- Den er en påmindelse om, at vi skal tage terrortruslen alvorligt, idet der også i Danmark befinder sig personer, der både har intention og kapacitet til at begå terrorangreb, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen efter den store politiaktion onsdag, hvor flere mennesker - også i Aalborg - blev anholdt. Foto: Robert Bedsted

Statsminister om anholdelser: - Den er en påmindelse om, at vi skal tage terrortruslen alvorligt

- Den er en påmindelse om, at vi skal tage terrortruslen alvorligt, idet der også i Danmark befinder sig personer, der både har intention og kapacitet til at begå terrorangreb, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen efter den store politiaktion onsdag, hvor flere mennesker - også i Aalborg - blev anholdt.

I samarbejde med tv2.dk

Statsminister Mette Frederiksen S) betragter sagen som yderst alvorlig.

- Den er en påmindelse om, at vi skal tage terrortruslen alvorligt, idet der også i Danmark befinder sig personer, der både har intention og kapacitet til at begå terrorangreb, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Jeg er imponeret over den dygtighed og resolutte handling, som myndighederne har udvist. Af hensyn til den videre efterforskning kan jeg ikke udtale mig yderligere om sagen på nuværende tidspunkt.

Ifølge politiet og PET blev aktionen gennemført på grund af mistanke om, at et terrorangreb med et "militant, islamistisk motiv" var ved at blive gennemført.

- Vi skal ikke lade vores liv ændre aft de mørke kræfter, som vil os det ondt. Vi skal leve præcis, som vi plejer. Og så skal vi vide og trøste os med, at politiet og Politiets Efterretningstjeneste passer på os, siger Justitsminister Nick Hækkerup (S).

Baggrunden for aktionen var en mistanke om forberedelse af terrorangreb. Det medførte 20 anholdte, hvoraf et ukendt antal vil blive sigtet for terror efter den såkaldte paragraf 114. Der har været politiaktioner i både Midt- og Vestjyllands Politi, Østjylland Politi, Nordjyllands Politi, Fyns Politi, Københavns Vestegns Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns politikreds.

Politiet oplyster, at alle mistænkte i sagen er blevet anholdt. Torsdag skal flere af de anholdte fremstilles i grundlovsforhør. Der vil blive begæret lukkede døre. 

De anholdte fra Aalborg bliver også fremstillet i København.

Læs også Mistanke om terrorforberedelser: Nordjyllands Politi er med i stor politiaktion

Klokken 12 vil Københavns Politi og PET holde pressemøde. 

Flere af dem er sigtet efter Straffelovens paragraf 114 stk. 1, den såkaldte terrorparagraf. Den fastslår, at "handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad."

Strafferammen er helt op til livstid. Først når de anholdte fremstilles i grundlovsforhør, bliver vi klogere på alle sigtelserne.

I samarbejde med tv2.dk