Regioner fordobler antal af lyntests til 100.000

I sidste uge lavede regeringen og Falck en aftale om 50.000 lyntests.

Regionerne fordobler antal af lyntests til 100.000 per døgn. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Fredag i sidste uge lavede regeringen og Falck en aftale om 50.000 daglige lyntests.

Og mandag har Region Midtjylland så – på vegne af alle regioner – underskrevet aftaler med de private virksomheder SOS International, Aarhusvirksomheden Carelink og Copenhagen Medicals.

- Presset på coronaprover.dk, der er indgang til regionernes testcentre, og køerne hos Falck viser, at der overalt i Danmark er stor interesse for at blive testet for covid-19, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

- Derfor er det også flot og meget tilfredsstillende, at regionerne på få døgn kan følge første kontrakt op med yderligere tre aftaler med firmaer, der kan tilbyde hurtigtesten, siger formanden.

Region Midtjylland oplyser, at SOS International og Carelink tilbyder tests allerede fra i dag. Copenhagen Medicals tester fra onsdag 16. december klokken 08.00 i Bella Center i København samt fra mandag 21. december klokken 09.00 i Parken i København.

Skal ses som et supplement

Fra lørdag i sidste uge var det muligt for danskere gratis at blive lyntestet for coronavirus.

Den nye hurtigtest, som Falck leverer, er såkaldte antigentest, som er mindre sikre end de PCR-test, der benyttes i mange danske testtelte.

Derfor er hurtigtestene også ment som et supplement.

- Det er vigtigt at understrege, at selv om testen er negativ, må den ikke erstatte råd om stadig holde afstand, bruge mundbind og huske at spritte af. Der er ikke nogen hundrede procents sikkerhed i antigentesten, sagde Stephanie Lose, formand for Danske Regioner (V), om lyntestene i sidste uge.

Letter presset på teststederne

Der er dog også en række fordele ved de mange lyntests, der nu bliver tilgængelige.

Særligt fordi de kan være med til at lette presset på PCR-teststederne, der lige nu ligger under for et massivt pres med lange ventetider og timelange køer.

Ifølge Lone Simonsen, som er professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet, har lyntestene en "kolossal værdi":

- Antigen-testene har en kolossal værdi ved at levere et svar med det samme. Det er vigtigt i forhold til at vente flere dage på en test, hvor man måske er smittet og ikke isolerer sig tilstrækkeligt i mellemtiden, sagde professoren til TV 2 i sidste uge.


Seneste nyt

fra Nordjylland