LIGE NU:

Biskop vil ikke aflyse gudstjenester: Nu holder menighedsråd sig væk

Hundborg-Jannerup Menighedsråd vil gerne have gudstjenesterne i Aalborg Stift aflyst. Men forespørgslen blev afvist, så nu nægter menighedsrådet at deltage.

Mens det meste af samfundet er coronalukket, så har kirkerne igen fået lov til at holde gudstjenester. Men den beslutning er de ikke tilfredse med i Hundborg Menighedsråd.

Menighedsrådet har forsøgt at få aflyst alle gudstjenester, men uden held. Derfor har det nu besluttet sig for at holde sig helt væk.

- Vi vil ikke stå med ansvaret for, at vores personale bliver smittet, siger Lene Dahl, som er næstformand i Hundborg-Jannerup Menighedsråd.

Det betyder, at hverken graveren, organisten eller kirkesangeren er med i kirken under dagens gudstjeneste, for de er ansat af menighedsrådet.

- I den her coronatid vil vi gerne beskytte vores personale og lokalbefolkningen, for at der ikke kommer til at ske en smittespredning, siger Lene Dahl.

- Der er noget, der ikke hænger sammen

Beslutningen blev truffet af et enigt menighedsråd, og derfor sætter de ansatte pris på, at det er endt på den måde.

- Jeg synes, det er ubegribeligt, at man må være 22 inden i kirken til en gudstjeneste, men man kan ikke være mere end fem udenfor. Der er noget, der ikke rigtig hænger sammen, synes jeg, siger Christian Floutrup, som er graver og kirketjener ved Hundborg-Jannerup Kirker.

Menighedsrådet gik egentlig efter at få aflyst alle gudstjenester, indtil forsamlingsforbuddet hæves. Men biskoppen vendte tilbage med et afslag.

Hos Aalborg Stift mener de, at det er vigtigt at holde kirkerne åbne.

- Det er jo blevet skønnet af sundhedsmyndighederne, at det er uproblematisk, så længe vi holder det på den måde, vi har gjort, altså med korte gudstjenester, stor afstand, og hvor man ikke synger, siger Jacob Køhn Andersen, som er domprovst i Aalborg Stift.

Vender tilbage, når der er styr på smitten

Hvis man spørger borgerne i Hundborg, er holdningerne mere delte i spørgsmålet om, om kirkerne bør holde gudstjenester for tiden.

Nogle mener, at det er godt, at muligheden er der for dem, der har behovet.

- Jeg synes, det er i orden. Hvis der er nogen, der gerne vil afsted, så kan de komme det, og dem, der ikke synes, det passer dem, de bliver bare hjemme, siger Sven Lauritsen fra Bedsted.

- Det er godt, at der er begyndt at komme gudstjenester igen, og at der kun må være et vist antal med, siger Grethe Gramstrup fra Bedsted, som dog ikke selv føler sig tryg ved at tage til gudstjeneste i øjeblikket.

Andre synes ikke, det hænger sammen med et i øvrigt nedlukket samfund.

- Jeg synes ikke, det er okay. Jeg kan ikke forstå, at det skal være okay, når alt andet er lukket, siger Birgitte Mellerup fra Vorupør.

- Når de lukker alt muligt andet, så synes jeg også, det her skal lukkes, siger Alice Larsen, som selv er fra Hundborg.

I Hundborg Kirke ser ud til, at der fortsat vil være gudstjenester. Men menighedsrådet sender ikke deres personale tilbage, før situationen med coronasmitte har ændret sig, fortæller næstformanden i Hundborg-Jannerup Menighedsråd.

- Vi vender tilbage, når tingene forandrer sig til det bedre. Når der bliver et større forsamlingsforbud, og man kan se, at der er styr på smitterisikoen, siger Lene Dahl.