- Vi hygger os og er lidt kronprinsesse Mary-agtige, siger folketingsmedlem om COP-deltagelse
Foto: Philip Devali / Ritzau Scanpix
Klima-politikeren Theresa Scavenius føler, det er spild af tid at deltage i COP28, men en folketingskollega er uenig.
Det giver ikke meget mening at tage de næsten 7000 kilometer fra Danmark til Dubai for at deltage i klimatopmødet, når man ikke har nogen tydelig rolle.
Sådan lyder det fra løsgænger i Folketinget Therese Scavenius som i disse dage er til sit første klimatopmøde.
- Jeg synes, det er meget problematisk, at vi som folketingsgruppe kommer herned og faktisk ikke har nogen rolle andet end at rende rundt og hygge os lidt og være lidt kronprinsesse Mary-agtige og hilser på folk, siger det tidligere medlem af Alternativet.
Nu hvor COP28 nærmer sig sin afslutning, kredser det meste af opmærksomheden sig ellers om, hvilke slutdokumenter det lykkes at nå frem til aftaler om.
Men Theresa Scavenius ville gerne have været med i mere af det politiske arbejde med at udarbejde en global klimapolitik.
- Det man sender os folketingsmedlemmer ned for at lave, er afkoblet fra det, der reelt foregår, siger hun.
Føler sig ikke afkoblet
TV 2 har talt med flere andre af de mere end 30 danske parlamentarikere, der deltager i COP'en, og de er ikke kritiske. En af dem er Kim Valentin fra Venstre.
- Jeg er faktisk ked af, at der kan være så stor forskel på, hvad man ser. Jeg synes, det var drønspændende.
Kim Valentin peger på, at han blandt andet har mødt parlamentarikere fra Afrika under COP'en.
- Vi mødtes med folk fra Uganda og Zimbabwe og hørte, hvad de har på hjerte. Sådan nogen ting kunne man få baggrundsinformation om, fortæller han.
Tæt mødekalender
I Kim Valentins kalender stod også møder med englændere og tyskere.
- Vi fik mulighed for at stille spørgsmål. Jeg spurgte, hvorfor tyskerne har valgt at lukke for atomkraft, og hvorfor England besluttet at udvide, fortæller Kim Valentin.
Omvendt kan Theresa Scavenius slet ikke se, hvad hun skulle i Dubai:
- Der er lige før jeg vil sige, at så synes jeg ikke, at vi som stat behøver at sende os ned, hvis man ikke mener, at vi er relevante for den globale klimapolitik.
Theresa Scavenius havde håbet at få bedre adgang til ministeren for global klimapolitik, Dan Jørgensen, og ikke mindst hans embedsmænd. Men det har ikke rigtigt været muligt, føler hun.
- Det er derfor, jeg kalder det her kæmpemøde, hvor der er tusindvis af mennesker, for lidt af et cirkus. Hvor vi alle sammen laver en hel masse ting, der ikke rigtig har noget at gøre med det, det skulle handle om.
Men Venstre-kollegaen Kim Valentin mener, det er en urimelig betragtning, fordi politikerne på forhånd kendte til rammerne og Dan Jørgensens rolle.
Hvad med næste klimatopmøde
Theresa Scavenius har dog tænkt sig at tage sin kritik med tilbage til Danmark, for at få en form for evaluering. Og den del er Kim Valentin enig i.
- Når vi kommer hjem laver vi stille og rolig en bedømmelse af, hvad vi har lavet dernede og hvad der kunne være bedre. Det gør vi jo hver gang, siger Kim Valentin.