Regeringen knuser danskernes drømme om ferie sydpå

Regeringen fraråder indtil 31. august ikke-nødvendige rejser til andre lande end Tyskland, Island og Norge.

Fra 15. juni bliver det igen muligt for tyskere, nordmænd og islændinge at rejse på ferie i Danmark, og danskere kan rejse på ferie i de lande. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet fredag.

Men der er skuffelse til alle, der havde håbet at tilbringe sommerferien på en strand i Sydeuropa. Danmark fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til verdens øvrige lande frem til 31. august.

- Der er ikke noget, vi hellere vil end at åbne det hele op i dag, men det, vurderer vi altså, ikke vil være forsvarligt. Derfor bliver i år også en sommer, hvor mange danskere kommer til at holde ferie hjemme, siger statsministeren og opfordrer til at opleve Danmark og lægge penge på hoteller, restauranter og alle de andre steder, der i øjeblikket lider under de manglende turister.

På den anden side af sommerferien forventer regeringen at åbne op for de øvrige Schengenlande og Storbritannien.

Ingen grænseåbning mod Sverige

Det er statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S), der på et pressemøde i Statsministeriet orienterer om den kommende sommer, hvor en eventuel grænseåbning og opdaterede rejsevejledninger er på dagsordenen.

Det kommer til at foregå med restriktioner, når turister fra vores nabolande tager på ferie i Danmark.

Turister skal dokumentere, at de har booket et ophold i Danmark udenfor København, og de skal have booket mindst seks overnatninger i sommerhus, campingplads, på hotel eller lignende.

Ligeledes opfordres danskere til at undgå storbyer, hvis de tager på ferie i Norge, Island eller Tyskland.

Der er indtil videre ingen grænseåbning mod Sverige, der har en højere grad af smittede end Danmark. Der er dog fortsat en dialog med Sverige og Finland.

- Vi har tæt dialog med vores broderland Sverige. Vi har et tæt forhold, det vil vi også have i fremtiden, siger statsministeren.

- Vi står forskellige steder i forhold til corona. Vi har et stærkt ønske om at finde en løsning. Det kan være en regional løsning, siger Mette Frederiksen uden dog at komme nærmere ind på, hvordan sådan en løsning kunne se ud, eller hvornår den skal komme.

Danskerne håber stadig at komme sydpå

I mere end to måneder har næsten ingen danskere forladt landet, og næsten ingen er kommet ind i Danmark for at mindske spredningen af coronavirus.

13. marts frarådede Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til hele verden. Og dagen efter lukkede Danmarks grænser. Siden da har vores svenske, norske og tyske naboer ikke kunnet rejse ind i landet, medmindre den de har haft et anerkendelsesværdigt formål som for eksempel arbejde.

Flere af de store rejsebureauer melder til TV 2, at mange danskere stadig satser på at rejse udenlands denne sommer. Men så sent som torsdag advarede Udenrigsministeriets Borgerservice imod at glæde sig for tidligt.

- Der er en risiko for, at vi også fremover kommer til at fraråde ikke-nødvendige rejser. Nogle kommer måske afsted. Mange kommer nok ikke afsted, sagde direktør for organisation og borgerservice ved Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen.

Politisk pres for grænseåbning

De lukkede grænser har store økonomiske konsekvenser for dansk turisme så som hoteller, restauratører og ferieboligudlejere. Og regeringen er blevet revset af særligt de borgerlige partier for at holde grænserne lukket.

Statsminister Mette Frederiksen åbnede under partilederdebatten på TV 2 og DR op for at udvide begrebet "anerkendelsesværdige formål", så det eksempelvis kunne omfatte tyske turister med et lejebevis til et sommerhus ved Vesterhavet.

Forud for genåbningsforhandlingerne i sidste uge havde et flertal uden om regeringen krævet en åbning af grænserne. Det krav endte dog i en mindre udvidelse af, hvad anerkendelsesværdige formål er. Fra i mandags har det således været tilladt at krydse grænsen for blandt andet kærester til en herboende og udlændinge, som ejer sommerhus i Danmark.


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland