Total måneformørkelse i nat - skyer kan drille mange steder
Foto: Claus Fisker
Tidligt mandag morgen bliver fuldmånen kobberrød, men om det kan ses, afhænger alene af skydækket.
Fra sidst på natten til mandag kan vi blive vidne til et særpræget og fascinerende astronomisk fænomen, når fuldmånen bevæger sig ind i Jordens skygge.
Det er kendt som en total måneformøkelse, og mens Månen befinder sig i Jordens skygge, antager den en spektakulær kobberrød farve, hvorfor fænomenet af og til også omtales som blodmåne.
At måneformørkelsen finder sted i nat, hersker der ingen tvivl om, men hvis man skal gøre sig forhåbninger om at overvære det smukke skue på morgenhimlen, kræver det naturligvis, at der ikke er skyer til at dække for blodmånen.
Vejret bliver lyseslukker - men med chancer til de heldige
Desværre er der ikke just gode nyheder fra vejrfronten. Et lille lavtryk nærmer sig Danmark natten til mandag, og det bevæger sig fra nordvest mod sydøst.
Allerede fra sent søndag aften vil skyer begynde at brede sig ind over den nordvestlige del af Jylland, og som natten går, breder skyerne sig videre mod øst. Mandag morgen klokken seks - meget tæt på det tidspunkt, hvor måneformørkelsen kulminerer - vil der derfor være overskyet over en stor del af Danmark.
Generelt er skyprognoser altid forbundet med ekstra stor usikkerhed, da der kan være store forskelle i skydække på kort afstand, men det virker meget sandsynligt, at udsynet til blodmånen vil være forhindret de fleste steder.
Der er dog to områder i Danmark, hvor der er en reel chance for at overvære det fascinerende fænomen på himlen.
I den sydøstlige del af landet kan det fortsat være halvskyet mandag morgen, og derfor kan man med lidt held nå at se blodmånen på den vestlige nattehimmel. Skyer vil dog hurtigt brede sig ind over den del af landet, og så er udsynet spoleret.
Modsat kan der også være mulighed for at overvære den sidste del af måneformørkelsen i den nordvestlige del af Jylland. Her kan man være så heldig, at lavtrykket med nedbør og skyer er passeret forbi, og man derfor når at opleve måneformørkelsen, i takt med at det klarer op fra nordvest.
Med andre ord skal man befinde sig enten længst mod sydøst eller nordvest for at have en chance for at opleve fænomenet, mens chancerne for at opleve måneformørkelsen i resten af landet må betegnes som meget ringe.
Måneformørkelsen begynder klokken 3:35 natten til mandag, hvor Månen bevæger sig ind i Jordens såkaldte halvskygge. Det er dog først fra klokken 5.41, at den totale del af måneformørkelsen begynder - den fase, hvor fuldmånen befinder sig inde i Jordens helskygge.
Månen vil befinde sig på den vestlige nattehimmel cirka 20 grader over horisonten.
Alt i alt tager den totale del af måneformørkelsen 62 minutter - og den kulminerer klokken 6.12 mandag morgen, hvor det fortsat er helt mørkt.
Dernæst bevæger Månen sig ud af Jordens helskygge og forlader i sidste ende halvskyggen klokken 8:49. Her er Månen dog gået ned, og det er i mellemtiden blevet lyst.
Månen bliver kobberrød på grund af Jorden
Der findes - bogstavelig talt - en jordnær forklaring på den blodrøde farve. Man kunne foranlediges til at tro, at Månen ville 'forsvinde', når Jorden skygger for Solens stråler, men lys har den egenskab, at det kan gå om hjørner.
Lyset bliver således afbøjet af Jordens atmosfære, samtidig med at passagen gennem atmosfæren giver lyset den rødlige farve, som vi også oplever ved solopgang og solnedgang.
Det kobberrøde lys rammer Månen, som befinder sig i den såkaldte helskygge, hvilket giver Månen en karakteristisk og spektakulær farve. Den kobberrøde fuldmåne bliver ofte omtalt som en blodmåne med henvisning til farven.
Næste totale måneformørkelse i Danmark er om seks år
Hvis man ikke får set blodmånen natten til mandag, skal man vente til 7. september 2025, hvor Månen igen vil antage en kobberrød farve.
Inden da kan man dog 'nøjes' med en delvis måneformørkelse, som kan ses fra Danmark 16. juli 2019.