Så du dem også? Særlige skyer set onsdag aften
Foto: Per Vindis / Privatfoto
Cirrus vertebratus eller fibratus set over Gilleje onsdag aften 28. juni 2023.
Flere steder i landet blev der taget billeder af højtliggende skyer, der vakte opmærksomhed.
Onsdag bød mange steder på meget smukt sommervejr og lange perioder med skyfrit vejr – især mod øst.
Om aftenen tonede der imidlertid højtliggende skyer frem på himlen over dele af landet, og de fremkaldte en vis opmærksomhed.
TV 2 Vejret har modtaget flere billeder af de flotte skyer, der især blev set over Fyn og Sjælland – selvom der også har været enkelte tilfælde over Himmerland i Jylland.
Skyer og 'byger' i stor højde
Den generelle betegnelse for skytypen, der blev set flere steder onsdag aften, er cirrus. Denne skytype består af bittesmå iskrystaller og dannes højt oppe i troposfæren, der betegner det nederste lag af den samlede atmosfære.
Skyerne befandt sig i ni til ti kilometers højde, hvor temperaturen var på mellem minus 40 og minus 45 grader.
Cirrusskyer har flere undertyper, og dem, der blev set onsdag aften, var af typen cirrus vertebratus, cirrus fibratus, cirrus floccus og cirrus spissatus.
Tilstedeværelsen af skyerne afslørede, at der i stor højde var fugt til rådighed – skyer består slet og ret af små vanddråber eller i dette tilfælde iskrystaller – og en ustabil atmosfære.
At atmosfæren i stor højde var ustabil, vidner bølgemønsteret i nogle af skyerne om. Hvor der er opstigning, er der skyer, og hvor luften synker ned, opløses de – og efterlader klart vejr.
Derudover blev der dannet nedbør i nogle af skyerne, der viste sig som en slags tentakler, der hang under skyerne. Nedbøren i den højde er sne – så på en sommerdag var der kun et par kilometer til en forfriskende snebyge.
Hvis luften er instabil hele vejen fra jordoverfladen til stor højde, vil vi typisk opleve, at der dannes kraftige byger. Onsdag aften var den ustabile luft begrænset til de øverste luftlag, så det blev ved de særprægede skyformationer.
Flere artikler fra TV 2