LIGE NU:

Så er det fra i dag du skal have mundbind på: Sådan tager nordjyderne imod de nye regler

Vi er efterhånden blevet vant til at tage mundbind på i offentlig transport, men fra i dag skal mundbindet også på, når man skal ud og handle - og flere andre steder, hvor der er offentlig adgang. TV2 Nord mødte en stribe nordjyder hos Føtex på Niels Bohrsvej i Aalborg for at høre, hvad de synes om nu at skulle have mundbind på under indkøbsturen.

Danskerne skal bære mundbind i den offentlige transport og på serveringssteder, og fra i dag også i supermarkeder og andre lokaler, hvor offentligheden har adgang. Torsdag morgen var beskeden om mundbind forstået  - og de nordjyder, TV2 Nord talte med, mener, det er helt okay at have mundbind på, når der skal købes ind. 

- Jeg synes, det er fint nok, hvis det kan hjælpe lidt, det er ikke et kæmpe problem for mig at tage mundbind på, selvfølgelig skal man lige huske på det, siger Torben Kristensen fra Blenstrup. Video: Mick Knive Anderson

- Jeg synes, det er fint nok, hvis det kan hjælpe lidt, det er ikke et kæmpe problem for mig at tage mundbind på, selvfølgelig skal man lige huske på det, siger Torben Kristensen fra Blenstrup.

Det med at huske hvornår og hvor, man skal have mundbind på, har Merete Houkjær fra Hals et ganske simpelt tip til: - Man kan ligeså godt tage det på alle vegne, når man er ude blandt andre mennesker end sin familie -  i stedet for hele tiden at tænke på om det her eller der, det skal på, siger Merete Houkjær fra Hals. Video: Mick Knive Anderson

Det med at huske hvornår og hvor, man skal have mundbind på, har Merete Houkjær fra Hals et ganske simpelt tip til: 

- Man kan ligeså godt tage det på alle vegne, når man er ude blandt andre mennesker end sin familie -  i stedet for hele tiden at tænke på om det her eller der, det skal på, siger Merete Houkjær fra Hals.

Hun arbejder selv i sundhedsbranchen og har gennem længere tid været vant til både at holde afstand og bære mundbind.

Det med mundbind er heller ikke fremmed for Signe Eriksen fra Aalborg. Hun arbejder på en cafe, hvor reglerne om brug af mundbind har eksisteret længe. Video: Mick Knive Anderson

Det med mundbind er heller ikke fremmed for Signe Eriksen fra Aalborg. Hun arbejder på en cafe, hvor reglerne om brug af mundbind har eksisteret længe.

- Det er fint nok, og det burde have været indført fra starten af, så man på den måde skulle have taget det mere seriøst, siger Signe Eriksen, der har vænnet sig til at gå med mundbind.

Heller ikke for Elna Kjær Larsen fra Aabybro er det et problem at tage mundbind på, når hun er ude blandt andre mennesker. 

- Jeg synes, det er helt okay. Vi skal jo gøre et eller andet, ellers går det jo rivende galt, siger Elna Kjær Larsen.

- Jeg synes, det er helt okay. Vi skal jo gøre et eller andet, ellers går det jo rivende galt, siger Elna Kjær Larsen fra Aabybro. Video: Mick Knive Anderson

Bøde hvis man glemmer

Kravet om mundbind er blevet til på baggrund af en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Det kan straffes med bøde, hvis man nægter at forlade et offentligt transportmiddel, efter man er blevet bedt om det på grund af manglende mundbind.

Det fremgår af en bekendtgørelse på retsinformation.dk. Personale i eksempelvis tog og bus har ret til at bortvise personer, der rejser uden mundbind eller visir. Nægter man at efterleve dette, kan det altså straffes med bøde.

Men der er faktisk nogle grupper, som er undtaget fra at bruge mundbind og dermed kan slippe for bøden på 2.500 kroner.

Det er blandt andre folk, der lider af sygdom, der gør det svært at bære mundbind. Af bekendtgørelsen fremgår det, at mundbindet kan fjernes, hvis der er en "anerkendelsesværdig årsag til det". Det kunne være kortvarig indtagelse af mad og medicin samt ved identifikation eller vejrtrækningsbesvær.

Hvem skal ikke bruge mundbind?

Hvordan dokumenterer man vejrtrækningsbesvær?

Men i  bekendtgørelsen står der ikke noget om, at man skal dokumentere vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser. Der er altså ikke noget krav om en lægeerklæring eller andet som viser, at man har astma eller af anden grund ikke kan bruge mundbind eller visir uden at få vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser.

Man skal også have mundbind på, hvis man befinder sig i folkekirkens lokaler, det vil sige,  at ansatte, frivillige, deltagere og besøgende skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når de går ind og ud af lokalet, samt når de bevæger sig rundt i lokalet. Kilde: Aalborg Stift
Man skal også have mundbind på, hvis man befinder sig i folkekirkens lokaler, det vil sige,  at ansatte, frivillige, deltagere og besøgende skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når de går ind og ud af lokalet, samt når de bevæger sig rundt i lokalet. Kilde: Aalborg Stift

Det er således op til personalet i butikker eller offentlig transport eller i fitnesscentret at foretage et skøn om, hvorvidt det er i orden at en kunde ikke har mundbind på.

Virker det ?

Men virker det? Det spørgsmål har mange danskere stillet sig selv og andre – især fordi de danske myndigheder i begyndelsen af coronapandemien igen og igen gentog budskabet om, at der ingen evidens var for effekten af mundbind. Sundhedsstyrelsen blev dog klogere – som de selv udtrykker det – og i august blev mundbind et krav i den offentlige transport.

 - Vi har dokumentation for, at brugen af mundbind i det offentlige rum har en supplerende effekt, i forhold til at vi får noget yderligere forebyggelse af smitte, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde om coronapandemien mandag.

Og fra i dag torsdag er reglerne om brug af mundbind udvidet gevaldigt. 

Ikke kun i Danmark

Det er dog ikke kun i Danmark, at maskerne i bogstavelig forstand er på alles læber.

Mundbind anvendes som beskyttelse både mod smitte og mod videregivelse af smitte med covid-19 over hele verden, og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er da også helt utvetydig i sin anbefaling af brugen af ansigtsmasker.

- Ansigtsmasker er et nøgleværktøj til at bekæmpe smitte og redde liv. Masker reducerer risikoen for en mulig overførsel af smitte fra en syg person, uanset om de har symptomer eller ej. Personer, der bærer masker, er beskyttede mod at blive smittede. Og maskerne forhindrer også videre overførsel af smitte, når de anvendes af en smittet person, skriver WHO på sin hjemmeside.

 

 

RESTRIKTIONER OM MUNDBIND

Størst effekt hos raske smittebærere

Professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos bakker også op om regeringens krav om yderligere brug af mundbind i det danske samfund.

- Mundbind virker selvfølgelig i en eller anden grad. Det er der et vist fagligt belæg for, som ikke alene bygger på studier, men også på sund fornuft. Det giver en vis form for beskyttelse, der absolut er bedre end ingenting, siger han.

Hans vurdering er, at mundbindene har størst effekt hos personer, der er syge uden at vide det.

- Der betyder mundbindet en hel del, for man beskytter andre imod den smitte, man udskiller. Det er den vigtigste funktion af et mundbind og den bedst dokumenterede, siger Hans Jørn Kolmos.

Modsat virker mundbindet også som beskyttelse den anden vej ved at forhindre, at en rask person optager så mange viruspartikler.

 

De gældende restriktoner fra myndighederne
De gældende restriktoner fra myndighederne

Ikke det primære våben

Professoren peger dog på, at hovedstrategien i bekæmpelsen af smitte med covid-19 stadig er afstand, håndhygiejne og afspritning af overflader.

- På den måde klarede vi første bølge af epidemien i foråret, hvor vi jo ingen mundbind havde på. Men det giver nu god mening at tage mundbind på i nuværende situation, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Han ser dog ikke for sig, at danskerne skal bruge mundbind udenfor.

- Mundbind på gaden, som man ser i andre lande, er der ikke meget dokumentation for effekten af. Der er vi lidt ude på tynd is. Smitten med coronavirus er noget, der fortrinsvis sker indenfor, siger han.

quote Mundbind virker selvfølgelig i en eller anden grad. Det er der et vist fagligt belæg for, som ikke alene bygger på studier, men også på sund fornuft. Det giver en vis form for beskyttelse, der absolut er bedre end ingenting

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet

Virolog efterlyser mere forskning

Som mange andre efterlyser professor Hans Jørn Kolmos flere studier af effekten af brugen af mundbind - som for eksempel det store danske forsøg udført af forskere fra blandt andet Rigshospitalet med 6.000 deltagere, hvis resultater indtil videre ikke er blevet offentliggjort.

- Området er samlet set ikke særligt velbelyst, så derfor ville vi gerne have kendt resultaterne af den danske undersøgelse af mundbind. Det er selvfølgelig ærgerligt, at den blev sat i værk på et tidspunkt, hvor der ikke var ret meget smitte i omløb, og derfor er det jo lidt op ad bakke for undersøgelsen, men det kan jo være, at den viser noget alligevel, siger Hans Jørn Kolmos.

På samme måde håber overlæge ved Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg, at ny forskning snart kan kaste mere lys over maskernes effekt i forbindelse med coronavirus.

- Vi følger hele tiden med i den nye viden, der kommer. Men det går desværre ikke så hurtigt med at få ny viden. Samlet set vidner den nuværende evidens dog om, at der er en effekt ved at bruge af mundbind, siger hun.