Pinsen kan give årets første sommerdag: Op mod 25 grader
Foto: Inger Nielsen / Seerbillede
Pinsedag kan give blive årets første sommerdag.
For første gang i år viser prognosen 25 grader.
Det sommerlige majvejr kulminerer i pinsen, hvor vi kan nå op på de magiske 25 grader. Dermed er årets første meteorologiske sommerdag i sigte.
Meteorologisk sommerdag
I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når 25,0 grader eller mere.
På TV 2 Vejret benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet når 30,0 grader.
Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.
Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.
DMI bruger betegnelsen sommerdøgn, når temperaturen et eller andet sted i landet når 25,1 grader eller mere.
Maj lagde varmt ud med tre dage, hvor højeste temperaturer i Danmark kom op over 24 grader. Dermed var det lige akkurat ikke nok til at udløse årets første sommerdag.
Den varme begyndelse blev afløst af køligere og mere ustadigt vejr, men trods temperaturfaldet har maj 2024 endnu været frostfri i to meters højde, hvor de meteorologiske temperaturmålinger foretages.
Se vejrudsigten for den kommende uge:
Pinsesolens dans kan ende med at give 25 grader
Det smukke og solrige sommerlige vejr, vi har nu, ser ud til at fortsætte resten af ugen, og temperaturen kan toppe med de 25 grader pinsedag.
Som det ser ud nu i prognoserne, så bliver det vestjyderne, der kan nå de 25 grader først i år. Men som det kan ses på prognosen, skal der ikke meget til før også større dele af Jylland og det nordlige Sjælland kan komme meget tæt på den meteorologiske sommerdag.
Mens de, der er ved en østvendt kyst i pinsen, vil formentlig føle sig noget snydt. Østenvinden og det kølige forårshav omkring os holder nemlig temperaturen nede under de 20 grader ved disse kyster.
Første sommerdag kommer til tiden
Forårets vejr kan svinge meget, og derfor er der også stor forskel på, hvornår første sommerdag falder.
Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.
Den seneste sommerdag kom så sent som 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.
De seneste år er første forårsdag faldet både i april og juni, men de fleste er dog faldet i den sidste halvdel af maj, lige som det gør i år.
Årets første sommerdag falder gennemsnitligt 23. maj, hvis vi ser på data fra 1991 til 2020, hvilket er lige et par dage senere, end det ser ud til, vi skal have den i år.
Varmen ser ud til at fortsætte resten af maj
Ser vi lidt længere frem i prognoserne, giver det håb for alle dem, der nyder det solrige og varme majvejr.
Meteorolog Andreas Nyholm uddyber med kommentaren:
- Der er tendenser i det vejr, vi oplever, som minder om 2018 - der er en reel chance for, at det forbliver varmere end normalt i en længere periode.