Politiet opgiver at opklare Scandinavian Star-branden trods nyt materiale

Københavns Politi afviser de anmeldelser og den dokumentation pårørende til ofrene for Scandinavian Star-branden indgav i maj sidste år.

Mordbranden på færgen Scandinavian Star, der 7. april 1990 kostede 159 menneskeliv, forbliver for denne omgang uopklaret.

Københavns Politi afviste tirsdag at gå ind i sagen, selv om der i maj sidste år fremkom nyt mistankegrundlag med forsikringssvindel som motiv. Det skriver Avisen Danmark.

Et omfattende dokumentationsmateriale og lydoptagelser af belastende vidneudsagn, som de pårørende til ofrene for branden sendte til Københavns Politi sammen med konkrete anmeldelser af en række personer for planlægning, udførelse og medvirken til mordbranden, var efter politiets opfattelse ikke stærkt nok til at indlede en efterforskning.

- De beviser, som anmelderne har fremlagt, har vi undersøgt nærmere, og de understøtter ikke, at de kan føre til en opklaring, siger advokaturchef i Københavns Politi Dorit Borggaard til Avisen Danmark.

Netop opklaringen af branden på Scandinavian Star har været omgærdet af både mystik og manglende bevisførelse gennem årene.

Først var en pyromandømt lastbilchauffør, der selv omkom under branden, blandt de hovedmistænkte for de dødbringende flammer.

Siden har også besætningsmedlemmer været sat under mistanke, og endelig har pårørendegruppen peget på, at forsikringssvindel kunne være et motiv.

De pårørendes støtteforening fremsendte i forbindelse med anmeldelserne i maj sidste år adskillige dokumenter, der indikerede, at forsikringssvindel kunne være motivet. Det samme gjorde ligeledes indsendte lydfiler med optagelser af samtaler, som foreningens talsmand, Mike Axdal, har ført med personer tæt på kredsen af ejere og forsikringsfolk.

En af dem, en kvinde, fortalte om en samtale, hun har haft med den forsikringsmægler, der havde haft hovedrollen i forsikringstegningen. På lydfilen fortæller hun, hvordan den pågældende indrømmede, at branden var påsat.

- Vi har afhørt den pågældende, og hun siger, at det, hun fortæller på optagelsen, ikke er korrekt. Når vi sammenholder med det øvrige materiale, må vi konkludere, at der er tale om tredjehåndsoplysninger, der ikke kan verificeres, siger Dorit Borggaard.

Hun oplyser samtidig, at den pågældende forsikringsmægler, der ifølge anmeldelsen fra de pårørende er hovedmanden bag branden, ikke er blevet afhørt.

Scandinavian Star blev verdenskendt, da skibet blev ramt af en brandkatastrofe på vej til Frederikshavn fra Oslo i foråret 1990.

Efterforskning har påvist, at branden opstod forskellige steder på skibet, og den derfor med stor sandsynlighed var påsat.

Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed.

 I 2015 igangsatte det norske Storting en officiel kommission, der skulle undersøge omstændighederne omkring branden på skibet, hvor der var 482 ombord, da branden brød ud.

Årsagen til branden er dog aldrig blevet fuldt opklaret.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland