LIGE NU:

Regeringen forlænger nedlukning af Danmark til efter påske

Det er vigtigt, at vi som land holder fast, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen.

Skoler, caféer, restauranter, frisører og alle andre nedlukkede dele af Danmark skal forblive lukket frem til efter påske.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) netop nu på et pressemøde i Spejlsalen på Christiansborg.

- Statens Seruminstitut vurderer, at tiltagene kan have en effekt på smittespredning og dermed belastning af sygehuse, hvis alle initiativerne vel og mærke fortsætter. Derfor er det vigtigt, at vi som land holder fast. Derfor har regeringen besluttet sig for, at vi forlænger, siger Mette Frederiksen.

Alt skal forblive lukket indtil 13. april, lyder det fra statsministeren.

Alle restriktioner fortsætter

Regeringen besluttede 11. marts at lukke alle offentlige institutioner, herunder skoler og daginstitutioner.

Efterfølgende er der indført flere tiltag for at bekæmpe coronasmitten. Blandt andet er der indført midlertidig grænsekontrol og forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer.

Forlængelsen betyder, at alle tiltag gælder indtil efter påske, og at caféer, restauranter, værtshuse, frisører, massører, tatovører, storcentre og alle indendørs sportssfaciliteter vil forblive lukket ned.

Supermarkeder og butikker som for eksempel tøjbutikker er fortsat åbne, og takeaway er også fortsat tilladt.

Arbejd hjemmefra

Forlængelsen betyder også, at offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske samfundsfunktioner, fortsat skal arbejde hjemmefra.

Regeringen opfordrer også fortsat privatansatte til at arbejde hjemmefra.

Regeringen har bred politisk opbakning fra de øvrige partier i Folketinget til at forlænge nedlukningen, siger statsministeren.

Ikke udgangsforbud - i hvert fald ikke nu

Flere andre europæiske lande har indført udgangsforbud, men der er Danmark ikke endnu, siger Mette Frederiksen.

- Hvis danskerne fortsætter, som vi ser det i dag, og respekterer de regler og retningslinjer, er det vurderingen, at vi kan komme meget, meget langt i bekæmpelsen af corona. Men jeg afviser ikke, at der kan være behov for yderligere initiativer, siger hun.

Regeringen vil blandt andet holde øje med danskernes færden i påsken, hvor det ifølge Mette Frederiksen er "helt afgørende", at vi bliver hjemme og ikke spreder smitte mellem landsdele.

- I påsken bliver det svært. Her er mange familier vant til at mødes, men vi har brug for, at vi alle tænker os godt om, siger hun.