Anbragte unge gik i land og plyndrede bar: Skipper er i chok og ked af det
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST
Skonnerten Jylland er hjemmehørende i Thisted og fungerer som opholdssted for anbragte unge.
To unge er sigtet for at have stjålet blandt andet sprut på en bar fra Fur, efter de sneg sig væk fra en skonnert, der fungerer som opholdssted.
I 26 år har Niels Kristensen arbejdet på forskellige projektskibe, hvor målet har været at hjælpe utilpassede unge. Han og kollegaerne har med egne ord prøvet meget.
Men torsdag oplevede han noget, han aldrig har prøvet før.
To unge, der er anbragt på skibet, er sigtet for at have brudt ind og stjålet fra en restauration på Fur.
- Det er heldigvis første gang, det er sket, i de 26 år jeg har sejlet skibsprojekter.
- Jeg har prøvet meget, men det her er dog det mest stride, siger skipper og forstander Niels Kristensen.
Skibet svømmede i spiritus
Da politiet gik ombord på "Jylland", var der noget, der tydede på, at de i stedet var gået ombord i barskabet hos Skuret, der er en restauration på Fur.
- Skibet svømmede i spiritusflasker, siger Mads Larsen, der er politiassistent hos lokalpolitiet i Skive.
Politiet fandt blandt andet en ramme orange Breezers i den ene kahyt og en nøgle til barskabet på Skuret i en anden.
I kahytterne boede en dreng på 16 og en dreng på 17 år. Over for politiet nægtede de kendskab til indbruddet, hvor der også blev stjålet et kasseapparat med kontanter, sprutflasker, cigaretter og elektronik.
Skipper er i chok
Niels Kristensen anede ikke noget om indbruddet, før han blev kontaktet af politiet.
- Det er da frygteligt. Jeg er nærmest i chok over, at det er sket. Jeg er så ked af, at det er sket. Og så på Fur. Vi er så glade for at komme der, siger Niels Kristensen.
Mens det endnu ikke er afgjort, om de unge er skyldige i det tyveri, de er blevet sigtet for, står det klart, at de har brudt reglerne ombord på skibet.
Opholdsstedet til søs, der tidligere har vundet en international pris for deres arbejde med utilpassede unge, har en klar politik om, at alkohol og stoffer er bandlyst. Samtidig må de unge ikke gå i land efter klokken 22. Der skal de ligge i deres senge.
Men en eller flere af dem har altså tilsyneladende sneget sig ud natten til torsdag.
Og selv hvis personalet havde fanget de unge i at ville gå i land, ville de voksne reelt set ikke have lov til at tvinge drengene til at blive på skibet. For som reglerne er nu, ville personalet så gøre sig skyldige i frihedsberøvelse, fortæller Niels Kristensen.
Derfor mener han heller ikke, at man kan placere ansvaret for tyveriet hos personalet, der foruden ham selv tæller to andre ansatte på skibet.
- Vi er jo ikke gearet til at være fangevogtere. Vi er pædagoger og lærere, der skal undervise i dansk, matematik og søfart. Vi har sovende nattevagt.
- Det er ikke et fængsel. Vi er en åben institution. De kan komme og gå, som de vil. Vi må ikke tilbageholde nogen eller inddrage deres frihed. Vi kæmper virkelig den kamp, vi kan. Jeg har et fantastisk personale, men vi har nogle regler og forordninger, der skal overholdes, siger Niels Kristensen, der er uddannet psykoterapeut.
Kan drengene blive på opholdsstedet?
Skipperen ønsker for nuværende ikke at sige så meget om, hvorvidt de unge kan blive på opholdsstedet, der foruden skonnerten med hjemsted i Thisted også råder over en landbase ved Vilsund.
Han understreger, at man er ved at håndtere sagen.
Hvis man har gjort noget som det her, kan man så blive sådan et tilbud?
- Det kan jeg ikke udtale mig om lige nu, siger Niels Kristensen.