LIGE NU:

Tørkeramt landbrug vil have jordskat sløjfet

Et af de store ønsker er, at jordskatten sløjfes. Det kan spare landmændene for 400 millioner kroner om året- uanset om de er tørkeramte eller ej.

Den varme sommer har været dyr for dansk landbrug.

De seneste tal fra brancheforeningen Landbrug og Fødevarer viser, at landbruget står til at tabe 6,4 milliarder kroner på grund af sommerens tørke. 

Derfor kommer foreningen fredag med et forslag til en 'tørkepakke', der skal hjælpe de pressede landmænd.

- Dansk landbrug er vant til udsving, men denne tørke er historisk - og med historiske konsekvenser, lyder det blandt andet i det 10 sider lange forslag.

Sløjf skatten på landbrugsjord

Øverst på listen står en annullering af jordskatten, som vil spare landmændene for 400 millioner kroner om året.

Det vil samtidig få værdien af landbrugsjorden til at stige, og i det hele taget være en solid håndsrækning til alle jordejende landmænd - uanset om de er tørkeramte eller ej. 

Derudover er der ønsker om lempelser af regler og afskaffelse af afgifter.

Miniser klar med økonomisk håndsrækning

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har allerede bedt Skatteministeriet regne på konsekvenserne af at udskyde landbrugets betalinger af moms og jordskatter. 

- Mit grundsynspunkt er: Lad falde, hvad ej kan stå. Men situationen er ved at være så alvorlig, at det ikke længere "bare" handler om overlevelsen for den enkelte landmandsfamilie, sagde han for en uge siden til Finans.

- Skaderne på erhvervet kan blive så alvorlige, at det også kan få nationaløkonomiske konsekvenser, og i så fald kan jeg ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt med en økonomisk håndsrækning.

Sidst Danmark var ramt af en lignende tørke var i 1992. Her faldt landbrugets arealudbytte med 23 procent. 

Landbrug og Fødevarers tørkepakke: