Huler og havmåger på våd safari
Boating Bornholm arrangerer sommeren igennem havsafarier ved Bornholm. Primært går turen til Christiansø.
Havet omkring Bornholm kan være forbavsende roligt. Både hvad angår bølger, men så sandelig også hvad angår lyde. En enkelt overgearet havmåge skriger, men ellers kan det være tæt på lydløst. Altså medmindre gashåndtaget bliver trukket op på max og man befinder sig i en speedbåd af de mere vilde. En med 225 hestekræfter hvor propellen pisker vandet til hvide bobler efter sig.
- Det er den bådtype, som Frømandskorpset og Jægerkorpset også bruger. Men vi har kun en motor på, deres både har to, fortæller Christian Heide Andreasen, mens har står tæt op ad sønnen Carl, der denne morgen styrer båden.
Turen går normalt til Christiansø
Far og søn driver firmaet Boating Bornholm, der hører hjemme i Sandvig Havn på øens nordøstlige spids. På denne tur er vi dog på øen nordvestlige side. Det har blæst de seneste par dage, og en planlagt tur til Christiansø har måttet opgives på grund af bølger.
- Det er ellers dejligt at komme derud en sommermorgen sådan lidt i otte. Så hejser de splitflaget derovre og klokken slår på kirken. Det er virkelig smukt, siger Christian Heide Andreasen med overbevisning i stemmen.
Det har vi, fotograf Morten Albek, og jeg, journalist Preben Dahl, til gode. Vi har i stedet fået varme overlevelsesdragter på og nyder det rolige farvand lige ud for den historiske Hammershus-ruin. En planlagt svømmetur med sæler er også droppet, da det skulle være foregået ved Christiansø. Og dykning ind i en svært tilgængelig hule takker vi også nej til, da vandet denne juni-dag endnu er for koldt til andet end et kort ophold i vandet.
- Se der..! Masser af alke. De flyver sjovt. De er sådan en mellemting mellem en pingvin og en søpapegøje. Og de yngler i stort antal her, fortæller Christian Heide Andreasen, og peger ind mod et fuglefjeld, hvor der yngler både alke, skarv og havmåger.
- Er det fuglelort, der farver klipperne hvide, spørger jeg nysgerrigt og prøver at komme ind i kampen.
- Ja. Det er et af de få fuglefjeld, vi har i denne del af Danmark. Det er ret fascinerende, lyder svaret fra arrangøren af masser af havsafarier sommeren igennem.
Højdepunkt er besøg i hule
Fuglene flyver nærmest omkring ørerne på os, mens vi nærmer os en klippehule. I det vi forsigtigt glider ind under et klippeudhæng, ændrer lyden sig og bliver helt "kirkeagtig" på en storladen måde, der kun afbrydes af en måge, der tror at vi er på vej til at plyndre dens rede på en afsats i nærheden.
- Hold da op, udbryder jeg nærmest andægtigt over roen i klippehulen. Den er en af flere langs kysten, og altid en oplevelse for deltagerne på havsaferierne.
- Ja, det er noget helt andet end hvad man ellers ser på de danske kyster, kommer det fra Christian Heide Andersen.
Han tager også gerne en snak med gæsterne ombord om havmiljøet i Østersøen. Havet har det ikke godt og fiskebestandene er pressede på grund af forurening. Det kan han tale meget og længe om.
- Jeg mærker naturligvis efter, hvordan folk har det med havmiljøet. Men de fleste går meget op i det, lyder det tilfreds.
Havet har meget at byde på
Hvordan bedømmer man så, som indædt landkrabbe, en tur på havet ved Bornholm? Den er svær, især når man får at vide, at turen egentlig skulle være gået til Christiansø, hvor jeg aldrig har været. Og hvor jeg iført våddragt skulle have svømmet blandt sæler. Alligevel svinger jeg bedømmelsen op på fire ud af seks våddragter, fordi et besøg i en hule, og synet af havfugle og den barske klippekyst virkelig kan noget. Og så må man jo heller ikke glemme fornøjelsen ved at drøne hen over havet med 225 hestekræfter bag sig.
Om oplevelsen
Boating Bornholm sejler sommeren igennem primært til Christiansø.
Der er plads til max 10 personer i speedbåden.
En tur til Christiansø varer fire timer og koster 6.000 for en fyldt båd.
Læs mere på boatingbornholm.dk eller kontakt firmaet på +45 40 77 69 69.