Zoolog om artsforvirret kronhjort: - Når hormonerne kører rundt, er det ikke altid, der handles rationelt

Det er ikke naturlig adfærd, at en kronhjort vil parre sig med en elgko, forklarer zoolog.

Det var et overraskende syn, som 64-årige Villy Jensen mødte forleden morgen.

Han var ude på en af sine morgenture rundt i Lille Vildmose, der ligger sydøst for Aalborg, da en kronhjort, en elgko og hendes kalv kom gående ud af en skov.

Villy Jensen nåede akkurat lige at finde sit kamera frem for tage et billede af gruppen, da kronhjorten pludselig besteg elgkoen.

- Han (kronhjorten, red.) holder sig meget konsekvent til elgene og gnider sig også tit op ad dem, siger Villy Jensen, som ofte har set kronhjorten i området, til TV 2 Nord.

Villy Jensen fik sit billede, men zoolog hos Københavns Zoo Mikkel Stelvig sætter spørgsmålstegn ved, om en reel parring har fundet sted.

- Vi er ude i et tankeeksperiment, om de har parret eller ej. Det er ikke sikkert. Når hormonerne kører rundt, er det ikke altid, at der handles helt rationelt. Det kan være det, der er sket her, siger han. 

64-årige Villy Jensen så en atypisk gruppe af dyr, heriblandt en kronhjort, en elgko og hendes kalv, der var samlet i Lille Vildmose i Nordjylland.
64-årige Villy Jensen så en atypisk gruppe af dyr, heriblandt en kronhjort, en elgko og hendes kalv, der var samlet i Lille Vildmose i Nordjylland.
Foto: Villy Jensen

Dyr parrer sig normalt deres egen art

Grunden til at Mikkel Stelvig er skeptisk, skal findes i naturens uskrevne regler.

Ifølge zoologen er dyrene af hver sin art. Det betyder, at det ikke er normal adfærd, at de ville parre sig, da dyr som regel ikke parrer sig på kryds og tværs af dyrearter. 

- Det er mærkværdigt og meget usædvanligt, hvis en parring har fundet sted. Det er svært at vide, om det er sket, men fra naturens side er der mekanisme, som sørger for, at dyrearter ikke krydses. Det er derfor, vi har mange forskellige dyrearter, siger han. 

Mikkel Stelvig tror derfor heller ikke, at Villy Jensen og andre danskere skal håbe på, at elgkoen bliver befrugtet, selvom en parring skulle være sket.

quote Det er mærkværdigt og meget usædvanligt, hvis en parring har fundet sted.

Mikkel Stelvig, zoolog

- Dyr, der lever i samme område, kan fra naturens side ikke få unger sammen. Hvis det var muligt, ville alle dyrearter blive blandet sammen. Det ville betyde, at dyrearter ville blive udvisket, siger han.

Forskellige dyrearter har tidligere avlet

Hvis kronhjorten og elgkoen skulle gå hen og få et afkom, ville det ikke være første gang, at to forskellige arter har avlet unger.

Eline Lorenzen fra Statens Naturhistoriske Museum og Thea Bechshøft, der er tilknyttet både University of Alberta i Canada og Aarhus Universitet, forsker begge i isbjørne.

Selvom det sker yderst sjældent, har isbjørne parret sig med brune bjørne.

- Typisk er det hannerne, der er brun bjørn, og hunnerne der er isbjørn. Det betyder, at ungerne bliver opdraget som isbjørne ude på isen. De lærer ikke at være brun bjørn, siger Thea Bechshøft til DR.

Men for at finde ud af om to forskellige dyr kan få et afkom, spiller flere ting ind, forklarer Mikkel Stelvig.

Det handler blandt andet om dyrenes stamtræ, geografi, parringsritualer og fysiologi. I tilfældet med kronhjorten og elgkoen vurderer zoologen, at det ikke er muligt, at elgkoen kan blive befrugtet. 

- Det handler udelukkende om, at dyrene er af hver sin art. Det er et komplekst område, men de er for forskellige arter til, at det kan lykkedes, siger han og forklarer, at det kan være, at deres dna er kodet på hver sin måde, og at det blokerer for en befrugtning.

- Jeg kan ikke forestillet mig, at de kan få levedygtigt afkom. Men man kan blive overrasket.


Seneste nyt

fra Nordjylland