Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Venstre-folk skriver kronik før landsmødet: - De tager afstand fra Støjberg, siger Funding

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen ligner Venstres nye formandskab.

Jakob Ellemann-Jensen har efterladt et magttomrum i Venstre, som giver plads til en "skyggekrig" på udlændingeområdet, mener politisk redaktør.

Efter fløjkrige og formandsopgør hen over sommeren har der den seneste tid været ro på i Venstre, men dagen før landsmødet viser en kronik i Jyllands-Posten, at tiden med interne uenigheder bestemt ikke er forbi.

Kronikken er skrevet af folketingsmedlemmerne Jan E. Jørgensen, Bertel Haarder, Anni Matthiesen, Fatma Øktem og Kim Valentin og handler om, hvor de mener, Venstre skal placere sig i udlændingepolitikken.

Flere anonyme kilder i Venstres folketingsgruppe, som TV 2 har talt med, tolker kronikken som en slet skjult kritik af næstformand Inger Støjbergs linje.

Vil ikke finde sig i muslim-retorik

Udgangspunktet for kronikken er en undersøgelse fra Mandag Morgen fra slutningen af oktober. Her erklærede 28 procent af danskerne sig helt eller delvist enige i, at indvandrere med muslimsk baggrund bør sendes ud af landet.

På baggrund af den undersøgelse skrev Inger Støjberg 4. november et debatindlæg i B.Thvor hun forklarede målingen med, at mange nok har det ligesom hende og er træt af at høre ”om islam mig her og islam mig der som begrundelse eller dårlig undskyldning for alt fra de fejeste terrorhandlinger til såkaldt æresrelateret vold”.

- Alt det, som bekymrer rigtig mange af os, men som kun få har lyst til at sige højt af begrundet frygt for at blive misforstået eller ligefrem blive kaldt racist, skrev Inger Støjberg i B.T.

I fredagens kronik i Jyllands-Posten beskæftiger de fem folketingsmedlemmer sig også med undersøgelsen fra Mandag Morgen, men med et noget andet udgangspunkt.

De skriver, at konsekvensen af at smide muslimske indvandrere ud af landet vil være ”racisme i sin reneste form”.

- Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer eller tilhører en hvilken som helst anden trosretning, står der i kronikken.

Funding: De tager afstand fra Støjberg

Inger Støjberg bliver ikke nævnt med ét ord i kronikken i Jyllands-Posten, og ingen af forfatterne har ønsket at stille op til interview med TV 2.

Ifølge avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, er budskabet dog ikke til at tage fejl af.

- På indhold er det helt tydeligt en afstandtagen til det, Støjberg skrev i B.T. Man skal ikke have talt med mange Venstre-folk for at vide, at det i nogle dele af partiet har skabt vrede, at hun skrev det, siger Thomas Funding.

Inger Støjberg er kendt for at være en af Venstres hardlinere på udlændingeområdet, mens eksempelvis Jan E. Jørgensen, der er medforfatter til kronikken, står for en mere blød linje. De to har blandt andet været uenige om nødvendigheden af at indføre et burkaforbud.

Vil ikke sætte ild til partiet

Ifølge Thomas Funding bunder uenighederne især i spørgsmålet om, hvordan Venstre skal tale om indvandrere og muslimer.

Han fremhæver, at kronikørerne i Jyllands-Posten refererer til Venstres partiprogram, hvor der står, at Danmark er åbent for alle dem, der kan og vil, og tolker det som et signal om, at de ikke vil tolerere Inger Støjbergs linje.

Når de ikke nævner den næsten nyvalgte næstformands navn direkte, skyldes det en delikat balancegang, mener Thomas Funding.

- Hvis de gik offentligt ud og med navn kritiserede den næstformand, de lige har valgt, ville det være en udfordring af hende, der kan få partiet til at eksplodere fuldstændig. De gør det lidt fordækt, og de har muligheden for at komme i morgen til landsmødet og sige, at det ikke handler om Støjberg, men udlændingepolitik generelt, siger Thomas Funding og tilføjer:

- De får markeret, men uden at de sætter ild til hele partiet.

Falder tilbage på Ellemann

Jakob Ellemann-Jensen blev efter en tumultarisk sommer for Venstre valgt som ny formand i slutningen af september. Her gjorde han det klart, at han er ”dødtræt af fløjkrige” og opfordrede samtidig til forsoning.

Men når interne uenigheder alligevel kommer frem dagen før landsmødet, skyldes det ifølge Thomas Funding også, at den nye formand i tiden frem til nu ikke har tegnet et klart billede af, hvad Venstre vil på udlændingepolitikken.

Det giver usikkerhed om linjen og et magttomrum, hvor andre forsøger at udfylde pladsen, siger han.

- Det falder i sidste ende tilbage på Jakob Ellemann-Jensen, fordi han ikke klart har signaleret til sin gruppe, hvad Venstre står for. Havde han gjort det, tror jeg, det havde skabt en anden ro og ikke den her skyggekrig, lyder det fra Thomas Funding.

Han tilføjer, at det er hans indtryk, at Jakob Ellemann-Jensen i kølvandet på kronikken i Jyllands-Posten har talt med store bogstaver over for begge parter.

Støjberg: Vi er fuldstændig enige

TV 2 har også været i kontakt med en række medlemmer af Venstres folketingsgruppe, som ikke har skrevet kronikken. Ingen ønsker at udtale ved navn, men i et skriftligt citat til TV 2 siger Inger Støjberg, at ”der er mange måder at sige tingene på”.

- Det kan journalister, kommentatorer og sprogforskere ofte få stor fornøjelse ud af. Men når alt kommer til alt, så kan der ikke sættes et stykke papir ned mellem os, når det kommer til de helt grundlæggende rettigheder, som er og bliver det vigtigste.

- Danmark er bygget på et fundament af frihedsrettigheder som religionsfrihed, ytringsfrihed og ligestilling. Det fundament er vi alle fuldstændig enige om, ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, skriver Inger Støjberg.

Venstre holder landsmøde i Herning lørdag og søndag.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig affære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30.

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.


Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen, og om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på i morges.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.


Få forklaringen: Derfor fravælger Venstre-profil Nordjylland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Christian Friis Bach oplyser lørdag, at han skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Venstre-politikeren Christian Friis Bach fik ved det seneste folketingsvalg 1489 personlige stemmer, da han blev valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

Men nu forlader han det nordjyske. Social- og handicapordføreren for Venstre skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Tre hovedårsager

Skiftet væk fra Nordjylland er en beslutning, der har været undervejs. Faktisk siden han skiftede Radikale Venstre ud med Venstre i august, fortæller han.

- Jeg har været rigtig glad for at være i Nordjylland, og jeg har følt mig godt hjemme. Så det har også været i overvejelserne, om jeg skulle blive, siger han til TV2 Nord.

Venstre-politikeren nævner, at der er tre årsager, der gør, at han fremover stiller op på Sjælland.

- For det første er det af respekt for mine gamle kolleger i Radikale Venstre i Nordjylland, og det arbejde de har gjort for mig. Det vil ikke være så sjovt, hvis jeg skulle stå og kæmpe om de samme lygtepæle mod nogle af dem, som har hjulpet mig med at sætte plakater op tidligere.

Derudover har der været et større analysearbejde i gang fra Venstres side, siden Christian Friis Bach blev en del af partiet.

- Der er analysefolk, der har haft gang i den helt store regnemaskine, for at finde ud af hvor jeg kan gøre den største forskel for Venstre. Og det er på Sjælland. Det handler om, hvordan stemmerne faldt sidste gang, og hvem der stiller op hvor, siger Christian Friis Bach.

- Og så til sidst er det jo selvfølgelig nemmere praktisk, når jeg bor på Sjælland. Også selvom jeg har meget familie i Nordjylland og ofte kommer deroppe, lyder det.

Har nordjyske stemmer i baghovedet

Selvom Christian Friis Bach nu fremover stiller op i Næstved-kredsen, så vil de nordjyder, som har givet deres stemme til Venstre-politikeren ikke blive glemt, forsikrer han.

- I den tid jeg er i Folketinget, vil jeg stadigvæk bakke op om Nordjylland og kæmpe for den nordjyske dagsorden. Der er nordjyder, der har stemt på mig, og jeg vil fortsat kæmpe for dem, siger Christian Friis Bach og nævner kampen om et forbedret elnet og de store investeringer i Forsvaret som noget, der skal komme Nordjylland til gode.

Christian Friis Bach oplyser desuden, at der også har været nordjyske lokalkredse hos Venstre, som har forsøgt at få ham til at stille op for dem.