Foråret har været usædvanligt tørt i hele landet. I perioden, som tørkeindekset har været beregnet, har det aldrig været højere så tidligt på året. Det ser værst ud i Nordjylland og Nordsjælland. Foto: Mick Knive Anderson

Ser værst ud i Nordjylland: Nu begynder tørken at kradse - Danmark mangler 60 millimeter

Til trods for at de fleste danskere nyder det solrige og tørre vejr, så begynder det nu at kunne skabe problemer i naturen.

I samarbejde med tv2.dk

Selvom der er lidt skyer på himlen tirsdag, så viser vejret i påskeferien sig fra sin absolut pæneste side med masser af solskin, tørvejr og efterhånden stigende temperaturer.

Det nyder de fleste formentlig i fulde drag, men der begynder nok også at være landmænd og haveejere, som sukker efter et par dage med regn.

Værst ser det ud i den nordlige del af Jylland samt i Nordsjælland, hvor man generelt har et nedbørunderskud på 70 til 80 millimeter.

TV2 Vejret

Regn fik vi ellers i rekordstore mængder i marts, men siden 19. marts er der kun faldet 5,9 millimeter regn på landsplan i Danmark. I april er der kun faldet 2,5 millimeter regn - i en periode, hvor der normalt falder 20,5 millimeter regn.

Tørkeindekset er rekordhøjt for årstiden

Det usædvanligt tørre vejr har efterhånden medført en større mangel på vand i den danske natur. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), beregner det såkaldte tørkeindeks, der viser, hvor stor risikoen er for tørke i Danmark.

Værdien af tørkeindekset fortæller, hvor meget nedbør, der mangler i naturen i millimeter - hvis man ganger tallet med ti.

Tirsdag er tørkeindekset på 5,9, hvilket altså svarer til, at der på landsplan mangler 59 millimeter regn.

Der har aldrig været så stor tørke på denne tid af året, så længe der er ført statistik over nedbøren. Foto: TV2 VEJRET / Grafik

Selvom tørkeindekset kun er beregnet de sidste 15 år, så har det ikke før været så højt i denne periode.

TV 2 VEJRET har bearbejdet data fra DMI, der viser tørkeindekset for april i perioden 2011 til 2018. Det viser at den gennemsnitlige værdi af tørkeindekset den 16. april er 1,3. Med andre ord mangler der 46 millimeter mere regn end der normalt 'mangler' 16. april.

Den hidtil højeste tørkeindeks-værdi den 16. april finder vi for seks år siden, i 2013, men dengang var tørkeindekset 'kun' på 3,1. Det viser igen, hvor usædvanligt tør naturen er udenfor i denne periode.

Varme og vind øger fordampningen

Fordampningen øges ved høje jordtemperaturer, der styres af stor solindstråling. På denne tid af året står solen cirka 45 grader over horisonten ved middagstid, og det giver en intens opvarmning af jordoverfladen.

Læs også Elever fra Nørresundby Gymnasium så Notre Dame brænde

Desuden er meget vind og lav luftfugtighed faktorer, der øger fordampningen. De seneste uger har især tør luft, masser af sol kombineret med blæst gjort sit til, at der er sket en relativ stor fordampning.

Der mangler stedvis op til 80 millimeter regn

Ifølge DMI's tørkeindeks, der beskriver, hvor meget vand der mangler i det øverste jordlag, så er der store forskelle på, hvor meget vand der mangler i de forskellige landsdele.

Værst ser det ud i den nordlige del af Jylland samt i Nordsjælland, hvor man generelt har et nedbørunderskud på 70 til 80 millimeter.

Lidt mindre slemt ser det ud i den syd- og østlige del af Jylland samt på Bornholm, hvor der mangler mellem 30 og 50 millimeter vand.

Kan give planter tørkeskader

Plantevæksten berøres, når planterne kun har 60 procent eller derunder af den maksimale mængde vand i vandmagasinerne til rådighed.

Er der mindre vand i jorden, kan planterne får tørkeskader.

Læs også Fupsalg på nettet: 40-årig kvinde fængslet for at snyde for mere end 300.000 kroner

Der er dog store forskelle afhængig af jordtyper, og de sandede jorde i Vestjylland er dem, der dårligst tåler vandmangel.

Her kan der allerede opstå tørkeproblemer ved et vandunderskud på 30 millimeter, mens vegetationen på de lerede jorde i den østlige del af landet først får problemer ved cirka 80 millimeters vandunderskud.

Parcelhushaven mister 2000 liter vand - om dagen

I disse dage fordamper der i omegnen af to liter vand per kvadratmeter - hver dag. Det betyder, at en almindelig parcelhushave på 1000 kvadratmeter, mister 2000 liter vand hver eneste dag - eller tæt på 15.000 liter vand om ugen.

Resten af påskeugen fortsætter det knastørre og solrige vejr - og efterhånden bliver det også markant varmere.