Spektakulært vejrfænomen viste sig pludselig i Nordjylland
Foto: Kasper Tellefsen
Billedet er taget af Kaspar Tellefsen på en byggeplads i Aalborg 23. maj.
Det lignede en lille tornado, men der var tale om en såkaldt støvdjævel, som rejste sig på en byggeplads i Aalborg.
Solskin fra en skyfri himmel, næsten ingen vind og temperaturer op til 24,5 grader gjorde onsdagen til en varm arbejdsdag for Kasper Tellefsen og hans kolleger på en byggeplads på Ravnkildevej i Aalborg.
Men det selvsamme vejr var med til at skabe et ganske særligt vejrfænomen, som i få sekunder kunne ses passere imellem gravkøer, grusbunker og byggematerialer på pladsen.
Pludselig rejste en tynd søjle af sand og støv sig mange meter op i luften under den klare forårshimmel.
Sådan en hvirvelvind kaldes på engelsk en dust devil eller på dansk en støvdjævel.
Hvirvelvinden dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt, og hvor luften kan få lov at stå stille i længere tid.
Bakker, læhegn eller andre små forhindringer, som eksempelvis maskiner eller grusbunker på en byggeplads, kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og der kan dannes små hvirvler, som står ganske stille.
Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan støvdjævlen opstå.
Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en eventuel hvirvel, og støvdjævlen opstår.