Virolog: Alfa og omega at nordjyderne overholder nye restriktioner
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Syv nordjyske kommuner pålægges nu nye restriktioner for at inddæmme den muterede coronavirus. Virologer tror på strategien.
En mutation af coronavirus, der potentielt kan svække fremtidige coronavacciner, har spredt sig særligt i Nordjylland.
12 personer er bekræftet smittet, hvoraf 11 af dem er bosat i de syv nordjyske kommuner, som nu pålægges særlige restriktioner.
Den sidste er bosat på Midtsjælland, lod myndighederne forstå på et pressemøde torsdag aften.
Her præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) en række restriktioner. Og det er ifølge ekspert altafgørende, at nordjyderne overholder de restriktioner.
Blandt andet at borgere i kommunerne i en periode kraftigt opfordres til at holde sig lokalt. Få det samlede overblik her.
De kommende uger vil vise, om der er blevet reageret hurtigt nok.
Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet
Hårdt, men nødvendigt
Professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup mener, at restriktionerne er den rette strategi for at få kontrol over smittespredningen.
- Det er relativt hårde restriktioner, men de er nødvendige for arbejdet med at inddæmme smitten med den muterede virus. Det vigtigste bliver at undgå spredning udenfor det afgrænsede område, siger han.
Lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitetscenter Viggo Andreasen er enig. Han anser restriktionerne som værende fuldt ud berettiget.
- Det her er absolut noget, vi skal tage alvorligt. Jeg kan godt forstå, at der bliver reageret fra myndighedernes side. De kommende uger vil vise, om der er blevet reageret hurtigt nok, siger han.
Naivt at tro, der ikke er flere end 12 smittede
Ifølge Allan Randrup må man forvente, at der kan være flere end de 12 personer, som i skrivende stund er bekræftet smittet med den muterede virus.
- Det ville være naivt at tro, at der ikke er flere end 12 personer, der er smittet. Det afgørende bliver at mindske spredningen til nye områder, siger han.
Spredning kan resultere i udvidede restriktioner
Selvom Allan Randrup tror på, at de forestående restriktioner i de syv kommuner vil være effektive, er det ikke en garanti for, at smitten ikke spreder sig til andre dele af landet. På pressemødet kom det for eksempel frem, at en enkelt person på et plejehjem på Midtsjælland har været smittet med den muterede virus.
- Hvis man finder virussen andre steder, skal man overveje tilsvarende restriktioner de pågældende steder, men det afhænger af antallet af smittede, siger han.
Er der eksempelvis ét tilfælde i Sønderjylland mener Allan Randrup, at en normal kontaktopsporing vil være tilstrækkelig.
Lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen er mere kontant i sin udmelding.
- I tilfælde af at man ser smittede med den muterede virus i andre dele af landet, vil min klare anbefaling være, at man indfører samme restriktioner i de berørte områder. Afhængig af antallet af smittede kan varigheden af restriktionerne så variere, siger han.
Den her mutation har potentialet til at svække effekten af de vacciner, som vi forventer, skal normalisere vores liv. Undskyld mit sprog, men det vil være pisse ærgerligt, hvis det sker.
Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi, Københavns Universitet
De lokale restriktioner er dog alene indført i de syv nordjyske kommuner og altså ikke i den midtsjællandske. Da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under pressemødet blev spurgt til, hvorfor det netop var de syv kommuner, der var udpeget, lød det, at vurderingen er sket på baggrund af, hvor den særlige 'cluster 5'-mutation har "fået fat".
Han uddybede ikke, hvordan de 11 nordjyske tilfælde reelt er fordelt på de syv kommuner.
Mutation kan forsinke normalisering
Myndighederne tager smitten og udbruddet af den muterede virus meget alvorligt, og der er da også ifølge Allan Randrup rigtig god grund til at få mutationen slået ned hurtigst muligt.
- Den her mutation har potentialet til at svække effekten af de vacciner, som vi forventer, skal normalisere vores liv. Undskyld mit sprog, men det vil være pisse ærgerligt, hvis det sker, siger han.
Allan Randrup tror på, at den muterede coronavirus kan slås ned, og han vurderer, at det kommer til at tage i omegnen af en måned, hvis alt går vel. Virologen påpeger, at indsatsen stiller høje krav til lokalbefolkningen i de pågældende kommuner.
- Det er alfa og omega, at lokalbefolkningen overholder de retningslinjer, myndighederne melder ud senere i dag. Det er helt centralt for arbejdet med smitteopsporingen, siger han.
Han har dog fuld tiltro til, at borgerne i det nordjyske tager myndighedernes anbefalinger alvorligt og overholder restriktionerne.