LIGE NU:

"Pedal Ove" blev frikendt i spektakulær drabssag – nu rejser ny tv-dokumentar tvivl om hans alibi

Fritidsmusikeren Ove Hansen blev i 1992 frikendt for drab på sin hustru efter at have været udsat for "danmarkshistoriens største justitsmord".

En kold decemberdag for snart 40 år siden forsvandt 30-årige Brita Hansen sporløst i Frederikshavn, og syv måneder senere dukkede liget op i havnen. Tilsyneladende var hun blevet kværket.

Hendes fraseparerede mand, fritidsmusikeren Ove Thomas Hansen med tilnavnet ”Pedal Ove”, blev idømt 12 års fængsel for drabet, selvom der ikke fandtes tekniske beviser for, at han var gerningsmanden.

Ti år senere blev han frifundet, efter at sagen var blevet genoptaget af Den Særlige Klageret. To nye vidner sagde, at de havde set Pedal Ove på drabstidspunktet og gav ham dermed det alibi, han manglede.

Ove Hansen fik tilkendt 5,4 millioner kroner i erstatning for næsten otte års uberettiget fængsling. Herefter blev Pedal Ove-sagen kendt som danmarkshistoriens største justitsmord.

Men i en ny bog og dokumentarserie på TV 2 sås der nu tvivl om rigtigheden af de to vidners udsagn, som var den primære årsag til, at Ove Hansen blev frifundet.

For rullende kameraer betvivler sagens hovedperson, den nu 75-årige Ove Hansen, selv forklaringerne.

Dermed er alibiet, som var med til at få ham frikendt, nu væk.

Det anonyme brev

Hele årsagen til, at den 38 år gamle mordsag nu sættes i søgelyset igen, er, at journalist og forfatter Michael Teschl i august 2017 modtog et anonymt brev i sin postkasse.

I brevet stod der blandt andet, at ”sandheden endnu ikke har set dagens lys” i Pedal Ove-sagen.

Brevskriveren hævdede at være kommet i besiddelse af fortrolige oplysninger gennem samtaler med en mulig gerningsmand til drabet på Brita.

Gennem det efterfølgende halvandet års tid gennemtrawlede Michael Teschl alle retsdokumenter, politirapporter og vidneafhøringer fra både den oprindelige drabssag og appelsagen ti år senere.

DR-dokumentarer bag afgørende vidneudsagn

Gennem hele forløbet har Ove Hansen nægtet sig skyldig i mordet på sin ekskone.

På selve drabsdagen havde han et spillejob om eftermiddagen i det lokale forsamlingshus, og ifølge sin egen forklaring kunne han umuligt have nået at begå et drab, inden han mødte ind til jobbet omkring klokken 13.00.

Desuden havde han været sammen med sin og Britas søn, den dengang fireårige Mads, det meste af tiden indtil da, hævdede han.

 

I et anonymt brev antydes det, at Brita Hansen blev myrdet af en anden gerningsmand end hendes eksmand, Ove Hansen. Foto: Privatfoto
I et anonymt brev antydes det, at Brita Hansen blev myrdet af en anden gerningsmand end hendes eksmand, Ove Hansen. Foto: Privatfoto

Men der var et hul i hans alibi fra klokken 11.45-13.06, hvor ingen vidner havde set ham. Det var afgørende for, at han ved den oprindelige retssag i 1982 blev kendt skyldig i drab, trods manglen på fældende beviser.

Mens Ove Hansen afsonede sin straf, gik DR-journalisterne Sten Baadsgaard og Jørgen Pedersen ind i sagen. I dokumentarerne ’Dømt for mord’ og ’Politiets blinde øje’, som blev vist i 1990 og 1991, stod to nye vidner frem og bakkede Pedal Oves forklaring op.

DR-Dokumentars nye vidner, hjemmehjælperen Sinne Johansen og taxachaufføren Jane Nielsen, sagde begge, at de så Ove sammen med sønnen Mads på det formodede drabstidspunkt mellem klokken 12.00 og 12.30, og dermed gav de ham et alibi.

quote Hvorfor jeg har sagt, at han var med to gange – der har været en svipser der

Ove Hansen

Vidneudsagnene var den væsentligste årsag til, at Den Særlige Klageret besluttede at genoptage drabssagen for et nyt nævningeting, der siden frikendte Ove Hansen.

Underkender sit eget alibi

På trods af sit ønske om at blive renset helt for mordmistanken underkender Ove Hansen sit eget alibi i TV 2s nye dokumentar.

Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto

Gennem sin research i de gamle sagsakter finder journalist Michael Teschl nogle politirapporter med vidneudsagn fra Ove Hansens tidligere naboer. De fortæller, at Oves søn, Mads, opholdt sig inde hos dem på drabstidspunktet og frem til klokken 14.00.

Det betyder, at Mads ikke kan have været med, da Ove Hansen ifølge sin forklaring for anden gang lidt over 12.00 var en tur nede ved det aflåste forsamlingshus i Mølleparken for at stille sine musikinstrumenter ind.

Da Ove Hansen konfronteres med dette, erkender han, at hans tidligere forklaring ikke holder vand.

- Jeg er næsten overbevist om… Han (Mads, red.) var med første gang i hvert fald, men anden gang er jeg ikke overbevist om. […] Hvorfor jeg har sagt, at han var med to gange – der har været en svipser der, siger Ove Hansen i programmet.

På spørgsmålet om, hvad han tænker om det ene vidne Sinne Johansens udsagn om, at hun så ham sammen med Mads ved forsamlingshuset netop på det tidspunkt, svarer han:

- At hun siger, at Mads var med, det forstår jeg ikke rigtigt.

 

Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto
Arkivfoto

Tidligere chef for Rejseholdet: - Det er overraskende

I kølvandet af at den første DR-dokumentar ’Dømt for mord’ tilbage i 1990 præsenterede et af de to nye vidner i Pedal Ove-sagen, blev Rigspolitiets rejsehold sendt til Nordjylland for at assistere Frederikshavns Politi.

Dokumentaren gav nemlig ikke alene Ove Hansen et alibi, men pegede samtidig på en anden mulig gerningsmand: Britas nye kæreste, som var lærer.

 

Ove Hansen ses her sammen med Brita på deres bryllupsdag i 1976. Foto: Privatfoto
Ove Hansen ses her sammen med Brita på deres bryllupsdag i 1976. Foto: Privatfoto

 

Daværende vicekriminalkommissær i Rejseholdet Bent Isager-Nielsen fik til opgave at undersøge de nye oplysninger. Men der viste sig ikke at være tilstrækkeligt hold i anklagerne, og ”Skolelæreren” endte med at få en erstatning af DR for injurier.

På baggrund af den nye udvikling i sagen, hvor Pedal Ove selv underkender de vidneudsagn, der gav ham et alibi, har Bent Isager-Nielsen følgende kommentar:

- Det er jo meget overraskende. Fordi, hvis det er, som du siger, at Ove Hansen i dag siger det stik modsatte, så falder det også på plads, om jeg så må sige - at det ikke er rigtigt, at de (Ove Hansen og sønnen Mads, red.) er set sammen den dag på det tidspunkt.

Pedal Ove sagen er historien om Ove Hansen, der idømmes 12 år for drab på sin fraseparede hustru. Han nægter sig skyldig og først otte år efter kommer han ud fra fængslet.

 

Ifølge Ove Hansens tidligere forsvarsadvokat Morten Wagner, som i årevis arbejdede utrætteligt for at få drabssagen genoptaget af Den Særlige Klageret, er den nye udvikling dog ikke særligt overraskende.

- Jeg kan ikke sige andet end NÅ til det, du siger. Det kan godt være, at Mads ikke var med – men det kan også være, han (Ove Hansen, red.) husker forkert, siger Morten Wagner i TV 2-dokumentaren og tilføjer.

- Det ændrer ikke noget ved min grundlæggende opfattelse. Der er ikke beviser for, at han har begået drabet – og det er det eneste, der interesserer mig.

Mysteriet om Pedal Ove' får premiere torsdag 14. november på TV 2.

Pedal Ove fortæller for første gang, hvordan det er at blive brændemærket for livet. TV2Nord har set nærmere på den mangeårige sag.

 

Mød Ove Hansen i studiet hos TV2 Nord