Skarp kritik mod tidligere MF'er: - Du skulle tage et arbejde

Det tidligere folketingsmedlem Ib Poulsen har taget orlov i to år, så han ikke bliver trukket i sit eftervederlag fra Folketinget.

Han passer haven, ordner huset og besøger sit nye barnebarn.

Ib Poulsens liv kunne måske lyde som en pensionists, men det er ikke det, der er tilfældet.

Han lever derimod af et eftervederlag fra sine fire år som folketingsmedlem for DF. Hver måned i to år får han 56.494 kroner – uden at behøve at løfte en finger.

Og at løfte en finger har Ib Poulsen bestemt ikke tænkt sig. Han har nemlig taget orlov fra sit normale job som havnebetjent på Hanstholm Havn, indtil de to år er gået.

- Hvis jeg arbejdede, ville min løn blive modregnet, og så ville jeg arbejde gratis. Det er der jo ingen, der har lyst til, siger han i 'Go' aften LIVE'.

- Det er urimeligt

Ib Poulsen står frem og fortæller om sit eftervederlag, fordi han synes, reglerne bør laves om.

- Jeg synes, det er forkert, at vi får så stort et eftervederlag i så lang tid. I det private erhvervsliv får man måske tre eller seks måneders løn, hvis man bliver fyret. Det synes jeg er ret og rimeligt. Det er urimeligt, at jeg får den her mulighed, siger han.

Alligevel har han hverken valgt at takke nej til pengene eller at vende tilbage til sit arbejde på Hanstholm Havn.

- Det har jeg det ikke skidt med, for reglerne er, som de er. Det passer mig bedst at gøre, som jeg har valgt, siger han.

Laustsen: Den går ikke Ib

Nordjyske Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet) er klar i mælet over for sin tidligere folketingskollega og siger, "den går ikke Ib" - han har med andre ord ikke megen sympati overfor at Ib Poulsen nu går og passer have hjemme i Hanstholm.

-  Det har aldrig været meningen, at man skal kunne opføre sig på den måde. At bruge den begrundelse som han bruger svarer jo til, at kassedamen siger, at det ikke kan svare sig at få et arbejde, fordi der ikke er så stor forskel på dagpengene og mindstelønnen - eller den enlige mor, som lige har været på barsel, og når hun regner det hele sammen med transport og betaling for børnepasning, så er der ikke mange basseører tilbage, mener Bjarne Laustsen og fortsætter:

- Men her er der ingen kære mor, for selvfølgelig skal man tage et arbejde, hvis man kan få et og får det tilbudt. Sagen er nemlig den, at når man modtager en ydelse, hvis man er syg eller arbejdsløs, så får man jo netop en erstatning for den indtægt, man har mistet, så derfor kan min sympati for Ib Poulsens gøren og laden ligge på et meget lille sted. Han bør som minimum læse op på ret og pligt her i vintermånederne, hvor haven nok klarer sig endda.

- Ikke i sinde at udføre gratis arbejde

Ledelsen i Dansk Folkeparti deler Ib Poulsens holdning til eftervederlagene.

Partiet har fremsat et beslutningsforlag om at ændre reglerne, så folketingsmedlemmer højst kan få eftervederlag i seks måneder.

Partiets gruppeleder, Peter Skaarup, ser dog ikke med milde øjne på Ib Poulsens beslutning om at holde orlov for at få flest mulige af eftervederlagspengene udbetalt.

- Jeg synes ærligt talt, at Ib Poulsen skulle tage det arbejde, han har mulighed for at få, i stedet for at lade skatteborgerne betale gildet, skriver han til TV 2.

Den kritik kan Ib Poulsen dog ikke forstå.

- Der er et regelsæt, som jeg har valgt at efterleve fuldstændigt. Jeg har ikke i sinde og kommer heller ikke til at udføre andet gratis arbejde end det kommunalpolitiske, siger Ib Poulsen og henviser til, at han sidder i kommunalbestyrelsen for Thisted Kommune.

Det første år får han sin byrådsløn oveni eftervederlaget, men til juli bliver den indkomst modregnet.

Vil tage hensyn til vikar

Uanset hvad partitoppen synes om hans prioritering, har Ib Poulsen ikke tænkt sig at vende tilbage til sit tjenestemandsjob som havnebetjent før i juli 2021.

Han fortæller, at det ikke kun skyldes den økonomiske gevinst, men også hensynet til den vikar, der lige nu varetager hans arbejdsopgaver.

- Hvis jeg venter to år, som jeg har sagt, kan han gå på pension, og så skubber jeg ikke nogen ud, siger han.

Han håber dog alligevel at komme til at arbejde inden da.

- Jeg håber, at vi får et folketingsvalg inden for de to år. Så kan jeg være med til at ændre de her regler, så jeg slipper for at få mit eftervederlag, siger han.

 

Eftervederlag

Hvis man forlader Folketinget på grund af sygdom eller et folketingsvalg, får man et eftervederlag.

Eftervederlaget svarer til den løn, man fik som folketingsmedlem.

Eftervederlaget varer i halvt så lang tid, som man har siddet i Folketinget – men mindst i seks måneder og højst i to år.

Får man et nyt job, modregnes lønnen i eftervederlaget. 

Det første år må man tjene 144.358 kroner uden at blive trukket.

Kilder: ft.dk og retsinformation.dk


Seneste nyt

fra Nordjylland