Amerikanere flyver over Atlanterhavet for at hjælpe lokalt bryghus
Porsebladene bruges til at lave den klassiske Porse Guld-øl fra Thisted Bryghus.
I disse dage er en masse frivillige i gang med at hjælpe Thisted Bryghus med at samle porseblade til næste års porseøl.
180 kilo porseblade.
Det er, hvad Thisted Bryghus har brug for, så de kan lave den klassiske Porse Guld, der har eksisteret siden 1984. Og det kræver hjælp at indsamle så mange kilo blade.
Tirsdag er 120 folk taget afsted til Nationalpark Thy for at håndplukke bladene. Thisted Bryghus har næsten 400 frivillige, som de kan trække på, og de kommer ikke kun fra hele Danmark, men også fra Belgien, Holland og Tyskland.
- Det er rigtig dejligt, at der er frivillige, der gider at hjælpe os med at plukke det her, siger Kjeld Vang Lauritsen, der er chefbrygger ved Thisted Bryghus.
Amerikanere på tur
I år er en flok for første gang taget over Atlanterhavet for at hjælpe. En af dem er Marika Josephson, der selv har et bryggeri i byen Ava i den amerikanske stat Illinois.
- Det er fascinerende at komme til Danmark og se alle de her andre ingredienser, og smage de aromaer, som man brygger her, fortæller hun.
Marika Josephson er også vant til at brygge øl med ingredienser fra nærområdet, men det foregår anderledes, end på bryggeriet i Nordvestjylland.
- Det er virkelig interessant at se processen. Det er en meget anderledes måde, de putter ingredienserne i øl på i forhold til, hvordan vi gør.
Rigeligt med porse
De mange frivillige bliver instrueret i, hvordan de skal plukke bladene, så næste års produktion af Porse Guld kan sættes i gang.
I lørdags var der 80 personer i gang med indsamlingen, og tirsdag fortsætter arbejdet så. Selvom det er mange kilo, der skal plukkes, så er der stadigvæk rigeligt at tage af.
- Der er simpelthen så meget porse, at det er helt utroligt. Vi løber i hvert fald ikke tør. Vi kunne nok godt plukke et par hundrede eller 400 kilo mere, fortæller chefbrygger Kjeld Vang Lauritsen.