Se video: Så meget trafik er der på Torvet i Mariager

Politisk transportforlig betyder, der skal bygges omfartsvej i Mariager - for at undgå for meget og for tung trafik i byens brostensbelagte midtby. Forsker kalder sagen om omfartsvejen i Mariager for et klassisk eksempel på en problematisk kultur i dansk trafikpolitik. 

På uret stod der 6.54, da TV 2 mandag morgen i sidste uge tændte kameraet på det brostensbelagte torv i Mariager. Formålet var at tælle forbipasserende lastbiler og busser.

Torvet er den bymidte, som Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen og transportminister Ole Birk Olesen (LA) har brugt som argument for at bygge en omdiskuteret omfartsvej udenom Mariager.

En vej, der dog har mødt modstand - også lokalt:

- Trafikken hernede i midtbyen er jo slet ikke så voldsom, som den var for rigtig mange år siden, siger Anni Andersen, formand for Mariager Handel.

 

Sådan er omfartsvejen omkring Mariager planlagt.
Sådan er omfartsvejen omkring Mariager planlagt.
Foto: Regeringen.dk

- Det handler om sikkerhed

TV 2 kunne søndag fortælle om en ny opgørelse fra Vejdirektoratet, der viser, at trængsel i Danmark koster 24 milliarder kroner. Den udgift skal regeringens og Dansk Folkepartis nye infrastrukturforlig til 112 milliarder kroner blandt andet forsøge at nedbringe.

Forligsparterne har blandt andet vedtaget at i gangsætte store projekter som den tredje Limfjordsforbindelse til 6,6 milliarder kroner og udvidelse af en række motorvejsstrækninger.

Men som en del af forliget har Dansk Folkeparti fået omfartsvejen i Mariager med i aftalen, hvortil der er afsat 377 millioner kroner.

Beslutningen om omfartsvejen har fået særligt meget opmærksomhed, fordi Kim Christiansen selv bor i nærheden af Mariager og driver en kro i byen. Overfor Radio24syv har politikeren forklaret, at den tunge trafik betød ødelagte tagrender og blomsterkrukker i byen, og at den udgjorde en sikkerhedsrisiko.

- Det handler om sikkerhed for skolebørn. Det handler om sikkerhed for de mange turister, der krydser Havnevej hver sommer, men som må springe for livet, fordi der kommer et 25 meter vogntog kørende forbi, sagde Kim Christiansen til radioen.

For at finde ud af, hvor meget tung trafik, der faktisk kører igennem bymidten i Mariager, satte TV 2 sig for at optage bymidten i 12 timer på en helt almindelig mandag.

Blomsterhandler: Problemet er ikke så stort

Imens kameraerne rullede, uddybede blomsterhandler og formand for Mariager Handel, Anni Andersen, hvad hun mener om den nye omfartsvej til 377 millioner kroner.

- For det første så synes vi ikke, at problemet er så stort herinde i midtbyen. Især ikke med tung lastbiltrafik. Selvfølgelig kommer der lastbiler, men de har også et ærinde her i byen.

- Vi kunne sagtens skrive en lang liste over, hvad vi ellers kunne bruge de penge på. For det er da dejligt mange rare penge, som vi så kan bruge på anden trafiksikkerhed, siger hun.

Klokken 07.02 kørte det første tunge køretøj over brostenene. Det var Michael Bendtsen, chauffør fra Svenstrup, der forklarede, at han skulle levere nogle materialer til en kunde inde i byen.

Omkring en halv time senere, klokken 07.34, kørte en skolebus forbi, der i løbet af dagen passerede yderligere tre gange.

Trafikforsker efterlyser åbenhed i trafikforhandlinger

Selvom omfartsvejen i Mariager er en lille del af en stor plan, er den ifølge trafikforsker og lektor på Aalborg Universitet, Harry Lahrmann, et klassisk eksempel på det, han betegner som et stort problem i måden, de danske politikere aftaler etablering af nye veje på.

Først og fremmest mener han ikke, at der er belæg for forligspartiernes argumenter bag vejen.

- Vejdirektoratet lavede i 2013 en undersøgelse af det, og konklusionen er meget klar. Der er hverken kapacitetsmæssigt eller sikkerhedsmæssigt behov for den vej. Der er ingen grund til at tro, at der er sket noget af betydning overhovedet i Mariager siden 2013, siger Harry Lahrmann.

Samtidig kritiserer Harry Lahrmann den måde, politikerne beslutter og prioriterer vejprojekter.

- Det er lidt som om, at politikerne sidder i et lukket lokale og spiller kort, når de laver de her aftaler. Det er fuldstændigt tilfældigt, hvad der sker. Det er et bunkebryllup af forskellige uovervejede og overvejede investeringer, som skal lokke ordførere med i forliget, siger Harry Lahrmann.

Han mener, at forligskulturen på trafikområdet bliver brugt til at give noget for noget politikerne imellem - i stedet for at have en åben debat om, hvad der rent faktisk er brug for i den danske infrastruktur.

- Den her forligskultur har eksisteret i mange år, og den betyder, at man nogle gange vedtager noget skrammel, fordi debatten om nogle af projekterne og forhandlingerne er lukkede for offentligheden. Alle projektforslag burde være offentlige, så de kunne debatteres, siger Harry Lahrmann.

- Sikkert andre kommuner, der gerne vil have hjælp

Tilbage på torvet i Mariager dukkede lastbil nummer to op klokken 12.47. Den skulle læsse varer af ved Kim Christiansens egen kro, Aporta.

Harry Lahrmann påpeger, at den planlagte omfartsvej i Mariager er en del af det kommunale vejnet og undrer sig derfor over, hvorfor politikerne har besluttet, at staten skal finansiere den.

- Der er garanteret rigtig mange andre kommuner, der gerne vil have hjælp fra staten til at bygge deres kommuneveje. Men i dette forlig er der altså nogen, der har fået omfartsvejen i Mariager på banen. Ministeren (transportministeren, red.) har jo selv sagt, at det var Kim Christiansens ønske, så det må jo være derfor, den er kommet med.

Klokken 13.01 kørte den tredje lastbil over torvet. Chaufføren fortalte TV 2, at han skulle op til en byggeplads lige rundt om hjørnet.

Ordfører: - Det får mig ikke til at ændre min beslutning

Frem til klokken 17.53 var der ingen tunge køretøjer i Mariager midtby, hvor en hvid lastbil uden anhænger kørte forbi TV 2s kamera. Chaufføren boede inde i Mariager og var på vej hjem.

Klokken 19 slukkede kameraet. Fire lastbiler, der alle havde et ærinde i midtbyen, og en skolebus var den tunge trafik, som TV 2 kunne tælle på cirka 12 timer en tilfældig mandag.

Optællingen gør ikke indtryk på Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen.

- Prøv nu at hør her. Det får ikke mig til at ændre min beslutning, fordi TV 2 har spildt en dag på torvet i Mariager, hvor de ellers kunne have lavet noget fornuftig journalistik.

Men er det ikke fornuftigt nok at interessere sig for, at de lastbiler, der kommer i byen, har et ærinde?

- Jo, og det gør I så også på tredje uge nu, så det er jo en stor sag, kan jeg godt forstå.

Men det er vel interessant i forhold til, om omfartsvejen vil gøre en forskel?

- Jamen, det er rigtig interessant, og derfor er det lige så uinteressant, at I har brugt én dag på det ud af 365, og så mener I ikke, at der er argumentation for, at der er tung trafik i Mariager, siger Kim Christiansen.

Minister: Omfartsvejen er et ønske fra Dansk Folkeparti

Kim Christiansen fastholder, at borgerne i Mariager oplever den tunge trafik som et problem, og at en enkelt dags optælling ikke kan bruges til noget.

- Jeg interesserer mig for alle elementer i det her ønske om en omfartsvej. Det er blandt andet den tunge trafik, lidt eller meget, der kommer igennem de små gader. Der er folk, der har fået revet skilte af huse og revet tagrender af på grund af tung trafik.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) mener fortsat ligeledes, at argumenterne bag omfartsvejen er i orden.

- Omfartsvejen ved Mariager er jo et ønske fra Dansk Folkeparti, og det er ikke en dårlig idé.

Men er det en god idé?

- Det er en udmærket ide. Den vil spare trafikanterne nogle minutter, og dermed har den en samfundsøkonomi, der er okay, siger OIe Birk Olesen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland