vogndækket og ventede i 45 minutter, da én fra besætningen kom og bankede på ruden og fortalte, at de ikke kunne åbne porten, siger Christian Breum Hansen, en af passagererne ombord på Læsøfærgen, til TV 2.

- De vidste ikke, hvad de skulle gøre. Så gik der en time mere, og så sejlede de bare igen. Vi har ikke fået noget at vide om, hvad der sker, og jeg ved ikke, hvor vi er nu. Vi ved heller ikke, hvordan vi skal komme af skibet, siger han. 

Bilerne skal ud samme vej

Ifølge Færgeselskabet Læsø, der driver Læsøfærgen, er der tale om tekniske problemer med hydraulikken i den ene af færgens porte, som gør, at porten ikke kan åbne. Dermed kan bilerne ikke komme i land på Læsø. 

Biler kan ikke komme ud fra Læsøfærgen. Foto: Christian Breum Hansen / Privatfoto

De har derfor valgt at sejle færgen Margrete Læsø retur til Frederikshavn.

- Den lægger til med bagenden i Frederikshavn, og så kan bilerne køre ud af samme ende, som de kørte ind på færgen igennem. Vi sejler vores anden færge Ane Læsø til Frederikshavn, og den vil så tage bilerne med. Vi regner med, at den vil være fremme i Læsø omkring klokken 23, og vi beklager selvfølgelig over for passagererne, siger Jan Wiis Rulle, der er chefkaptajn for Læsøfærgen.

Han understreger, at skibet er fuldt ud i stand til at sejle, men at de tekniske problemer blot gør, at den ene port ikke kan åbne.  

- Der er ikke nogen fare for passagererne eller noget. Nu skal vi have bilerne i land og over på den anden færge, siger Jan Wiis Rulle. 

Læsøfærgen sejlede sidste år ind i det nye molehoved i Frederikshavn Havn. Foto: Arkivfoto / Kanal Frederikshavn

Ikke oplevet problemet før

Læsø er den største ø i Kattegat og ligger omtrent midtvejs mellem Frederikshavn og Göteborg. Øen har 1.839 indbyggere. 

Det er ikke første gang, der er problemer med Læsøfærgen. I september sidste år sejlede en af rederiets færger ind i en mole i Frederikshavn Havn. 

Passager Christian Breum Hansen, 27 år, var taget med Læsøfærgen fra Frederikshavn, fordi han havde en aftale mandag aften på et hotel på øen. Han fortæller til TV 2, at passagererne er blevet kaldt op fra deres biler på vogndækket, og at folk "går rundt og griner og ryster lidt på hovedet af det hele".

- Jeg håber, de får løst det her praktiske problem. Det er da lidt irriterende, at vi har været ombord i så mange timer. Det er første gang, jeg rejser med færgen, og jeg kommer aldrig tilbage til Læsø igen, ha ha, siger Christian Breum Hansen, der håber, at han er fremme før midnat. 

- Vi har fortsat ikke fået nogle meldinger på, hvordan vi skal komme af færgen. Men det bliver da spændende, hvis vi skal bakke ud, siger han. 

  Foto: Christian Breum Hansen / Privatfoto

Chefkaptajn Jan Wiis Rulle fortæller, at man arbejder på højtryk for at finde en løsning på problemerne med færgens hydraulik. 

- Det er beklageligt, at passagererne har siddet ombord siden klokken 16.50, men teknikken vil ikke altid, som vi gerne vil. Det her er ikke et problem, vi har haft før, siger Jan Wiis Rulle.

Han oplyser også, at Ane Læsø vil gå ind og dække Læsøfærgens drift fra tirsdag morgen.