Anerkendt madanmelder spår Michelin-stjerne til restaurant i Agger
Foto: Karl Erik Lørup, TV Midtvest
Stjernekokken Nicolas Min Jørgensens restaurant Tri i Agger fokuserer på lokale råvarer.
I aften går det løs, når den årlige Michelin-guide for Norden offentliggøres, og en kendt madanmelder forudsiger, at restaurant Tri i Agger får en stjerne.
Nu er det tid til, at stjerner og andre ærestegn til nordiske restauranter skal uddeles.
Mandag aften offentliggøres Michelin-guiden for Norden nemlig i Finland, og Berlingskes madanmelder Søren Frank har skrevet, at ”hans bedste bud på en ny stjerne i år er således Restaurant Tri i Agger”.
Det varmer restauratøren og kokken Nicolas Min Jørgensen, der i sin tid blev uddannet fra Hotel Fjordgården i Ringkøbing og senere var køkkenchef på den Michelin-stjernede restaurant Substans i Aarhus.
- Det er dejligt, han tror på os, og vi glæder os meget til mandag, for vi tror på, der er gode chancer, siger kokken.
Særligt tweet giver håb
Tri åbnede i starten af juni sidste år, og kun et lille år efter tweetede The MICHELIN Guide, at de havde spist på restauranten.
Ifølge stjernekokken Nicolas Min Jørgensen var det noget af en overraskelse, da han så tweetet.
- Vi er nærmest en af de eneste nye, danske restauranter, som de har tweetet fra. Jeg tror også, at tweetet gør, at nogle gisner om, at vi modtager noget, for normalt tweeter de fra restauranter, som har en stjerne i forvejen, forklarer kokken.
Transforming nature into poetry on a plate#Tri #Agger #Denmark pic.twitter.com/vmt3T2PHri
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) January 26, 2023
En stjerne kan tiltrække så mange
Hvis restauranten får uddelt en stjerne eller andre flotte titler, så er det langt fra kun kokken og holdet bag Tri, der sidder med armene i vejret.
Visit Nordvestkystens turistchef for Thy, Mai Manaa, venter også spændt på, om Thy og Nordvestkysten for første gang får tildelt den fornemme pris.
- Lige nu kan jeg næsten ikke trække vejret. Jeg skal bare sidde foran skærmen og se showet, griner hun og tilføjer:
- For mig vil det betyde det samme som at vinde et OL, det vil være glædeligt for hele Thy og Nordvestkysten - og for vores lokale køkken. Det er et imponerende job, han (red. Nicolas Min Jørgensen) har gjort, hvor han både fortæller om natur og kultur, siger hun.
Hvad er en Michelin-stjerne og en grøn Michelin-stjerne?
En Michelin-stjerne tildeles restauranter, der tilbyder fremragende madlavning. Vi tager højde for fem universelle kriterier: ingrediensernes kvalitet, smagsharmonien, beherskelsen af teknikker, kokkens personlighed som udtrykt gennem deres køkken og, lige så vigtigt, konsistens bådepå tværs af hele menuen ogover tid.
I 2020 indførte Michelin-guiden den grønne Michelin-stjerne, som gives til restauranter som i særlig grad omfavner bæredygtighed, forstået som de præmierede spisesteders evne til at undgå madspild, excellere i genbrug og stedets evne til at fokusere på lokale og etisk forsvarlige råvarer.
Kilde: Michelin
Turistchefen forventer, at en stjerne til restaurant Tri vil få stor betydning for området.
- En restaurant i den kaliber tiltrækker madanmeldere og målgrupper, der søger de her særlige madoplevelser, og det vil dryppe af på alle andre turister-aktiviteter, fortæller hun.
Om Nicolas Min Jørgensen og hans team er inviteret til Finland for at se Michelin-showet, ønsker han ikke at svare på.
Showet løber af stablen klokken 18 til 19 i Turku i Finland.