LIGE NU:

Russisk statsborger tiltalt for spionage: Personen var ansat hos SerEnergy A/S i Aalborg

- Det er chokerende, at en tidligere ansat bliver tiltalt i en så alvorlig sag, og at vores virksomhed kan have været offer for organiseret spionage, lyder det fra SerEnergys økonomi- og administrationschef.

Opdatering
Opdateret med oplysningen om, at den tiltalte russiske statsborger har været ansat hos SerEnergy A/S i Aalborg.

Anklagemyndigheden har onsdag rejst tiltale for spionage mod en russisk statsborger, der bor i Danmark. Den tiltalte har været varetægtsfængslet siden juli. Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Den tiltalte er mistænkt for mod betaling at have udleveret oplysninger om blandt andet dansk energiteknologi til en russisk efterretningstjeneste.

Sagen har baggrund i en større efterforskning i Politiets Efterretningstjeneste, lyder det i pressemeddelelsen.

Den tiltalte har ifølge økonomi- og administrationschef Joseph Kristensen i SerEnergy A/S i Aalborg været ansat i firmaet, der udvikler og producerer metanolbaserede brændselscelleløsninger.

- Vi kan oplyse, at sagen omtalt i medierne involverer en person, som var ansat hos SerEnergy i cirka et års tid. Vi blev kontaktet af Politiets Efterretningstjeneste i forbindelse med vedkommendes anholdelse og har sidenhen arbejdet tæt sammen med myndighederne. Det er chokerende, at en tidligere ansat bliver tiltalt i en så alvorlig sag og at vores virksomhed kan have været offer for organiseret spionage. Dette tilfælde er desværre endnu et eksempel på, at viden og intellektuel ejendomsret er genstand for kriminelle angreb, og at trussel mod informationssikkerheden er tiltagende. Selv med høje sikkerhedsstandarder på plads bestræber SerEnergy sig på løbende at forbedre vores sikkerhed og opmærksomhed, for at beskytte både vores viden, vore medarbejdere og vore investeringer i fremtidens teknologi og arbejdspladser, oplyser Joseph Kristensen i en pressemeddelelse fra SerEnergy A/S.

Men tiltalen mod den russiske statsborger er en fejl, lyder det ifølge Reuters fra den russiske ambassade i Danmark. Og de forventer derfor, at den russiske statsborger løslades.

Anklagermyndighed går efter udvisning

Når sagen står til at komme for retten, risikerer russeren at blive udvist.

- Anklagemyndigheden vil under sagen nedlægge påstand om, at den pågældende idømmes fængselsstraf og udvises af Danmark, skriver myndigheden i pressemeddelelsen.

Sagen mod den russiske statsborger, som er tiltalt for spionage, vil blive ført ved Retten i Aalborg. Retssagen er endnu ikke berammet, oplyser anklagemyndigheden.

Sagen forventes at blive gennemført for lukkede døre.