Blodmånen: Et lyspunkt for 77-årige Poul

77-årige Poul Risager Rasmussen var klar, da der mandag morgen er 'Blodmåne'. Den slags oplevelser giver ham energi midt i svær sygdom.

Mange har længe imødeset den totale måneformørkelse, som skal foregå mandag morgen.

En af dem er amatørastronom Poul Risager Rasmussen, og han ved lige, hvor han skal kigge, når fænomenet kan ses tidligt mandag morgen.

- Stik mod vest fortæller den 77-årige skibonit med stor sikkerhed i stemmen.

Han fortæller, at den vil forekomme cirka 15-20 grader over horisonten.

- Du tager og knytter din hånd, og så holder du den ud i strakt arm. Det svarer til cirka 10 grader, hvis du så kigger lige over den, mens du holder den knyttede hånd over horisonten, så passer det, fortæller han ivrigt til TV MIDTVEST.

 
 
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Det giver energi

Poul Risager Rasmussen har haft sclerose siden 2006 og sidder i dag i kørestol. For ham er det noget helt særligt, når han oplever disse himmelfænomener.

- Der er ikke noget smukkere, end når lyset arter sig i naturen.

- Jeg lader op og får energi i hele kroppen. Når det sker, så er det værd at leve, siger manden, der har valgt at fokusere på muligheder i stedet for begrænsninger på trods af svær sygdom.

 
 
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Blodmånen trues af vejret

'Blodmåne' er en betegnelse for totale måneformørkelser, hvor månen og solen står på linje med jorden imellem sig.

Når månen glider ind i jordens skygge, blokerer jorden for solens lys. Det er det rødlige lys fra solen, som giver månen den karakteristiske farve.

En front med sne og regn kan gøre det meget svært at se blodmånen mandag morgen. Det skriver Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) på sin hjemmeside.

Natten til mandag trænger en front ned over landet fra nordvest. Fronten vil skabe et tungt skydække og dermed gøre det meget svært at spotte blodmånen, skriver DMI.

 
 
Foto: Privatfoto: Lars Mikkelsen, Hjerm

Kun i den sydøstlige del af landet og i den nordvestlige del af Jylland er chancerne stadig gode.

Måneformørkelsen begynder klokken 3:35 natten til mandag, hvor Månen bevæger sig ind i Jordens såkaldte halvskygge. Det er dog først fra klokken 5.41, at den totale del af måneformørkelsen begynder - den fase, hvor fuldmånen befinder sig inde i Jordens helskygge.

Alt i alt tager den totale del af måneformørkelsen 62 minutter - og den kulminerer klokken 6.12 mandag morgen, hvor det fortsat er helt mørkt, skriver TV 2.

Seneste gang, der var blodmåne i Danmark, var 27. juli 2018. Ifølge DMI vil næste blodmåne først være i september 2025.


Seneste nyt

fra Nordjylland