LIGE NU:

Politikere overvejer skærpede krav efter "total uansvarlig" buskørsel

Kommuner og arrangører har et ansvar for at stille krav til sikkerheden i de busser, der skal køre med børn, mener ordførere.

Flere busser har i denne uge kørt rundt med børn ved fodboldstævnet Dana Cup, uden at sikkerheden var i orden. Det er skræmmende, mener Dansk Folkepartis transportordfører, nordjyske Kim Christiansen.

- Først og fremmest er det totalt uansvarligt, at nogle busselskaber overhovedet kan finde på at stille op med den slags materiel. Og dernæst er det uansvarligt af arrangører og kommune, at man ikke sikrer sig, at det er nogle ordentlige busser, der er til rådighed, siger Kim Christiansen til TV 2.

Han mener, at kommuner og arrangører har et ansvar for at stille nogle krav til sikkerheden, blandt andet at der skal være sikkerhedsseler til børnene, selvom det ikke er et lovgivningsmæssigt krav i ældre busser.

Men trafikordføreren er også klar til at overveje ændringer i lovgivningen.

- Vi skal selvfølgelig også kigge på, om vi rent lovgivningsmæssigt skal skærpe kravene endnu mere og sige, at vi simpelthen ikke vil have busser, der ikke er forsvarligt indrettet i forhold til sikkerhedsseler og så videre, siger Kim Christiansen.

S: Helt vanvittigt

Også Socialdemokratiets nordjyske transportordfører mener, det kan være nødvendigt at skærpe kravene fra politisk side.

- Jeg mener, branchen skal på banen og lave en form for kodeks, som sikrer, at der er en bedre egenkontrol i branchen. Hvis det så ikke sker eller ikke fører til noget, så kan det være, at vi på Christiansborg bliver nødt til at stramme reglerne, siger Rasmus Prehn (S) til TV 2.

Han mener, det kan komme på tale, at busserne skal synes mere end én gang om året, som det er nu, hvis ikke branchen selv forbedrer egenkontrollen af busserne.

- Det er helt vanvittigt, det resultat, vi har set fra politiets kontrol i Nordjylland de seneste dage. Det er urimeligt, at man som forældre ikke kan sende sine børn af sted til sådan noget uden at skulle bekymre sig om sikkerheden, siger Rasmus Prehn.

Arrangør: Vognmandens ansvar

Til og med torsdag har Nordjyllands Politi kontrolleret 45 af de busser, der fragter deltagerne rundt ved Dana Cup i Hjørring. 22 af dem dumpede sikkerhedstjekket. Fire busser var i så dårlig stand, at nummerpladerne blev klippet på stedet. Og fredag er den gal igen. 16 busser er ved middagstid blevet tjekket - heraf er fem sendt til syn, mens fire busser har fået nummerpladerne klippet af. 

Hos arrangøren af Dana Cup kalder man det utilstedeligt, at busserne ikke lever op til sikkerhedskravene. Men ifølge arrangøren ligger hele ansvaret hos busselskabet.

- Problemet med busserne er helt klart noget, vi vil tage med i vores evaluering af Dana Cup 2017, men jeg vil gerne understrege, at vi ikke har haft mulighed for at forudse denne situation. Vi har indgået en aftale med en vognmand om transport af vores børn og unge, og så er det udelukkende hans ansvar, at transporten foregår sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger Torben Vandsted, der er kommunikationsansvarlig hos Dana Cup.

Størstedelen af busserne kommer fra Hjørring Turistfart og Citybus, som til daglig også kører skolebus i Hjørring for Nordjyllands Trafikselskab.

Ingen kommentar

Ole Ørnbøl, der er formand for teknik- og miljøudvalget, siger, at kommunen tager sin del af ansvaret.

- Men Nordjyllands Trafikselskab har også et ansvar i det her, og det skal vi have en snak med dem om. Jeg håber, de går ind og kigger på de kontrakter, de har lavet med Hjørring Turistfart, og ser på, om de er overholdt. Hvis ikke de er det, skal der drages en konsekvens af det, sagde han onsdag til TV 2.

Nordjyllands Busselskab siger, at man er i gang med at undersøge de juridiske muligheder for at sanktionere busselskabet.

Ingen fra Hjørring Turistfart og Citybus har endnu ønsket at udtale sig. Torsdag lød det fra firmaet, at man vil vente, til Dana Cup er overstået, før man vil kommentere sagen.