Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Regeringens sundhedsaftale præsenteres tirsdag

TV2’s politiske kommentator forventer blandt andet, at den betyder et farvel til Region Nordjylland og de fire øvrige regioner.

I samarbejde med tv2.dk

Regeringen og Dansk Folkeparti vil tirsdag formiddag fremlægge en ny sundhedsaftale. Det oplyser statsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge TV2’s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen er det usikkert, præcist hvad aftalen kommer til at indeholde, men han forventer blandt andet, at den betyder et farvel til landets fem regioner.

I stedet vil regeringen holde gang i lokaldemokratiet med en slags brugerråd, der skal rådgive de myndigheder, der har ansvaret i de 21 sundhedsfællesskaber landet over.

Læs også Sundhedsøkonom: Lukning af regionerne vil ikke gavne sundhedsvæsnet

Lautrup-Larsen mener også, at den nye aftale vil betyde flere uddannelsespladser til sygeplejersker såvel som læger.

- Derudover skal der ansættes en række medarbejdere, der kan aflaste læger og sygeplejersker med papirarbejdet, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han forventer også, at aftalen betyder, at der kommer flere akutbiler, og at der bliver tilført flere midler til psykiatrien. Det forlyder også, at man med aftalen kan tage direkte til fysioterapeut uden først at have fået en henvisning fra sin læge.

Ekstra milliarder

Ifølge Peter Lautrup-Larsen vil den nye aftale formentlig have et budget, der er et par milliarder højere end den nærhedsfond, regeringen fremlagde i januar. Dengang lagde Regeringen op til, at man ville afsætte seks milliarder ekstra i perioden 2020-2025 til det nære sundhedsvæsen.

- Der vil formentlig være et par milliarder ekstra sammenlignet med nærhedsfonden. Pengene henter regeringen på sparede udgifter, fordi der kommer færre asylansøgere til Danmark, siger Peter Lautrup-Larsen. Han fortæller, at det direkte er vælgerne, der bestemmer, om aftalen bliver til virkelighed.

- De røde partier har lagt op til at beholde regionerne, så det sker kun, hvis der er et blåt flertal efter valget.
Det er klokken 09.30, der er indkaldt til såkaldt doorstep-møde i Spejlsalen i Statsministeriet.